icon

Sex v manželstve a katolícke pravidlá

13. okt 2025

Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...

really8
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_fcb6af
@anonym_232d64
@sweet20
@jana005
@anonym_5f7b61
A na druhe strane co sa týka sexualneho zdravia z mojej strany tak niesom uplne ako normálne zeny ktoré si uzivaju orgazmus... Mne to dozicene nieje ak tomu rozumiete. Cize co mam mat z toho sexu? Iba dalsie dieta?

@anonym_autor ved ale sex nie je len o orgazme alebo detoch.

anonym_85dfd2
13. okt 2025

👀
Fu, baby neblaznite. Stredovek aj doba inkvizicii uz davno skoncili…zijeme v 21.storoci.. tieto 2000 rocne dogmy snad nemozete mysliet vazne…
Ja viem, ze na moj nazor sa nikto nepytal, ale toto sa neda citat. Viera je fajn, ale zas odtial potial…

autor
13. okt 2025
@anonym_232d64

Ja len k tomu, ze sa z toho spovedas, chodis nasledne na prijimanie, pokial k tomu zas nedojde... Ale nema zmysel sa spovedat, pokial sa vopred nevzdas toho, ze ten isty skutok budes v buducnosti vedome tak ci tak opakovat. Neviem, ci chapes, co chcem povedat. Sucastou spovede ma byt predsa aj uprimne olutovanie a predsavzatie stranit sa hriechov. Lenze toto si predsavzat nemozes, ak chces aj nadalej praktizovat prerusovany styk. Niekedy davnejsie som presne o tom citala nejaky clanok, rozhovor s knazom. Ten tam vysvetloval, ze v takomto pripade prijimanie po spovedi je svatokradez, pretoze ten hriech vedome neplanujes neopakovat. Tu je jedno, ze zeny pisu, ze pouzivaju s manzelom kondom alebo ine metody a nespovedaju sa z toho, lebo to nepovazuju za hriech. Hriech to kazdopadne je, mozeme sa aj na hlavu postavit.

@anna777115
@anna777115
@anonym_232d64
Odkial vlaste nasa cirkev ma ze toto je hriech a toto je povolene? V biblii sa pise nieco o plodnych a neplodnych dni? Ak ano kde rada by som si to prečítala... Odkial to vlastne je ?

autor
13. okt 2025
@anonym_85dfd2

👀
Fu, baby neblaznite. Stredovek aj doba inkvizicii uz davno skoncili…zijeme v 21.storoci.. tieto 2000 rocne dogmy snad nemozete mysliet vazne…
Ja viem, ze na moj nazor sa nikto nepytal, ale toto sa neda citat. Viera je fajn, ale zas odtial potial…

@anonym_85dfd2 ja uz neviem co si mysliet coho sa drzat... Kludne sa vyjadruj 🙂

anna777115
13. okt 2025
@sweet20

@anna777115 precitaj si ten clanok co som poslala, mas tam vysvetlenie.. ja nie som v tomto s manzelom zaryta, robime ako my chceme, len rozumiem tomu co ta cirkev chce povedat, ak to niekomu vyhovuje, nech to tak robi

@sweet20 Ano repridukcne centrum je niečo iné, lebi tsm sa doslova kupči s embriani s pohlavbymi bunkami . Zive embria su nicene, takze ti ma svoje opodstatnenie. Ale, ak ty navstivis reprodukcne centrum a das si odobrat dve vajicka ktore budu oplodbene manzelovimi spermiami vlozene di tvojej maternice a nebudu zamrazivane a nicene , tak v tom nevidim nič hriešne.

anonym_2cb318
13. okt 2025

Treba sa pozrieť do Biblie a trochu uvažovať.

Sex Boh určil len do manželstva, inak je to vážny hriech.
Hebrejom 13:4; 1. list Korinťanom 6:9-10; list Galaťanom 5:19–21

Manželia si nemajú odopierať sex.
1. list Korinťanom 7:3–5, Príslovia 5:18-19

Kto sa nestará o svoju rodinu, zaprel vieru a je horší ako neveriaci.
1. list Timotejovi 5:8

Z toho vyplýva že budem mať len toľko detí o koľko sa viem zodpovedne postarať a teda musím nejako kontrolovať plodenie detí, či už cez prerušovanú súlož, kondóm alebo niečo iné čo zabráni počatiu.

