Ako riešiť konflikty na detskom ihrisku?
Ahojte, ako reagujete v takýchto situáciách na ihrisku?
Mám dcéru, zachvilu bude mať 3 roky, boli sme na takom menšom sídliskovom ihrisku, máme ho najbližšie k domu. Okrem nás tam boli ešte dve mamičky a tromi dievčatami, ktoré mohli mať tak okolo 6-7 rokov. Ihrisko nie je veľké, dve šmykalky, dve hojdačky, kolotoč, pieskovisko, lezecká stena.
Dievčatá tam hrali nejakú hru, šmykalky boli akože ich "hrad", dcéra sa bavila na pieskovisku, potom chcela ísť na šmykalku, začala liezť na prvú a hneď sa baby ozvali že sem ísť nemôže lebo to je ich hrad a nech ide preč, ja som povedala že sme na verejnom ihrisku a šmykalky sú pre všetkých, že ich nijako nebude obmedzovať v hre len sa pár krát šmykne, ale dievčatá stále len nech ide dole a že ju tam nechcú a teraz sa tam hrajú oni, (boli na tých šmýkalkach už keď sme prišli, my sme sa cca trištvrte hodinu motali po ihrisku, nepohli sa odtiaľ) dcéra sa takto asi dva krát šmykla, aj keď ju stále vyháňali, keď išla tretí krát hore jedno dievča ju sotilo s tým že veď už jej povedala že tam nemá loziť, zobrala som dcéru a išla som úplne kľudne a slušne poprosiť mamičky, ktoré sedeli na lavičke aby dohovorili svojim dceram, že takto to nefunguje, šmykalky a ihrisko sú tu pre všetkých, že chápem a rešpektujem že tam majú nejakú svoju hru ale nijako im tam dcéra nezavadzia ani im nenarúša hru. Obe ostali na mňa nepríjemné že pre tak malé deti sú tu iné atrakcie a že ich deti sa hrajú tak si mám nájsť a dcérou nejakú inú zábavu, znovu som povedala že pokiaľ viem je to tu pre všetkých a nie len pre ich deti, že nie je úplne vhodné sotit trojročné dieťa. V tomto momente ma obvinili že som si to vymyslela lebo nič také nevideli, jedna zakričala na tie dievčatá či niektorá sotila moju dcéru, samozrejme odpoveď bola nie. Mali sme ešte takú malú nechcem to ani nazvať že výmenu názorov ale každá sme si povedali svoje a ja som odišla. Avšak rozmýšľam čo je najlepšie spraviť keď sa to stane do budúcna? Keď je dieťa na ihrisku nepríjemné na to moje a rodičia to prehliadajú? Čo vtedy robíte?
Pekne si povedala,ani si nekricala,ani rozculena.Zvladla si to s graciou,za to tie 2 nie.
Zhučala by som decko, ktoré moje sotilo a keby matka namietala zhučala by som aj ju.
Mala si zhulakat to decko, čo sotilo tvoje.
Zhučala by som decko, ktoré moje sotilo a keby matka namietala zhučala by som aj ju.
@januska12323 ja som tak raz zhucala, ked mi pukli nervy a v mojom pripade dieta nazalovalo asi 150 kg otcovi, tak mi dobre zovrelo hrdlo, ked mieril ku mne. Nastastie mal viac rozumu ako ja. Ale teda, ak by mi plesol, tak by bolo po mne.
fuha... no 6-7 rocne musia mat uz dost rozumu, ty tiez musis naucit svoje dieta sa branit, sotilo ho? ked si mysli, ze si moze dovolovat na mladsich len preto, ze je vacsia... taky cirkus by som narobila, ze by aj s matkou leteli prec oni... co neznasam su nevychovane deti, ktore si myslia, ze im patri cele ihrisko. Ludia, co len mavnu rukou a idu prec su zbabelci, takto nikdy neukazete stopku sikane.
@anonym_autor ja by som vobec nesla za rodicmi. Povedala by som tej malej ze este raz ju soti a sa jej dotkne, tak ju sotim ja. A mozno by som to povedala tak nahlas aby to poculi aj hluche slepe mamy. Ano casto krat sa stava ze tie starsie deti su ako z divych vajec a rodicia ich uz vobec neriesia lebo ved su samostatne a netreba na ne davat pozor. A potom ked sa nieco take stane tak urazene. Ja by som vobec neustupila. Povedala by som jej nech vypadne alebo sa tam budu hrat vsetci a ked sa jej nepaci nech sa ide vyzalovat za mamkou. Ja nie som na to aby som jej vysvetlovala ze to je verejne ihrisko. Casto krat nedavam pozor na ihrisku na svoje dieta ale na cudzie lebo to co robia niektore je skutocne prinajmensom divne.
