icon

Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z lekárov?

Včera o 08:43

Dobrý deň,
ak mi neviete skúsiť poradiť prosím radšej nepíšte negatívne veci.
Syn ma 2,5 roka a ma veľmi veľký strach z doktorov rok, kde mal úraz a zašívali ho. Odvtedy len pri pohľade na nemocnicu začne plakať.
U obvodnej to ako tak zvláda, ale inde vôbec.
Ma príznaky PAS, neurologiu mame za sebou aj orl v spánku ale mame chodiť na logopediu. Kde keď sme prišli do čakárne začal strašne plakať až sa triasť a vyšetrenie sa nekonalo a objednala nás o týždeň kde sa to do týždňa určite nezmení.
Nerozpráva vôbec, vysvetľovanie typu že sa mu tam nič nebude robiť je zbytočne lebo nerozumie okrem základných pokynov takýmto veciam. Zrejme tam je aj oneskorený vývin.
Viete mi nejak poradiť ?
Ďakujem

mimaapeto
Včera o 08:50

nechápem z akého dôvodu začal tak reagovať keď bol ešte len v čakárni a nevidel dr... hračky tam neboli v čakárni žeby si ho naladila že sa idete pohrať a sem tam sa pani len niečo opýta... ani nemusíš povedať že je to DOKTORKA ... kľudne aj teta... ako predpokladám že u zubára ste tiež neboli a treba aj tam pomaly chodiť... potom to bude ešte horšie čím bude starší a nebodaj keď bude nejaký zúbok bolieť...držím palce nie v zlom Ti to píšem.... z rodiny manžel alebo starý rodičia ako opora by tiež nepomohla dieťatku?

radacak
Včera o 09:02

Naša tiež nemá rada lekárov
Ona už vie kde to je ..proste vie z priestoru že tam je doktor ..keď ideme po meste hneď ukazuje že tam je doktorka (detská)
Keď sme boli aj u zubára ,bola tam prvý krát ale proste vedela že to je lekár plakala
Ale keď už pozrela potom videla že jej nikto nič nebude robiť a bolo dobré (posledné dva razy)ale tiež má s toho proste stres
Keď sme boli muža odprevadiť na vyšetrenie tak nechcela ísť ďalej ,vedela že to je nemocnica
Bude mať 2 roky,tiež rozpráva málo ale chápe,rozumie a pamätá si že čo tam robia a boji sa .Posledné dostala omaľovánky a cukrík a hneď bola ticho 😂
Naša sestrička vždy povie že ju to prejde ,že potom deti s tade nechcú odísť..že proste jedného dňa sa to zlomí a je kľud
Uvidíme

radacak
Včera o 09:04

A k otázke ..podľa mňa sa to nezmení hneď ,proste to dieťa vie , pamätá sa čo sa tam robí a boji sa
Skús nejak odpútať pozornosť..hovor že mu nič nebudú robiť ..a tak držím palce

autor
Včera o 09:09
@mimaapeto

nechápem z akého dôvodu začal tak reagovať keď bol ešte len v čakárni a nevidel dr... hračky tam neboli v čakárni žeby si ho naladila že sa idete pohrať a sem tam sa pani len niečo opýta... ani nemusíš povedať že je to DOKTORKA ... kľudne aj teta... ako predpokladám že u zubára ste tiež neboli a treba aj tam pomaly chodiť... potom to bude ešte horšie čím bude starší a nebodaj keď bude nejaký zúbok bolieť...držím palce nie v zlom Ti to píšem.... z rodiny manžel alebo starý rodičia ako opora by tiež nepomohla dieťatku?

@mimaapeto neboli hračky v čakárni, ja nemusím ani povedať kto alebo čo to je v ňom vyvoláva paniku len ten priestor a naozaj to nie je len taký plač je to skôr záchvat

autor
Včera o 09:09
@anonym_autor

@mimaapeto neboli hračky v čakárni, ja nemusím ani povedať kto alebo čo to je v ňom vyvoláva paniku len ten priestor a naozaj to nie je len taký plač je to skôr záchvat

@anonym_autor a chodieva aj manžel alebo starý rodičia, ale skôr v nich hľadá oporu aby ho zobrali preč odtiaľ

tanyan
Včera o 09:17

A keby ste mu ukázali nejaké lekárske videá z vyšetrení? Niečo nevinné a na pohľad príjemné... Ten strach je pochopiteľný po tej skúsenosti a ani sa mu nečudujem.
Dcéra tiež nemá rada vyšetrenia, od začiatku jej všetko vysvetľujem a nezatajujem, aby mi verila a spolupracovala. Niekedy je bolesť malá, inokedy krátka a občas aj podplácame kinderkom či hračkou. U zubára som ju držala za ruku, aj keď už mala 10 rokov. Ono to niekedy vyzerá akoby bola dobrá herečka, ktorá zahrá veľmi uveriteľne drámu, ale v konečnom dôsledku sa vždy dohodneme a spolupracuje pri vyšetrení. Neriešim, že sa pri tom netvári nadšene. Ja tiež spievam zubárovi pri vŕtačke druhý vokál. 😀

