Ako na malého šikanátora?
Prosim poradte, tie co ste toto riesili. Syn ma spoluziaka, ktory mu sustavne robi zle, doslova ho vyhladava, dnes prisiel domov s modrinou od neho, trva to uz dlhsie, ale dnes som uz naozaj nahnevana. Matka chlapca neriesi, ona ma z neho anjela a kazdy je zly, len jej dokonaly syncek nie. Nevychovava ho ani nic, proste 7-rocne decko jej uz teraz skace po hlave. Je neuveritelne drzy, nevychovaby, proate maly spratek. Ucitelka povie, ze nemoze mat oci vsade.
Takze ostava len jedine, odchytit si toho fagana a pohovorit si s nim. Tie, co ste to takto riesili, co najlepsie zaberie? Co povedat?
No píšem radšej anonymne, lebo niektoré mamičky budú proti tomu, ale u nás začalo niečo podobné, ale pri dcérke. S dievčaťom boli problémy už v škôlke, ale rodičia to nemajú záujem riešiť, ani keď ich vyzvala učiteľka.
Moju začala strkať, capkat, nadávky, výsmech... už mi došla trpezlivosť, tak som malej dovolila sa brániť. Nech sa jej nebojí, a nech ukáže, že k nej si to dovolovať nebude hneď od začiatku. Moja je živel, hned sa pýtala, či jej môže dať aj kopačku🤦🏽♀️ reku to zase nie. Ale ked ju toto dievča strčilo do radiátora, moja ju hned pritlačila o stenu, stlačila jej ruky a povedala jej, že ešte raz sa jej dotkne a uvidí, čo sa jej stane. Dievča išlo aj žalovať učiteľke, ale učiteľka to neriešila, lebo vedela o čo ide. Odvtedy máme zatiaľ pokoj. Nie som zástancom násilia, ale chcela som, aby si to mala skúsila vyriešiť sama. Tiež majú 7 rokov, sú prváčikovia, a nechcem, aby celú školu chodila utiahnuta, že ju niekto šikanuje. A aby sa jej smiali, že všetko rieši za ňu mama. Nechcem aby vyvolávala spory, vie, že iným neublizujeme, ale ak jej bude niekto robiť zle, má od nás povolenie vrátiť a bránit sa. Tieto detiska si myslia, že môžu všetko. Ale môžu len toľko, koľko im iný dovolia. Čiže, ja by som posmelila syna aby sa bránil a vrátil mu to.
@anonym_951e38 7 rocne deti asi nechodia sami do skoly. Odchytit si rodica a povedat ze bud si spravi poriadok doma on/ona ale si spravis poroadok ty (a tiez by som povedala ze kludne mozu prist do skoly policajti) ale dieta si mlatit nenechas. Ked ucitelka neriesi ist za riaditelkou. Ak riaditelka nebude riesit tak zavolat policajtov do skoly za sikanu a ublizovani tvojmu dietatu. Potom uz ucitelka bude nat oci vsade neboj nic.
@anonym_autor v druzine som prisla vzdy skor a oslovila som fagana aj pred ucitelkou ze preco synovi vykrutil ruku, preco mu roztrhal bundu atd atd....asi 6x, potom uz ked ma videl vyhybal sa mi a synovi prestal robit zle lebo som mu liezla na nervy
@anonym_autor dieťa je len odraz rodičov. Musí sa triedny učiteľ riadne upozorniť buď na Rodičovskom združení alebo dohodnúť individuálne stretnutie aj z rodičmi chlapca hlavne neustále oznamovať aj keď už niekedy je to nepríjemné ale situáciu treba riešiť... Riaditeľ/riaditeľka tiež musia vedieť že dieťa sa necíti v škole dobre a je tam istá šikana.
Uc dieta sa branit ! To uz mal mat vlastne naucene ….a smer k riaditelovi.
Jedna vec je, nech si to syn skúsi poriešiť sama, druhá vec je, že ty rovno zajtra zájdi do riaditeľne a rieš to tam, na rovinu povedz, že ak sa nič nezmení, riešiš to s políciou - s tým nechce mať nik opletačky, vyrieši sa to veľmi rýchlo.
Za riaditelkou a narobit poriadky. V dnesnej dobe toto povie ucitelka? Ze nemoze mat oci vsade??? Tak nech potom nerobia akoze “vychovne besiedky” co sa ma a nema robit aby mali prispevky na facebook a ked potom pride realita a ucitelka si zatvara oci.
No píšem radšej anonymne, lebo niektoré mamičky budú proti tomu, ale u nás začalo niečo podobné, ale pri dcérke. S dievčaťom boli problémy už v škôlke, ale rodičia to nemajú záujem riešiť, ani keď ich vyzvala učiteľka.
