Zvláštne poplatky v reštauráciách na Slovensku
Ahojte, nedávno sa mi prvýkrát stalo na Slovensku, že si podnik pýtal prepitné rovno pri objednávaní jedla, ešte skôr ako sme jedlo dostali a mohli služby reálne ohodnotiť. Inde zas bolo prepitné automaticky zarátané ku platbe pri platení ako platba za servis. Stretli ste sa už s podobnými zvláštnymi poplatkami (nielen v reštauráciách)?
Mne sa stalo v jednej lekarni vcera ze pri platbe kartou bola cena navysena o cent, mala sukromna lekaren🫣
@petush21 myslim, ze na Slovensku toto nesmu
Ano, v zahranici ked som pracovala v hoteloch, tak sa automaticky pri jedle uctovalo 10%. Ked mal niekto len drink, tak nie.
V zahranicí, u nas nie.
napis priamo restauraciu, ktora to bola......
V zahraničí bežné. Dokonca aj poplatok za prestretie stola
@petush21
Áno, stretli sme sa s tzv. „poplatkom za servis“ v zahraničí, konkrétne v Maďarsku. Boli sme maximálne spokojní a prepitné by sme určite nechali, ale takto nasilu nám to prišlo dosť drzé. Na Slovensku som sa s tým však ešte nestretla.
neviem teda, ja by som sa spýtala či je to prepitné alebo couvert ... lebo couvert si účtovali niektoré reštaurácie vždy ...
Ano, v zahranici to rôzne funguje, pred mesiacom som bola na Madeire, tam si bud niektorí rovno uctovali 10%, alebo inde v restikach povedali pri vystavovaní uctu, že štandardne sa dáva 10% sprepitné, že či si ho môže zaúčtovať. Bolo to take… lebo ti je blbe povedat, že neúčtuje si až 10%. Isli sme partia na obed, kde si dávali vino, útrata bola vysoka a pani vyzbierala touto taktikou 50 eur tringelt…Na sk dávam sprepitné okolo 1-2, keď idem na kavu, zaokrúhlim to, ale ked idem do restiky a je vyššia útrata, tak nedávam viac ako 3 Eura.
Toto som zazila, ale nie na Slovensku. Ked som bola v zahranici, v restauraciach to mali uvedene na jedalnom listku, ze k cenam automaticky pripocitaju tringelt. A takisto to bolo uvedene, ked sme isli na plavbu lodou. Tam to bolo ako v jednotlivych baroch, tak aj ako izbovy servis na konci plavby na ucte uvedene.
Ano, v zahranici ked som pracovala v hoteloch, tak sa automaticky pri jedle uctovalo 10%. Ked mal niekto len drink, tak nie.
@cimage Tomuto systemu vobec nerozumiem : "tak sa automaticky pri jedle uctovalo 10%" - preco jednoducho jedlo nezdrazia o 10% a bez takehoto poplatku naviac? Nedava mi to vobec zmysel. Vsak ak jedlo stoji 10€ a daju dalsi poplatok 1€ je tolko isto ako ked daju jedlo rovno za 11€ a bez poplatku.
Nestretla na sk a vo vela statoch su aj take praktiky nelegalne (a ano, vyskytuju sa). Ja by som odmietla zaplatit, pokial by nebolo vopred nikde uvedene, ze taky poplatok sa pyta k jedlu...
Napíš kde konkrétne, lebo toto nemôžu
Ved to Danko vymyslel,nepozerate spravy??Ze sa to bude dat uz aj cez kartu dat sprepytne,ale ci to realne aj ti casnici dostanu je velka otazka.
Ved to Danko vymyslel,nepozerate spravy??Ze sa to bude dat uz aj cez kartu dat sprepytne,ale ci to realne aj ti casnici dostanu je velka otazka.
@anonym_2c71f2 cez kartu sprepitne sa da dat uz par rokov. Ci to zamestnanci dostanu, je velmi otazne. Ja, ked som pred 20rokmi brigadovala v nemecku, uz vtedy sa dalo dat sprepitne kartou, ale to sprepitne sa tiez musi zdanovat a boli problemy potom pri vypocte vyplat a navysoval sa poplatok tak, ze tie caviky okolo stali zamestnavatela viac ako tych par € k vyplate. Nas zamestnavatel zo preto absolutne nedaval a normalne nam povedal, aby sme zakaznikovi neodporucali davat/odmietli elektronicky tringeld.