Cirkev na sex len za účelom plodenia detí vysvetľuje usmrtenie Onana Bohom, keď vykonal prerušovanú súlož. Len treba poznať celý príbeh aby sme pochopili ako to bolo.
1. Mojžišova 38:1–10
Onanova švagriná bola vdova bez potomstva. Podľa zákona sa mal brat mŕtveho muža oženiť z vdovou a tak zaistiť mŕtvemu bratovi potomstvo aby sa dedil majetok v jeho rodine.
Onan bol chamtivý a chcel získať majetok pre seba, preto pri súloži vypustil semeno na zem aby bratovi nesplodil potomka. Preto ho naň Boh nahneval a Onana usmrtil.

amdornik
13. okt 2025
@anonym_autor

@anna777115
@anna777115
@anonym_232d64
Odkial vlaste nasa cirkev ma ze toto je hriech a toto je povolene? V biblii sa pise nieco o plodnych a neplodnych dni? Ak ano kde rada by som si to prečítala... Odkial to vlastne je ?

@anonym_autor cirkev si niečo také len vymyslela. je to opäť jeden z jej nástrojov strašenia. iba bububu, nič viac. rovnako, ako klieští svojich kňazov celibátom a tým pádom dopustí aj také situácie, že homosexuálni či pedofilní muži, ktorí vyrástli vedení k viere, sa mnohokrát stanú kňazom práve preto, lebo sú zúfalí (tlak okolia na "normálny" život a ich viera, ktorú majú, sú v kontraste s tým, čo cítia a ako by chceli žiť). celá katolícka cirkev je dosť chorá na hlavu.

týmto nezatracujem vieru v boha alebo inú nadpozemskú cirkev. mať vieru je super, o tom potom.

ale, autorka, orgazmus sa dá predsa dosiahnuť všelijak a určite by si mala väčšie potešenie z tejto fyzickej činnosti, keby si ho dosahovala. neviem, ako k tomu pristupuje tvoj manžel, či je v tomto väčší puritán alebo je práve on ten, čo by to chcel častejšie a urobilo by mu radosť, keby to "chutilo" aj tebe... asi sa treba porozprávať s ním a dohodnúť si svoje pravidlá, nie pravidlá cirkvi.
pri spovedi mlčať. ak máš sex s manželom a nerozdávaš sa cudzím, myslím a verím tomu, že boh toto nepovažuje za hriech, nech by ste to robili akýmkoľvek spôsobom. nikde som nepostrehla, žeby neotehotnieť bol hriech. fakt nikde.

držím palce, aby ste s mužom našli tú správnu cestu. urobte si vy dvaja vlastnú dohodu, ako sexovať tak, aby si podľa možnosti neotehotnela a zároveň tak, aby si z toho mala naozaj potešenie. môže pomôcť aj sexuológ, prípadne si naštuduj články apod., aby si pochopila, že to môže byť naozaj veľmi príjemné.

a hádam teda máte nejaké vzdelanie a vlastný rozum, aby ste pochopili, že cirkev má obrovské množstvo pravidiel "cez", presahujúcich zdravý rozum. držím palce.

timeaba
13. okt 2025
@anonym_85dfd2

👀

@anonym_85dfd2 je mi zle ked čítam taketo v 21 storočí..

anonym_85dfd2
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak ja som veriaca, ale nazvyme to takym klise: ze verim v Boha, nie v cirkev… proste aj biblia a zakony k nam nedosli z neba faxom. Napisal ich clovek… rokmi sa menili a upravovali. Ja viem, ze ma tu niektore zozeru, ale ja odmietam ucenie katolickej cirkvy, jej krvavu historiu, aj sucastnost a to pod ruskom akoze Boha… ja napr.nemam ani deti pokrstene, lebo odmietam nejaky akoze dedicny hriech. Deti sa rodia ciste. Bodka…
Samozrejme, nikomu jeho vieru a nazor neberiem. Ale toto co popisujes su take veci, ktore naozaj patria do stredoveku… milujte sa ako vy uznate za vhodne. A pouzivajte ochranu aku uznate za vhodne. Kto urcil, ze je to akoze hriech? Boh poslal doporuceny list knazom?

