Ako pomôcť sociálne nevyzretému dieťaťu s kamarátstvami?
Ahojte,
Hľadám mamičky, ktoré majú skúsenosť so sociálne nevyzretými deťmi (problémy v správaní, komandovanie, presadzovanie svojej vôle, strkanie, menenie pravidiel hry a následná strata kamarátov)
Syn má 8 a v poslednom čase sa to zhoršilo. Deti sa mu stránia a strata kamarátov ho ešte viac frustruje. Následne je o to horší, čím sa dostáva do začarovaného kruhu.
Objednali sme sa aj do CPP, no chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosť, že mu sedenia pomohli a za aký čas je možné badať výsledky. Sú tieto sedenia tak úspešné, že dieťa vie naučené aplikovať, aj keď je v škole bez dorozu dospelého? Vrátia sa kamaráti? Veľmi ma to trápi, lebo vidím, že to trápi aj jeho. Už nechce chodiť do školy, ráno ho bruško bolí. Aj mu vysvetľujeme, no v škole akoby na to zabudol a vráti sa do starých koľají.
Možno len potrebujem počuť, že bude dobre :-/
@anonym_autor Ahoj, viem, ze ta to boli, aj aj z takejto situacie sa syn uci, je pre neho uzitocna a pomoze mu pochopit vlastne nevhodne spravanie. Co sa tyka kamaratstiev, deti su v tomto este nestabilne, kamaratstva nie su hlboke a casto sa menia. Neboj sa, ak sa vam podari zvladnut synove spravanie, urcite si kamaratov najde. Drzim palce.
v CPP vam moc nepomozu, odporucam psychologa ktory s nim bude pracovat a nauci ho respektovat hranice a pravidla v spolocnosti. popr. vyskusajste skolskeho psychologa ak mate
Ahoj, je na mieste zacat chodit k psychologovi...
Ahoj, je na mieste zacat chodit k psychologovi...
@anonym_0559be No jasné, na každý problém je najlepšia voľba psychológ 🤦. Dať zarobiť cudziemu človeku, ktorý má naučenú manipuláciu ľudí, má učebnicovo naučené, čo má ľuďom hovoriť, všetko je to umelé a to má byť akože tá pomoc ? Veď takíto ľudia sa len tvária, ako chcú pomáhať, aj keď naozaj si idú len svoje. To so zdravým čistým rozumom nemá nič spoločné.
Pozrie sme rôzny každý máme svoje povahy vidím to i na pracovisku sú ľudia ukecaný,mudrlanti nie každý ich má rád ale nájdu sa ktorí si snimi dobre rozumejú.treba mu povedať,že praví kamaráti ešte nie sú v jeho okolí a ak sú tak si ho nájdu,nech sa netrápi zrejme to neboli tí praví.A ako vyššie písali psycholog a terapie sú nato aby sa našlo riešenie a pomohli mu ich počuť od nestranného školeného človeka 🙂.Držím palce.
@anonym_autor moze byt Asperger, moze byt nadany..taketo deti sa casto nevedia v tomto veku vobec zaclenit medzi rovesnikov. Ako sa sprava pri starsich detoch? Alebo pri detoch, s ktorymi zdiela nejake spolone zaujmy?
Moj syn je As a presne v tomto veku to bolo najnarocnejsie obdobie - v skole ho vyclenovali, lebo bol "prilis mudry", cize vkuse mal odpoved na vsetko, je uplne jedno, ci sa nieco opytala ucitelka alebo deti, on proste sa presadzoval za kazdu cenu. Tiez komandovanie a pod..Deti to samozrejme nemali rady a davali mu to najavo. Nejake "dohovaranie" bolo uplne kontraproduktivne, pretoze jemu usta sli skor, ako hlava, proste totalna neschopnost ovladnut sa.. Paradoxne, starsie deti ho brali ovela lepsie, chodil na kruzok, kde boli deti o 2-4 roky starsie. Najprv ho brali ako "decko", ale potom zistili, ze on naozaj vela vie a tak ho zacali brat ako partaka.. A vlastne cele detstvo az do dospelosti si viac rozumel so starsimi, ako s rovesnikmi.. A tiez ked bol uz starsi, tak sa to uplne otocilo - z totalne extrovertneho dietata, ktore v spolocnosti bolo neprehliadnutelne, sa stal totalny introvert, ktory sa vobec nemal potrebu presadzovat a vobec cokolvek hovorit.. To sa udialo okolo puberty. Ale to je dost typicke prave pre AS.. Skus popremyslat, ci nema aj ine "podivnosti", ktorym si doteraz neprikladala vahu, ale v kontexte vsetkeho by to mohli byt prave crty AS alebo nadaneho dietata, resp. oboch, lebo AS su casto aj nadani..