Nam sa napriklad stalo take ze na jednom nemenovanom ihrisku v Ruzinove za Billou na vysokej vezi stali cca 3deti a hadzali kamene siroko daleko. Lebo ved nejaky chytry vymyslel ze kamene su vhodne na ihriska. My sme boli dalej a nejak nemali dosah ale syn chcel ist inam a tam uz dopadali kamene. Tak sme isli, Raz hodili. Tak som tak skrykla ze cele ihrisko stichlo a tie deti okamzite prestali dokonca k nim pribehli aj rodicia. Veta znela : to akoze nikomu nevadi ze tito traja vam tu hadzu kamene na hlavu? Este raz a si ma neprajte.
V dnesnej dobe sa kazdy snazi byt slusny diplomaticky a neviem co a potom sa cuduje ze to funguje tak 1 z 10. Lebo malokedy natrafite na niekoho uvedomeleho. Ak niekto robi nieco zle ma za to niest aj nasledky a prevziat za to zodpovednost. A my starsi sme na to aby sme im povedali ze je to zle.
@anonym_autor ja už mám deti veľké, ale tieto nezhody som kedysi riešila tak, že som sa priateľsky prihovorila neposlušnému decku, ale nedohovárala, skôr som pochválila, že akú majú super hru a aké sú pravidlá. Väčšinou deti sú k dospelákom prívetivé a sú radi, že sa s nimi niekto milo porozpráva, lebo vlastným matkám sa už moc nechce komunikovať, tie sa chcú socializovať s inými matkami. A z toho záujmu o ich hru som tam integrovala vlastné decko s tým, že tuto moja Anička sa ešte pár krát šmykne, nevadí vám to dievčatá, že? No takej milej dobrej tete nikto neodolá a jedovaté deti budú skrotené. Možno to ešte funguje aj na túto generáciu detí, treba vyskúšať. Je to vlastne také odvedenie pozornosti.
Pekne si povedala,ani si nekricala,ani rozculena.Zvladla si to s graciou,za to tie 2 nie.
@anonym_400eec a co vyriesila? Nic zajtra budu tie soplane strkat do niekoho ineho
@januska12323 ja som tak raz zhucala, ked mi pukli nervy a v mojom pripade dieta nazalovalo asi 150 kg otcovi, tak mi dobre zovrelo hrdlo, ked mieril ku mne. Nastastie mal viac rozumu ako ja. Ale teda, ak by mi plesol, tak by bolo po mne.
@anonym_3e6162 to si fakt myslis ze by ti plesol? Za to ze si branis svoje dieta a za to ze on je tucny?
@anonym_400eec a co vyriesila? Nic zajtra budu tie soplane strkat do niekoho ineho
@anonym_577da0 aspon sa neznizila na ich uroven,povedala si svoje slusne a normalne.
Kokos akoze niektoré matere nepochopím. Moja dcéra raz schválne udrelo ine dievca , ja som moju zjazdila a viac x som sa druhému dievčatku ospravedlnila a jej mame taktiež...
@anonym_autor najst ine ihrisko, alebo cas, kedy tam tieto dve hlupane nebudu...
@anonym_577da0 aspon sa neznizila na ich uroven,povedala si svoje slusne a normalne.
@anonym_400eec ano a ukazala svojmu dietatu ze sa stiahla a usla a ze ona musi byt poslusna a prisposobovat sa aj ked je v prave. Kruta doba je a este horsia bude priebojnejsie vyhrava. Minimalne mohla povedat tym detom alebo aj matkam ze ci sa im to paci alebo nie jej mala sa tam smykat bude lebo oni su tam na to abg si davali pozor na deti a nie urcovali pre koho je ktora preliezka vhodna. Ak dieta na nej zvlada byt tak je prenho vhodna.
Nedavno som nakricala na dve skolacky ktore svojou hrou skoro ublizili mojmu malemu dietatu. Bolo mi uplne jedno ci tam maju alebo nemaju rodicov. Velmi rychlo sa odpratali prec a vyhybali sa nam cely cas.
@anonym_autor najst ine ihrisko, alebo cas, kedy tam tieto dve hlupane nebudu...