anna777115
13. okt 2025

Tak podĺa cirkvi dvaja ĺudia ktorí sú neplodní by už nemohli spoločne intimne zit, kedze nedojde k počatiu dietata, lebi vlastne aj neplodnost je zábranou k počatiu. Ale na drujej strane manželstvo bez intimity nie je naplnenétak ako to je? Treba použivať vlastný rozum a pytať sa či je toto čo trepú skutočne od Boha.

anonym_2cb318
13. okt 2025

Toto robili ľudom židovský náboženský vodcovia, farizeji ktorých Ježiš odsúdil. Okrem zákona nakladali ľudom rôzne pravidlá a nezmyslené výklady, takže konať to čo sa páči Bohu bolo pre ľudí ťažkým bremenom. A tak znechutili ľudom boha a urobili z toho len nezmyslené mechanické dodržiavania pravidiel a povinnosti, namiesto toho aby budovali v ľuďoch lásku k Bohu.

anonym_4a1cc3
13. okt 2025
@anonym_autor

@anna777115
@anna777115
@anonym_232d64

@anonym_autor Je velmi dobre, ze si kladies tieto otazky. Tieto veci su cisto vymyslene cirkvou. Cirkev v tomto robi velmi vela zla, vobec sa necudujem, ze nevies dosiahnut orgazmus, mas to uz zapisane v podvedomi touto vychovou, bohuzial.

Vacsina katolikov - manzelov na tieto zakony kasle, poviem ti uprimne. Rozpravala som sa o tom s navonok poboznymi krestanmi, a vsetci sa nejako chrania, ved keby to tak nebolo, tak krestanske rodiny maju po 10+ deti. Ako sa da riadit plodnymi dnami, ked spermie v tele vydrzia 5 dni?

amdornik
13. okt 2025
@amdornik

@anonym_autor cirkev si niečo také len vymyslela. je to opäť jeden z jej nástrojov strašenia. iba bububu, nič viac. rovnako, ako klieští svojich kňazov celibátom a tým pádom dopustí aj také situácie, že homosexuálni či pedofilní muži, ktorí vyrástli vedení k viere, sa mnohokrát stanú kňazom práve preto, lebo sú zúfalí (tlak okolia na "normálny" život a ich viera, ktorú majú, sú v kontraste s tým, čo cítia a ako by chceli žiť). celá katolícka cirkev je dosť chorá na hlavu.

týmto nezatracujem vieru v boha alebo inú nadpozemskú cirkev. mať vieru je super, o tom potom.

ale, autorka, orgazmus sa dá predsa dosiahnuť všelijak a určite by si mala väčšie potešenie z tejto fyzickej činnosti, keby si ho dosahovala. neviem, ako k tomu pristupuje tvoj manžel, či je v tomto väčší puritán alebo je práve on ten, čo by to chcel častejšie a urobilo by mu radosť, keby to "chutilo" aj tebe... asi sa treba porozprávať s ním a dohodnúť si svoje pravidlá, nie pravidlá cirkvi.
pri spovedi mlčať. ak máš sex s manželom a nerozdávaš sa cudzím, myslím a verím tomu, že boh toto nepovažuje za hriech, nech by ste to robili akýmkoľvek spôsobom. nikde som nepostrehla, žeby neotehotnieť bol hriech. fakt nikde.

držím palce, aby ste s mužom našli tú správnu cestu. urobte si vy dvaja vlastnú dohodu, ako sexovať tak, aby si podľa možnosti neotehotnela a zároveň tak, aby si z toho mala naozaj potešenie. môže pomôcť aj sexuológ, prípadne si naštuduj články apod., aby si pochopila, že to môže byť naozaj veľmi príjemné.

a hádam teda máte nejaké vzdelanie a vlastný rozum, aby ste pochopili, že cirkev má obrovské množstvo pravidiel "cez", presahujúcich zdravý rozum. držím palce.