v CPP vam moc nepomozu, odporucam psychologa ktory s nim bude pracovat a nauci ho respektovat hranice a pravidla v spolocnosti. popr. vyskusajste skolskeho psychologa ak mate
@kacena4 v CPP su aj psychologovia
@anonym_autor v cpp iba urobia testy. Su tam aj dobri psychologovia no vedia ponuknut stretnutie raz do mesiaca cize akutny stav to nevyriesi. Ak bude starsi bude to lepsie. Bude sa formovat. Mozno tam bude PAS alebo nieco take. Skuste psychologa ale bohuzial ti dostupni su plateni.
Pozrie sme rôzny každý máme svoje povahy vidím to i na pracovisku sú ľudia ukecaný,mudrlanti nie každý ich má rád ale nájdu sa ktorí si snimi dobre rozumejú.treba mu povedať,že praví kamaráti ešte nie sú v jeho okolí a ak sú tak si ho nájdu,nech sa netrápi zrejme to neboli tí praví.A ako vyššie písali psycholog a terapie sú nato aby sa našlo riešenie a pomohli mu ich počuť od nestranného školeného človeka 🙂.Držím palce.
@alison11 moc dakujem za povzbudenie ❤️
@anonym_autor moze byt Asperger, moze byt nadany..taketo deti sa casto nevedia v tomto veku vobec zaclenit medzi rovesnikov. Ako sa sprava pri starsich detoch? Alebo pri detoch, s ktorymi zdiela nejake spolone zaujmy?
Moj syn je As a presne v tomto veku to bolo najnarocnejsie obdobie - v skole ho vyclenovali, lebo bol "prilis mudry", cize vkuse mal odpoved na vsetko, je uplne jedno, ci sa nieco opytala ucitelka alebo deti, on proste sa presadzoval za kazdu cenu. Tiez komandovanie a pod..Deti to samozrejme nemali rady a davali mu to najavo. Nejake "dohovaranie" bolo uplne kontraproduktivne, pretoze jemu usta sli skor, ako hlava, proste totalna neschopnost ovladnut sa.. Paradoxne, starsie deti ho brali ovela lepsie, chodil na kruzok, kde boli deti o 2-4 roky starsie. Najprv ho brali ako "decko", ale potom zistili, ze on naozaj vela vie a tak ho zacali brat ako partaka.. A vlastne cele detstvo az do dospelosti si viac rozumel so starsimi, ako s rovesnikmi.. A tiez ked bol uz starsi, tak sa to uplne otocilo - z totalne extrovertneho dietata, ktore v spolocnosti bolo neprehliadnutelne, sa stal totalny introvert, ktory sa vobec nemal potrebu presadzovat a vobec cokolvek hovorit.. To sa udialo okolo puberty. Ale to je dost typicke prave pre AS.. Skus popremyslat, ci nema aj ine "podivnosti", ktorym si doteraz neprikladala vahu, ale v kontexte vsetkeho by to mohli byt prave crty AS alebo nadaneho dietata, resp. oboch, lebo AS su casto aj nadani..
@akvi vykrikuje, pusa sa mu nezastavi, ale ze by vedel spravne odpovede, to nie. Pisanie, citanie je katastrofa, matematika ok. Je velmi rozumny, vela sa pyta na technicke veci. Ale to spravanie.. Ja v nom vidim znaky uz vsetkeho. Citala som si moznosti. Najviac na neho sedi ADHD. Som z toho nestastna. Kiezby psychologovia nepytali tolko penazi za hodinu.
Ale dakujem.
@kacena4 áno, čakáme na termín, len som chcela vedieť, či má niekto skúsenosť, že to pomohlo. Ďakujem aj za toto.
@anonym_0559be No jasné, na každý problém je najlepšia voľba psychológ 🤦. Dať zarobiť cudziemu človeku, ktorý má naučenú manipuláciu ľudí, má učebnicovo naučené, čo má ľuďom hovoriť, všetko je to umelé a to má byť akože tá pomoc ? Veď takíto ľudia sa len tvária, ako chcú pomáhať, aj keď naozaj si idú len svoje. To so zdravým čistým rozumom nemá nič spoločné.
@anonym_39eb56 a ty navrhujes ake rozumne riesenie?