@anonym_35d85b ano ale to si mozno videla.
@krasneleto to ako fakt? Ja mam chodit po sidlisku a hladat ihriska kde su normalne deti a rodicia? Tak to nefunguje. Nikde ani v skole ani v praci ani v zivote. Toto je problem ktory sa ma riesit idealne k spokojnosti vsetkych a nie pred nim utekat a oni si budu dalej sikanovat a strkat do kadekoho. Keby to bolo napriklad dieta rocne alebo nejake chore a spadlo by. A kde su citi aj 3rocne vnima ze ho ine dievca odsotilo.
@anonym_400eec ano a ukazala svojmu dietatu ze sa stiahla a usla a ze ona musi byt poslusna a prisposobovat sa aj ked je v prave. Kruta doba je a este horsia bude priebojnejsie vyhrava. Minimalne mohla povedat tym detom alebo aj matkam ze ci sa im to paci alebo nie jej mala sa tam smykat bude lebo oni su tam na to abg si davali pozor na deti a nie urcovali pre koho je ktora preliezka vhodna. Ak dieta na nej zvlada byt tak je prenho vhodna.
@anonym_577da0 vidis,vcera synovi jeden tatko krical,ze mu picu rozjebe,samozrejme ozraty ako delo a syn sok jak sa patri.Hned nam to povedal.Takto ako hulvat,tak sa maju tiez matky spravat.
Nie,pekne slusne reagovala.
@anonym_35d85b ano ale to si mozno videla.
@krasneleto to ako fakt? Ja mam chodit po sidlisku a hladat ihriska kde su normalne deti a rodicia? Tak to nefunguje. Nikde ani v skole ani v praci ani v zivote. Toto je problem ktory sa ma riesit idealne k spokojnosti vsetkych a nie pred nim utekat a oni si budu dalej sikanovat a strkat do kadekoho. Keby to bolo napriklad dieta rocne alebo nejake chore a spadlo by. A kde su citi aj 3rocne vnima ze ho ine dievca odsotilo.
@anonym_577da0 ja som jej napisala co by som robila na jej mieste, nie na mojom ... a co ukaze dietatu, ze sa tu bude denne hadat s dvojim idiotkami?
@anonym_577da0 ja som jej napisala co by som robila na jej mieste, nie na mojom ... a co ukaze dietatu, ze sa tu bude denne hadat s dvojim idiotkami?
@krasneleto napríklad to, ze si moze bez obáv stat za svojím?
@krasneleto a co jej ma ukakzovavt ze kazdy den budu chodit po sidlisku a hladat vhodne ihriska kde nie su idioti ludia..? Ono aj taky idiot sa presuva a tiez ak ma adieta oblubene ihrisko nebude hladat ine kde mozno take preliezky nie su. Na niektorych dedinach je ihrisko jedno.
@krasneleto takto by im ale ukazala ze sa moze nechat otlkat a je to v poriadku. Lebo je jednoduchsie radsej utiect ako sa branit alebo branit svoje dieta
@krasneleto a co jej ma ukakzovavt ze kazdy den budu chodit po sidlisku a hladat vhodne ihriska kde nie su idioti ludia..? Ono aj taky idiot sa presuva a tiez ak ma adieta oblubene ihrisko nebude hladat ine kde mozno take preliezky nie su. Na niektorych dedinach je ihrisko jedno.
@anonym_3c25dd
@anonym_577da0 ak videla, ze jej dieta bolo sotene... mala to riesit priamo s tymi soplindami... nasledne s mamami... na kazdom ihrisku a to verte , ze na tom nasom sa premelie 300 ludi denne, sa najdu nevychovane deti a este debilnejsie mamicky... ak sa nechala odbit v konflikte... bude to tak aj nabuduce, preto som napisala, ze ked nema povahu sa tam dovadit, nech najde ine ihrisko... ja by som to riesila inak
@anonym_autor ja som si takéto veci vydiskutovala s deťmi na ihrisku, rodičov som "neobťažovala", lebo s deťmi je jednoduchšie jednať, avšak treba prísť asertívne, nie sa im doprosovať, proste ide zo mňa autorita, napriek tomu, že som milá. Vždy sa to dalo s kľudom a po dobrom, až na jeden jediný raz, kedy som zvrieskla na chlapca, ktorý hodil 10cm od môjho dieťaťa kameň vo veľkosti päste.