@amdornik inú nadpozemskú cirkev - tam malo byť nadpozemskú bytosť. už mi nedá opraviť.

anonym_85dfd2
13. okt 2025
@timeaba

@anonym_85dfd2 je mi zle ked čítam taketo v 21 storočí..

@timeaba no je to prinajmensom velmi zvlastne za mna… ako respektujem, ze niekto sa snazi pismo svate dodrziavat do bodky… ale nerozumiem tomu priznam sa

stanislavicenka
13. okt 2025
@really8

Prepacte ze sa tu miesam ako neveriaci ale len cumim. To naozaj dobrovolne niekto prijima taketo pravidla do zivota?

@anonym_5f7b61
@really8 ja viem, ze nechcela reakcie takto nezijucich, ale ja smutne zasnem.

stanislavicenka
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja mam vsetky sviatosti, svadbu v kostole, ale v zivote by som knazovi nehovorila o svojom sexualnom zivote. Musim povedat, ze je uplne desne, ako to mas v hlave nastavene, pretoze t roky zijes a mas pocit, ze toto je spravne

anonym_2cb318
13. okt 2025
@anonym_85dfd2

@timeaba no je to prinajmensom velmi zvlastne za mna… ako respektujem, ze niekto sa snazi pismo svate dodrziavat do bodky… ale nerozumiem tomu priznam sa

@anonym_85dfd2 / ze niekto sa snazi pismo svate dodrziavat do bodky /

kde v Biblii sa píše, že manželia nemajú mať sex pre potešenie, ale len vtedy keď chcú splodiť potomka?

anna777115
13. okt 2025

Pochopte žeĺudia sú stvorení k sexualite a k uzivaniu sexuaity je to jeden najsilnejši pud ktory mame. Manzelstvo bolo ustanivene Bohom ako sviatost a zaroven institucia ktora ma sluzit na ochranu manzelou deti cize rodiny a je to miesto kde manzelia svoju sexualitu mozu naplno uživat . Proti Bohu je keď sa sex uživa mimo sviatosť(manželstvo), ktoru Boh vyhradil prave na to.

anonym_68c70a
13. okt 2025

Takto. Ak ste mali cirkevný sobáš, sľubovali ste, že budete prijímať deti, ktoré vám Boh pošle. Katolícke manželstvo má v prvom rade byť otvorené pre život a prijímať deti. Bez akejkoľvek antikoncepcie. V prípade, že sú problémy - napr manželku o zdravie, ekonomická situácia, psychické problémy - vtedy cirkev umožňuje oddialiť tehotenstvo pomocou prirodzených metód, teda vyhybanim sa styku počas plodných dní.

sweet20
13. okt 2025
@anna777115

@sweet20 Ano repridukcne centrum je niečo iné, lebi tsm sa doslova kupči s embriani s pohlavbymi bunkami . Zive embria su nicene, takze ti ma svoje opodstatnenie. Ale, ak ty navstivis reprodukcne centrum a das si odobrat dve vajicka ktore budu oplodbene manzelovimi spermiami vlozene di tvojej maternice a nebudu zamrazivane a nicene , tak v tom nevidim nič hriešne.

@anna777115 ano mali sme len oplodnene mimo tela a toto je tiez pre nich velke zlo, lebo to bolo mimo tela

anna777115
13. okt 2025
@anonym_68c70a

Takto. Ak ste mali cirkevný sobáš, sľubovali ste, že budete prijímať deti, ktoré vám Boh pošle. Katolícke manželstvo má v prvom rade byť otvorené pre život a prijímať deti. Bez akejkoľvek antikoncepcie. V prípade, že sú problémy - napr manželku o zdravie, ekonomická situácia, psychické problémy - vtedy cirkev umožňuje oddialiť tehotenstvo pomocou prirodzených metód, teda vyhybanim sa styku počas plodných dní.