@akvi vykrikuje, pusa sa mu nezastavi, ale ze by vedel spravne odpovede, to nie. Pisanie, citanie je katastrofa, matematika ok. Je velmi rozumny, vela sa pyta na technicke veci. Ale to spravanie.. Ja v nom vidim znaky uz vsetkeho. Citala som si moznosti. Najviac na neho sedi ADHD. Som z toho nestastna. Kiezby psychologovia nepytali tolko penazi za hodinu.
Ale dakujem.
@anonym_autor ja.mam dcéru, ktorá absolútne presne robí to isté. Má 9.rokov. Vie sa zahrať iba pod dozorom s bratrancami, sesternica mi, ale inak len komanduje a tak podobne. Samozrejme chodíme do CPP a samozrejme tam ti to neporiešia. Obávam sa, že to neporiešia, mne to vysvetlili, ako snahu o kontrolu prostredia, zadavaním prikazov a komandovanim si autista vytvára bezpečné, predvídateľné prostredie..Autista neznáša zmeny a v hre s rovesníkmi ide o nepredvídateľné prostredie, kde autista nemá schopnosť rozpoznať,empatický reagovať a napríklad rozoznať, že čo môže a čo nie, nevie rozoznať iróniu, sarkazmus, alebo akceptovať vodcu a pravidla. Ale je to veľká črtá autizmu. A to sa nedá autistov vysvetlit. Nevieš mu povedať, že druhé dieťa je ironické, ten autista to nechápe. Vekom sa autisti učia z medziľudskych interakcií, odkukajú určite spôsoby správania a tak skúšajú žiť v spoločnosti. Ich správanie je preto v dospelosti čudné, lebo nevedia identifikovať drobné rozdiely v chovaní, neverbálne komunikovať a podobne. Dcéra má ADHD, ale už skôr padli slová o autizme, boli sme na testoch, ale tie autizmus nepotvrdili, ale stále odborníci ( psychiater ) hovorí, že sú tam črty PAS. Tak ja už sama neviem. Každopádne toto ti psychológ neporieši. Ak sa preukáže autizmus. ADHD, tak skôr terapie na to, podľa typu problému.
Ale dakujem.
@anonym_autor moze byt aj ADHD, aj auti spektrum.. to je velmi velmi narocna kombinacia.. Za nejakym odbornikom urcite chod, ale skor by som hladala fakt ze speci pracovisko, v CPPP ti podla mna nepomozu..
Ako to ma syn doma? ako reaguje? Zacni si vsimat, kedy to je "lepsie" a "horsie". Skola moze byt pre neho velmi narocne prostredie, moze byt precitlively na hluk, vela ludi a pod.. Jeho reakcie su obranou, nie nevychovanostu.. Jeho reakcie mozu vyplyvat z neschopnosti citat socialne situacie.. Zacni si syna vsimat viac, analyzuj, ako sa kedy sprava.. Iba ty sama mu mozes skutocne pomoct. Odbornik ta vie nasmerovat, potvrdit diagnozu, ale problem za teba nevyriesi.. Takze aj kym cakas na nejake vysetrenia, zacni si viac studovat o tom, ako to maju autisti, aspergeri, ADHD deti a pod.. Velmi ti to moze pomost k pochopeniu syna a nasledne mu budes schopna aj pomoct.. Odporucam ti FB stranku - Pochopenie pre vynimocne detia ich rodicov. Su tam velmi pekne prispevky, ktore ti mozu pomoct sa zorientovat v jednotlivych diagozach a aj ich rieseni a pod..
@kacena4 áno, čakáme na termín, len som chcela vedieť, či má niekto skúsenosť, že to pomohlo. Ďakujem aj za toto.
@anonym_autor Z ktorého okresu si? Mne v Poltári v súkromnom CPP pre autistou testovali syna ktorí má elektívny mutizmus a vyšlo mu autizmus ale môj kvôli EM anekomunikuje z okolím kde sa necíti v bezpečí,trápiho,že ho majú za retarda spolužiaci a žiaci zo zš máme osobitne aj psychológa štátneho čiže nič neplatíme v Lučenci. Ale je tam aj také cppp v Lučenci kde sa platí za terapiu 10eu za jedno sedenie,tam nechodíme.Vo Vk sme chodili z EM do Cppp a tam sa tiež neplatilo.V poltári len za výsledky sa platilo za testy na autizmus 70eu jednorazový poplatok.

@anonym_autor nie je autista? Atypický autista? Nemá také črty? Aj to môže byť prejav.