drianaa
Včera o 10:03

Môj má 3 roky a každá návšteva lekára je preplakaná. Aj detská lekárka, zubárka, aj kaderníčka, fotenie na pas bol tiež zážitok. Keď mal rok, bol na operačnom zákroku a odvtedy, hlavne po kontrolách rany sa ten strach zhoršil. V čakárni je ok, na poslednej preventívne bol dokonca natešený, že ide k doktorke, nachystal si obrázok vláčika, že jej ho ukáže. Ale pri vstupe do ordinácie blok, proste v očiach strach a plač. Vôbec to nehral, poznám si ho, pripravený bol dobre, ale naozaj to vyzerá akoby sa mu vrátila vtedy tá spomienka a nevie to inak spracovať. Ale zatiaľ som sa stretla s perfektným prístupom, zvládli ošetriť aj plačúce dieťa, ale nebýva vôbec často chorý, takže len prevencie a očkovania. Keď odídeme z ordinácie, je všetko ok, prestane plakať, žiadna trauma ani nič, v pohode sa o tom porozprávame. Bojí sa, je malý, nevie to ovládať ešte takú silnú emóciu strachu. Doma si čítame o tom, porozprávame sa, berieme to ako normálnu súčasť života, každý nás zatiaľ ubezpečil, že to nie je prvé ani posledné dieťa a prejde to. Ale ako vravím, nemusíme návštevovať odborníkov a vôbec nie často

autor
Včera o 10:10
@drianaa

Môj má 3 roky a každá návšteva lekára je preplakaná. Aj detská lekárka, zubárka, aj kaderníčka, fotenie na pas bol tiež zážitok. Keď mal rok, bol na operačnom zákroku a odvtedy, hlavne po kontrolách rany sa ten strach zhoršil. V čakárni je ok, na poslednej preventívne bol dokonca natešený, že ide k doktorke, nachystal si obrázok vláčika, že jej ho ukáže. Ale pri vstupe do ordinácie blok, proste v očiach strach a plač. Vôbec to nehral, poznám si ho, pripravený bol dobre, ale naozaj to vyzerá akoby sa mu vrátila vtedy tá spomienka a nevie to inak spracovať. Ale zatiaľ som sa stretla s perfektným prístupom, zvládli ošetriť aj plačúce dieťa, ale nebýva vôbec často chorý, takže len prevencie a očkovania. Keď odídeme z ordinácie, je všetko ok, prestane plakať, žiadna trauma ani nič, v pohode sa o tom porozprávame. Bojí sa, je malý, nevie to ovládať ešte takú silnú emóciu strachu. Doma si čítame o tom, porozprávame sa, berieme to ako normálnu súčasť života, každý nás zatiaľ ubezpečil, že to nie je prvé ani posledné dieťa a prejde to. Ale ako vravím, nemusíme návštevovať odborníkov a vôbec nie často

@drianaa v čakárni u obvodnej a väčšinou aj dnu je v pohode, len vždy iné vyšetrenie je plač a krik

majlo1234
Včera o 11:42
@mimaapeto

@mimaapeto mne staci vojst do nejakeho medicinskeho zariadenia a mam dost-ten smrad specificky, nemusis ani nic vediet(duplom ak ma dieta pas a mozno je senzoricky viac citlive)

Moj syn tiez ako malicky vzdy reval, mal traumicku z ockovani a cvicenia vojtovky. A uz je len na doktorovi, ako si s tym poradi. Mne to nijak neprekazalo. Lekari, ktori pracuju s detmi, by podla mna mali zvladat rev dietata. Neskor mi velmi pomahala silna motivacia a priprava-ideme na ockovanie, bude ta to boliet asi takto, bude to trvat kratucko a potom si mozes vybrat zmrzku aku chces.

anonym_f76eef
Včera o 20:54
@anonym_autor

@anonym_autor nebojte chápem tiež sa dcérka boji lekárov. V roku sme skončili v nemocnici a nie že by bol zlí prístup skôr bol problém odberu krvi.
A to inej vyvolalo niejaky strach a a boji sa .
U pediatra sa nám to časom podarilo a bolo postupne dobre odborný lekári boli ťažšie niekoľko dňová prispieva čo ako atď aj v čakárni u lekára postupne pomalí vždy som na to upozornila lekárov a vôli som lekárov z dobrum prístupom k deťom .
Už to bolo celkom fajn áno mal ešte také obdobia občas ale už bolo lepšie ale v novembri sme mali negatívnu skúsenosť z ORL lekárkou a všetku moju snahu pokazila a teraz aj obyčajná návšteva pediatra ktorá bola okej celkom je zase problém do toho nám pár dní po zle skúsenosti pribudla infekčná ambulacia a odberi krvy tak že hrôza zase aj keď na infekčné nemôžem zle povedať sestricka aj lekárka super keď som povedľa že dcérka sa boji atď tak pomalinki v kľude všetko dali si vždy čas aby mala priestor.a to mala teraz dcéra v marci 5 má známky črtu autizmus + oneskorený vývoj reči nejak narušenú reč ne uzavretá diagnostika neviem dlho sme sa dosta ku psychológovi pre vysokú chorobnosť sme v poradovníku pedopsychtirovi ale zatiaľ nebol termín lebo že vraj chce kompet správy od psychológa a logopedovy ale tie máme lebo sa nám to proste nedarí pre chorobnosť..

Minule som tiež z dcérou pol.hodinu bojovala že jej doktorke nejde nic robiť že len idem zobrať kartu .