@anonym_68c70a Ano prijať a ochraňovať existujuci život. Nie hypoteticky, neexistujuci! To znamená v praxi, ze ked zistim že som tehotna, tak sa k tomu zodpovedne postavim, prijmem to dieťa, ako dar.

belllinka
13. okt 2025
@amdornik

@amdornik ja si myslím, že jej muž je rovnaký puritán ako ona a že sa ani nesnažil ju nejako inak doviesť k orgazmu, ako iba zásunom dnu a von. Proste on sa urobí a je spokojný, čoby sa namáhal. A ona asi tiež nepozná svoje telo lebo veď masturbácia je hriech 🙄

anonym_85dfd2
13. okt 2025
@anonym_2cb318

@anonym_85dfd2 / ze niekto sa snazi pismo svate dodrziavat do bodky /

kde v Biblii sa píše, že manželia nemajú mať sex pre potešenie, ale len vtedy keď chcú splodiť potomka?

@anonym_2cb318 ale ja nehovorim konkretne len o tomto pripade… bolo to myslene vseobecne… proste pre mna su to fakt veci, ktore treba selektovat a boli pisene ludmi… ale ako pisem, respektujem to, ale tomu nerozumiem… ze v 21.storoci niekto toto riesi 🤷‍♀️
A mat sex len podla kalendara mi nepride velmi “sexi”… ale tak bibliu som citala davno, vela veci si nepamatam… ani ju do podrobna neovladam..

maialeo
13. okt 2025

@anonym_autor to je snad prispevok zo stredoveku, nie?

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anna777115
13. okt 2025
@sweet20

@anna777115 ano mali sme len oplodnene mimo tela a toto je tiez pre nich velke zlo, lebo to bolo mimo tela

@sweet20 Aj ja som bola. Zobrali mi dve vajička ktore boli nasledne oplodnene a po tyzdnovej kultivacii obe zavedene do maternici. Nevidim v tom žiadny hrieh a vobec nemam potrebu o tom rozpravat knazovi pri sovedi. Hrieh je vedome a dobrovolne prekrocčenie božieho prikazania. Takto definuje hriech jatechizmus katolickej cirkvi. Tak ti mal kňaz vysvetlit ktore bozie prikazanie si prekročila.

anna777115
13. okt 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 Ja som katolička skoro 50 rokov ale nikde sa nerieši plodenie deti. Pri sviatosti manzelstva slubujes ze dieta prijmes a nie ze budes plodit .

danica2711
13. okt 2025

@anonym_autor je to tvoj život, nie život katolíckej cirkvi, ktorá so svojimi dogmami zamrzla v 15. storočí a miliónom ľudí skomplikovala takú peknú vec ako je sex a plánovanie svojej vlastnej rodiny tak, ako to vyhovuje manželom. Svoje dieťa (deti) budeš vychovávať ty, nie cirkev

anna777115
13. okt 2025
@anonym_4a1cc3

@anonym_autor Je velmi dobre, ze si kladies tieto otazky. Tieto veci su cisto vymyslene cirkvou. Cirkev v tomto robi velmi vela zla, vobec sa necudujem, ze nevies dosiahnut orgazmus, mas to uz zapisane v podvedomi touto vychovou, bohuzial.

Vacsina katolikov - manzelov na tieto zakony kasle, poviem ti uprimne. Rozpravala som sa o tom s navonok poboznymi krestanmi, a vsetci sa nejako chrania, ved keby to tak nebolo, tak krestanske rodiny maju po 10+ deti. Ako sa da riadit plodnymi dnami, ked spermie v tele vydrzia 5 dni?

@anonym_4a1cc3 Toti asi nepatrilo mne.

smajliica
13. okt 2025
@anonym_autor

@anna777115
@anna777115
@anonym_232d64

@anonym_autor Ja som bola katolicka a teraz som protestantka. V Biblii sa nic o tomto nepise, praveze sa pise, ze manzelia si nemaju sex odopierat. U nas to hriech nie je. Uprimne netusim, preco to u katolikov hriech je.