@anonym_autor ja už mám deti veľké, ale tieto nezhody som kedysi riešila tak, že som sa priateľsky prihovorila neposlušnému decku, ale nedohovárala, skôr som pochválila, že akú majú super hru a aké sú pravidlá. Väčšinou deti sú k dospelákom prívetivé a sú radi, že sa s nimi niekto milo porozpráva, lebo vlastným matkám sa už moc nechce komunikovať, tie sa chcú socializovať s inými matkami. A z toho záujmu o ich hru som tam integrovala vlastné decko s tým, že tuto moja Anička sa ešte pár krát šmykne, nevadí vám to dievčatá, že? No takej milej dobrej tete nikto neodolá a jedovaté deti budú skrotené. Možno to ešte funguje aj na túto generáciu detí, treba vyskúšať. Je to vlastne také odvedenie pozornosti.
@0silvia0 robim to rovnako a funguje to dobre. Tie deti v takom veku su dobre a chcu byt dobre. Nie raz sa ni stalo, ze da taka hra potom preklopila do spolocnej, aj ked su moje deti omnoho mensie
@krasneleto donekonecna hladat kym najdes nejake kde nebudu spratkovia? Preco? Ihrisko je pre vsetkych a tych co sa nevedia spravat to treba naucit.
@anonym_autor Nedavno sa na ihrisku pre mensie deti stala taka vec. Chodieva tam jedna pani P (ano inak sa nazvat neda) so 4 rocnym synom, ktory je viac siroky ako vysoky. Mna znama poziadala nech jej postrazim na polhodku dcerku (3rocna), ze len odbehne pre nieco a dojde. Tento 4 rocny ako som tak pochopila je rozmaznanec na n-tu a jeho vybotoxovana maminka s kacacou pusou a umelymi riasami pomaly az na celo a svedskymi vyhybkami miesto obocia je matkou roka. Totiz ten jej 4 rocny zaparal pomaly do kazdeho dietata, ktore len okolo neho preslo strkancom a jeho matka nic. Ako som sa tak dozvedela, tak s nou sa nikto nebavi, lebo len same konflikty s nou a jej syncek moze vsetko. Ked je on na nejakej priliezke, v domceku, konikoch, tak ziadne ine dieta sa nesmie ani priblizit, lebo schyta taky amok, ze to dieta tento tucko napadne. No a znamej mala sa hrala v piesku, zavolala som ju, aby na chvilocku prisla, tak isla ku mne a do toho jej vbehol tento fagan a potkol ju doslova narocky. Tak som malu ukludnila a jemu som povedala nech sa ospravedlni (zvysenym hlasom) a ten rozmaznanec sa zacal rehotat. Uf co ja som spustila na tu mater jeho, ze ledva koktala mne naspät nieco a som sa jej spytala, ci aj ja mam znenazdajky potknut jej decko alebo ju, ked to nebudu cakat aaaa ineeee veci. Zobrala si seplaka a viac tam nedosli🙈😂 No kazdopadne mamicky sa tesili tomu velmi a tesia, lebo odvtedy je na ihrisku klud a kazde dieta moze ist na prieliezku, ktore chce, alebo sa hraju tam aj spolu🙂
Ja len tolkoto...vacsina mamiciek co stretam na ihrisku je normalnych...ale proste obcas clovek musi natrafit na nejakych par pripecenych mamiciek co si myslia ze ich deti najdokonalejsie a patri im cely svet. Dokazu znechutit kazdeho okolo.
Treba ich len poslat do prdele.
nenechala by som si to. jasne, ze by som to dala pocitit dietatu, co toto sposobi a je mi uplne ukradnute, co si mysli jeho mater.
dobre si urobila, riesila som nieco podobne par rokov dozadu, len islo o domcek, nie o smykacku, syn si chcel odtial len vziat nejaku hracku (boli tam pohadzane nejake vozidla) a dievca (podobny vek) ho tam nepustilo a navyse po nom zacalo pokrikovat, ze je zlodej a ze to je jej domcek. na ihrisku bolo vela ludi, takze som nevedela naisto, ktora je mamicka (tusila som, ale mala mi to samozrejme nepotvrdila). nakoniec sme odisli, ale bolo mi jej aj trocha luto, lebo to bol zrejme vykrik o pozornost, ktora neprisla, ani ked ta matka videla, ze s jej dcerou nieco riesim.

Z edicie, ked uz ani dospela osoba nevie ako sa spravat na ihrisku a nieto este naucit to vlastne decko 🍿