icon

Ako riešiť správanie 15-mesačného dieťaťa?

1. apr 2026

Ahojte,zaujíma ma či tu ma niekto skúsenosť,moja mala bola celý rok ako anjel,doslova sme ani o nej nevedeli,sp anie bolo troska problém sledovať kedy ako dať spat atd,ale nič čo by sa nedalo zvládnuť,ale po roku mam pocit že sa to uplne zmenilo,za všetko len place,keď jej niečo nedovolim hneď sa hadze na zem,alebo place.ako vtedy reagovať? Snažím sa jej vysvetlovat ale mám pocit že potom je to ešte horšie,keď jeme tak z jedu mi až lyžičku schmatne a vyhodí,snažím sa ju nevšímať ale to nepomaha.ako vtedy reagovať? Alebo keď jej niečo nedovolim hneď sa hadze,mám pocit že čokoľvek spravím to je len zle.nechapem čo a kedy sa stalo ale som z toho smutna,alebo je to len vývojové obdobie,ozaj nezusim.dakujem za rady

anonym_24ee22
1. apr 2026

no hold rastie a zacina prejavovat svoje ego, a svoje nazory. vysvetlovanie nepomoze ma len rok. treba nastavit hranice co moze a co uz nie a vtedy razantne skoncit hadzes lyzicku na zem, ok nedostanes ju...

autor
1. apr 2026
@anonym_24ee22

no hold rastie a zacina prejavovat svoje ego, a svoje nazory. vysvetlovanie nepomoze ma len rok. treba nastavit hranice co moze a co uz nie a vtedy razantne skoncit hadzes lyzicku na zem, ok nedostanes ju...

@anonym_24ee22 hej ro robím,keď minhodi lyžičku tak neje,príde mi to drastické,ale ani nevyzerá zeby chcela jesť tak neriesim

viestta
1. apr 2026

Nic sa nestalo, je to prirodzena faza vyvoja. Uz si uvedomuje, ze sa veci deju aj inac ako chce a este nevie ako spracovat negativne emocie, ktore to vyvolava. Ako to prekonat? Obrnit sa trpezlivostou. Vysvetlovanie v tomto veku este nepomaha, kazda akcia ma vyvolat reakciu. Niekedy pomaha objat, niekedy ignorovat a tvarit sa, ze sa ta to netyka. Casom sa naucite aj ty, aj ona ako spolu fungovat.

tanyan
1. apr 2026

Mne sa páči teória, že dieťa zrkadlí. Ty jej veci zakazuješ a vyjadruješ odpor voči veciam, ktoré robí a ona opakuje v rámci svojich možností. Ja som sa snažila minimalizovať negatívny prístup, ísť príkladom a podporovať pri rozvoji hrubej aj jemnej motoriky. Niekedy je to náročné (čakať, ponúkať, opakovať, utierať...), ale keby sme boli obe nešťastné, tak by nám to tiež nepomohlo.
V tomto veku ešte dieťa nevie robiť naschvál napriek. Iba si začína osvojovať akcie a reakcie (pocity, fyzika...). Je to iba fáza a čím viac teraz investuješ (trpezlivosti a pozitivity), tým viac sa Ti vráti.

euka210
1. apr 2026

@anonym_autor je to prirodzene a ako pisu, zacina sa prejavovat osobnost, skusa uz hranice.
Co viem poradit, tak stanov hranice a drz ich, aj ked bude protestovat, revat, hadzat sa o zem atd...musi pochopit, ze jej to nepomoze a plati to, co povies Ty. Mne to tak fungovalo pri jedeni a pod. Par dni protest a potom ok.
Pri tretom synovi som uz nemala tolko energie sa s nim natahovat a vypomstilo sa mi to, ze som musela "pritvrdit" dodatocne az okolo 5-6r 🤦‍♀️

akvi
1. apr 2026

@anonym_autor už tu bolo dobre napísané - dieťa si začína uvedomovať seba. Doteraz sa identifikovalo s tebou, preto bola "dobrá", teraz si už uvedomuje svoje ja, zisťuje, že má svoju vôľu a že to, čo chce ona, často naráža na odpor. Tak isto ju zaplavujú emócie, ktoré nedokáže zvládnuť, lebo na to ešte nemá vytvorené mechanizmy. Tvoja úloha je pomôcť jej v tom celom. Ak robí niečo, čo nechceš, aby robila, stopni ju. V tomto veku kľudne aj fyzicky, chyť ruku, ak chce hodiť, udrieť a pod. A len stručne a kludnym hlasom povedz - toto nie. Alebo "teraz nie". Lebo sú činnosti, ktoré doma nerobíme - typicky hádzanie čohokoľvek, ale vonku je to ok, ba priam potrebné, aby dieťa do sýtosti hádzalo všetko, čo príde pod ruku, samozrejme, nie po druhom. Ak sa zlostí, hádže o zem a pod., opäť, potrebuješ jej pomôcť zvládnuť emócie, skús pomenovať, čo prežíva, tým ju učíš identifikovať dôvod frustrácie a neskôr to bude aj sama vedieť povedať a následne spracovať. Nebaziruj na nezmysloch, ktoré nemajú dôvod, zároveň buď pevná v tom, o čom si presvedčená, že "sa musí". A občas si zahraj s dieťaťom hru, kde ona môže presadiť svoju moc a "vyhrať ", aj to je potrebné.

majlo1234
1. apr 2026
@tanyan

Mne sa páči teória, že dieťa zrkadlí. Ty jej veci zakazuješ a vyjadruješ odpor voči veciam, ktoré robí a ona opakuje v rámci svojich možností. Ja som sa snažila minimalizovať negatívny prístup, ísť príkladom a podporovať pri rozvoji hrubej aj jemnej motoriky. Niekedy je to náročné (čakať, ponúkať, opakovať, utierať...), ale keby sme boli obe nešťastné, tak by nám to tiež nepomohlo.
V tomto veku ešte dieťa nevie robiť naschvál napriek. Iba si začína osvojovať akcie a reakcie (pocity, fyzika...). Je to iba fáza a čím viac teraz investuješ (trpezlivosti a pozitivity), tým viac sa Ti vráti.

@tanyan no vyskusam tu teoriu v praxi asi. Moja skoro dvojrocna sa uz par mesiacov oduva. Normalne si prekrizi ruky na hrudi, kuka do zeme. Kebyze ju nevidim, neuverim. A okrem toho mi vsetko, co sa jej znepaci, drbne na zem. Aj pohar s cajom, aj natretu palacinku. Som z toho hotova, najradsej by som ju zdráa z koze😅