@anonym_2c71f2 cez kartu sprepitne sa da dat uz par rokov. Ci to zamestnanci dostanu, je velmi otazne. Ja, ked som pred 20rokmi brigadovala v nemecku, uz vtedy sa dalo dat sprepitne kartou, ale to sprepitne sa tiez musi zdanovat a boli problemy potom pri vypocte vyplat a navysoval sa poplatok tak, ze tie caviky okolo stali zamestnavatela viac ako tych par € k vyplate. Nas zamestnavatel zo preto absolutne nedaval a normalne nam povedal, aby sme zakaznikovi neodporucali davat/odmietli elektronicky tringeld.
@vevesh my sme mali kelinky na pokladni,za nocnu to vedelo pekne hodit aj 30,40eur na kazdeho.
@vevesh my sme mali kelinky na pokladni,za nocnu to vedelo pekne hodit aj 30,40eur na kazdeho.
@anonym_2c71f2 tak to zalezi od typu podniku. Ja som mala dni, ked som nemala ani euro tringeld, ked nemci vyhrali vo futbale, tak to boli vsetci ochotni tringeldy davat🫣🫣😃🙃ale ja som robila na pokladni vo fastfoode, nie casnicku. A naopak v nasej oblubenej cukrarni dostavaju trinkgeldy kludne 5-15eur na objednavku, takze oni si krasne prilepsia k vyplate....
u nas som sa s tym nestretla a taketo veci veselo bojkotujem 🙂 a nehanbim sa za to.
@biba_18 Ze je ina DPH na jedlo a ine na sluzby? Ale vsak je sumafuk ake je DPH, to aj tak ide statu. Ak chcu viac tak nech este viac zdrazia to jedlo.
@hiro ako pise biba, tych 10% sa rozdelovalo medzi food&beverage zamestnancov. Ak niekto chcel, tak dal aj navyse priamo pri vyuctovani a to sa nerozdelovalo.
@hiro ale prepitné sa rozdeľuje zamestnancom. keď nezarobia nemajú. ak by zvýšili cenu jedla rozdeľovali by to ako?
@biba_18 "ak by zvýšili cenu jedla rozdeľovali by to ako?" Ako? Vsak 10% z trzieb by im rozdelili uplne rovnako ako tych 10% z tej dodatocnej polozky na ucte.
@cimage Ja tomu nerozumiem v com ma byt inych tych 10% navyse v ucte ako dodatocna polozka voci navyseniu cien o 10%. Stale to je rovnakych 10% ktore rozdelia zamestnancom. Jedine co ma napada je oklamanie zakaznika ze v cenniku vidi inu cenu ako tu co plati.
@biba_18 "ak by zvýšili cenu jedla rozdeľovali by to ako?" Ako? Vsak 10% z trzieb by im rozdelili uplne rovnako ako tych 10% z tej dodatocnej polozky na ucte.
@cimage Ja tomu nerozumiem v com ma byt inych tych 10% navyse v ucte ako dodatocna polozka voci navyseniu cien o 10%. Stale to je rovnakych 10% ktore rozdelia zamestnancom. Jedine co ma napada je oklamanie zakaznika ze v cenniku vidi inu cenu ako tu co plati.
@hiro pretoze na kazdej smene je iny zamestnanec.
V USA je jasne z blocku vidno komubtych 15% patri.
Neznasam to lebo sa vlastne podporuje to aby zamestnavatel zamestnaval za minimalku a spoliehal sa, ze klient doplati zvysok. Ked mas dobry podnik a mas vysoky obrat tak zdvihni mzdu aj svojim zamestnancom a daj im premie za to, ze chodi viacej ludi a konzumuju. A casnik z toho bude mat aj vyssie odvody, z ktorych potom moze mat vacsie socialne vyhody. Ale nie robit kasu majitelovi aby mal vyssi benefit, on zaplati minimalku a ty este platis aj plus aby boli dobre zaplateni a spokojni casnici
V cechachsom sa stretla s tým že musel si si objednať pri bare, jedlo , ktoré doniesli apri platbe kartou bola možnosť dať tringelt.
V Londýne bolo bežné pri obede nauctovane 10perc avecer 12,5perc tringelt v Taliansku máš zas coperto.
@hiro pretoze na kazdej smene je iny zamestnanec.
V USA je jasne z blocku vidno komubtych 15% patri.
@natalka13 Tomu nechápem. Keď je na bločku poplatok 10% tak vedia komu ich dať a keď je to na bločku zarátané v cene jedla tak už nevedia komu dať z toho 10%? Však oba majú čas zúčtovania. Tak isto na oboch môže byť kto ich vystavil.

@petush21 . Áno v zahraničí. Automaticky účtujú servis.