Moju začala strkať, capkat, nadávky, výsmech... už mi došla trpezlivosť, tak som malej dovolila sa brániť. Nech sa jej nebojí, a nech ukáže, že k nej si to dovolovať nebude hneď od začiatku. Moja je živel, hned sa pýtala, či jej môže dať aj kopačku🤦🏽♀️ reku to zase nie. Ale ked ju toto dievča strčilo do radiátora, moja ju hned pritlačila o stenu, stlačila jej ruky a povedala jej, že ešte raz sa jej dotkne a uvidí, čo sa jej stane. Dievča išlo aj žalovať učiteľke, ale učiteľka to neriešila, lebo vedela o čo ide. Odvtedy máme zatiaľ pokoj. Nie som zástancom násilia, ale chcela som, aby si to mala skúsila vyriešiť sama. Tiež majú 7 rokov, sú prváčikovia, a nechcem, aby celú školu chodila utiahnuta, že ju niekto šikanuje. A aby sa jej smiali, že všetko rieši za ňu mama. Nechcem aby vyvolávala spory, vie, že iným neublizujeme, ale ak jej bude niekto robiť zle, má od nás povolenie vrátiť a bránit sa. Tieto detiska si myslia, že môžu všetko. Ale môžu len toľko, koľko im iný dovolia. Čiže, ja by som posmelila syna aby sa bránil a vrátil mu to.
@anonym_c053f5 toto som mala s dcerou aj ja.Branit sa musi,vypalila mladej facku a bolo.My mame ale super triednu,nevedela co sa robi az po tomto incidente na druhy den triednicka hodina aj s riaditelkou a mame klud.U nas totizto slo o sikanu v skole aj mimo skoly.9rocne deti ale otecko slecny si mysli,ze ked ma bmw a firmu sa z neho vsetci pototo,ustupovali im vsetci az teraz narazil.Ucitelka sama povedala,ze on sam je utocny,zla komunikacia,jeho dcera je nedotknutelna,nevychovavana len zahlcovana drahymi vecami.Jej rodicia su rozvedeni,mama nema zrovna dobru povest(nepoznam pocula som len) a predbiehaju sa kto mladej viac vlezie do zadku.Aj ti ucitelia to maju tazke niekedy s takymito rodicmi.
Poslat rano otecka nech si to vyriesi s mladym, ak ucitelka nechce. Prvykrat razne a slusne, ak by nepomohlo, tak uz ostrejsie. Napad chodit tam rano pred skolou viackrat, je inak dost dobry. Podla mna to sikanator neunesie, ak ho bude rodic “atakovat” kazde rano a povedala by som, ze 99% sikany by skoncilo keby to urobil kazdy rodic. Horsie je to ak neublizuju fyzicky ale psychicky, ale aj to sa da riesit do urciteho veku.
Za riaditelkou a narobit poriadky. V dnesnej dobe toto povie ucitelka? Ze nemoze mat oci vsade??? Tak nech potom nerobia akoze “vychovne besiedky” co sa ma a nema robit aby mali prispevky na facebook a ked potom pride realita a ucitelka si zatvara oci.
@anonym_72f3a6 otazka je co ked ucitel ma daneho sikanatora za oblubene dieta? Bohuzial aj to sa deje a potom sa zatvaraju oci pred takymito vecami. Bohuzial este stale su niektore deti u niektorych ucitelov oblubene a to uz na prvom stupni a potom to tak vyzera. Stacilo mi ked bola online vyucba a jedno dieta dostavlo 1 za uplne hovadiny a dokonca napriklad zo slovenciny za to ze ukazalo vypchate zviera co doma mali. A ono sa to zhorsovalo ked nastupili do skoly. Okrem daneho dietata nebolo dieta co malo same jednoty v 1 alebo v 2 triede. Tam uz je na zamyslenie ci aj ucitel nie je “sikanator”
Jednoznacne to nie je normalne, ak ucitel zatvara oci a rodicovi povie nemoze mat oci vsade. Ano tie deti si cez prestavky v triede same aj ucitel ma svoje potreby ale ked dieta/rodic konfrontuje ucitelku co sa deje tak odpoved nema byt ja nemozem mat oci vsade. Ma situaciu riesit. Ak situaciu riesit nevie sam ma si prizvat skolskeho psychologa alebo riaditela skoly. Je jasne ze mensie, slabsie dieta si nevie vybavit veci same. Ma zakrocit ucitel bohuzial ak to nejde po dobrom treba razne na ucitelku a riaditelku. Nevedia riesit situaciu zacne sa tym zaoberat policia dovidenia. Naco su na skolach psychologovia? Oni maju riesit aj vztahy v triede. U nas na strednej problem bol ani tak nie medzi spoluziakmi v triede ale jednoducho sa ucitelke nieco nezdalo a uz sme mali prizvanych psychologov z centra a mali sme sedenia miesto telesnej vychovy. Nehocorim ze je idealne nehradit telesnu psychologmi ale ked je nejaky problem nejako sa to riesit musi. A mozno by taky psycholog zistil ze to nie je konflikt len medzi dvoma detmi v triede ale celkove vnimanie daneho spoluziaka aj ostatnymi detmi. Mozno sa boja postavit a zastat si spoluziaka. Jednoznacne nenechat si bit dieta. Tam to neskonci ked sa s tym nic robit nebude. Nakoniec to bude vysmievanie a psychicke tyranie. Zakrocit hned. A neriesila by som to uplne sama s dietatom. Treba aby bola upovedomena ucitelka, rodic aj riaditel skoly. Trvat na tom ze na stretnuti budu vsetci a veci sa vyriesia, ak nie budes nutena to nahlasit na policiu ako sikanu. A takto to hned oznamit riaditelke. Neboj sa skola nechce mat opletacky a verim ze ani ziaden rodic. Ked ucitel zatvara oci tak im ich otvor.

@anonym_autor ked to neriesi triedna, tak za riaditelkou. A ked uz, poslala by som manzela, nech mu povie, nech da vasmu synovi pokoj. Muzi maju vacsiu prirodzenu autoritu.