icon

Ako si poradiť s náročnou dvojročnou dcérou?

Dnes o 17:44

Ahojte mate niekto aj takéto dietko /za mesiac 2roky/?
- vôbec sa nechce ani na 5 sekúnd hrať sama,
- odrážadlo síce na ňom vie ale proste ho odmieta,
- ked ideme na prechádzku odmieta držanie za ruku a je to skor len beh,
- stale vsetko dava do ust a to naozaj všetko,
- môžem ju napomenut aj milión krát nepomáha, urobí si aj tak po svojom,
- veľký nejedlik, odmieta mi proste jest absolútne nic jej nechuti,
- chyba jej trošku taka samostatnosť neviem to isté ako nazvať stale mi je pri nohe a len vymysla ničím ju neviem zabaviť,
- nema ani jeden krok dobrý stale len dume co zle by vyviedla. Ja som už ale KO z toho. Proste neviem s nou pohnut a je to vyčerpávajúce.

anonym_66b9fb
Dnes o 17:50

Ale veď to je normálne 2 ročne dieťa v obdobi vzdoru
Nechce odrazadlo? No a? Schovať, vytiahneš o 3 mesiace, možno ju zaujme, ak nie, tak predáš. To nie je povinnosť mat rada jazdu na odrazadle
Hrať sama? Ale veď to je estw veľmi malé dieťa, je prirodzene, že vyžaduje spoločnosť
Že všetko dáva do ust? Ústa sú zdroj informácií, deti bežne skúmajú veci tak, že si všetko dávajú doniesť, cítia chuť, štruktúru a pevnosť materiálu, blízko je nos, cítia vôňu, …

Problém je skôr v tvojich nereálnych predstavách o malom dieťati

anonym_dcce92
Dnes o 17:58

Co urobis ked Ti neje? Co jej nakoniec das, co zje? Nieco jedavat musi. Detto za napominanie, ak prekroci hranice (ak rozumie ze nie a nema, ako reagujes?)
Ostatok mi pridu normalne veci na 2 rocne dieta.

anonym_4ea955
Dnes o 18:04

Veľa deti v tomto veku neje.
Moja dcéra bola takýto prípad. Pediater mi poradil aby som ju dala čím skôr do mš. Veľmi rada tam chodila. P. uč. deti vedia zaujať.

autor
Dnes o 18:06
@anonym_dcce92

Co urobis ked Ti neje? Co jej nakoniec das, co zje? Nieco jedavat musi. Detto za napominanie, ak prekroci hranice (ak rozumie ze nie a nema, ako reagujes?)
Ostatok mi pridu normalne veci na 2 rocne dieta.

@anonym_dcce92 napominam stale dookola ako obohratá plátna. Ked si spravi po svojom tak to vždy bud upracem alebo tak a dcére sa snažím povedať ze to nie je správne ale nepomáha.

Jedine co mi zje je pecivo suché a syrový korbáčik

viestta
Dnes o 18:10

Mas uplne standardne dieta. Kazde dvojrocne viac ci menej spada do tvojho opisu. Kazdy mama dvojrocaka by mohla napisat to iste, len s drobnymi odchylkami v popise

anonym_ce8112
Dnes o 18:46
@anonym_autor

@anonym_dcce92 napominam stale dookola ako obohratá plátna. Ked si spravi po svojom tak to vždy bud upracem alebo tak a dcére sa snažím povedať ze to nie je správne ale nepomáha.

Jedine co mi zje je pecivo suché a syrový korbáčik

@anonym_autor ver tomu, že keď jej dáš len napr. nakrájané jablko, ak nie na raňajky, tak na desiatu zje. Alebo jej dáš na obed mäso - nezje teraz, zje o 2 hodiny, keď bude hladná. Hlavne ty sa nevzdaj. Teraz buduješ všetkého základy, staviaš hranice toho, čo môže a čo je správne. Je to dvojročné dieťa, nie je kognitívne uspôsobená na to, aby si tvoje slová vzala k srdcu - treba byť názorný, vytrvalý a najmä dôsledný v tom, čo od nej chceš. Áno, je to brutal robota, je to ťažké, chce sa ti niekedy to dieťa len roztrhnúť na polovičky 😅 ale vyplatí sa to. Najmä, pokiaľ akýkoľvek váš boj vyhrá ona, dávaš jej tým návod, ako vyhrať akýkoľvek ďalší boj. Ty si mama. Ty vieš lepšie ako ona. Ona tomu nerozumie a ešte dlhé roky ani nebude, ale to nevadí. Čo potrebuje, je skúsenosťou prísť na to, že ťa neporazí vzdorom, krikom, plačom, odúvaním, atď.

Napr. moj syn je od 18 mesiacov zodpovedný za svoju bundu, čižmy, čiapku, rukavice, oteplováky a sveter. Naučil sa kam patria (máme doma vešiak v jeho výške, rukavice a čiapku hádže do košíka na zemi). Nie vždy sa mu chce si po príchode domov upratať, vtedy mu ponúknem pomoc, že to spravíme spolu. Niekedy sa hrozne chce hneď hrať, ale ja trvám na tom, že je to jeho zodpovednosť. Áno, párkrát boli kvôli tomu aj slzy, ale to nevadí. Nehnevala som sa na neho že sa mu nechce, že kvôli tomu plače.. potúlili sme sa a keď mu bolo lepšie spravili sme to spolu.
Podobne ako tvoja dcéra aj môj syn bol vyberavý, nechcel toho veľa jesť. Raz som sa zaťala a nezjedený obed som mu ponúkla prihriaty keď sa poobede zobudil a ľaľa, obed zmizol, lebo syn bol hladný. Veľmi pekne sa rozpapal, teraz sa vie riadne najesť a úprimne, ani neviem, čo nemá rád.

Držím ti palce. Mať batoľa je hrozne ťažké, ale treba vydržať a byť dôsledný vo všetkom, lebo čo do dieťaťa teraz naleješ, to v školskom veku uvidíš 🙂

anonym_d11d5e
Dnes o 18:53

Bežné dieťa v tomto veku. Aj moje je plus mínus také. Otázka. Čo robíš preto, aby si podporila samostatnú hru? Mne sa hrá oveľa lepšie, keď sme zrušili TV. Máme málo hračiek. Je dobré dieťa moc neprestimulovať. Nuda má dôležité miesto v živote dieťaťa, podporí fantáziu a kreativitu.

anonym_0cdfc2
Dnes o 19:10

Normálne dieťa, jedine vydržať, nastaviť hranice .. čo sa tyka jedenia, moja ma už 4 roky, ale mame to zavedené veľmi dlho, že keď dostane raňajky, keď ich nezje, dostane na desiatu, nezje, dostane to namiesto obeda, keď to zje všetko, dostane aj obed.. treba len v tom vydrzať a nepovoliť, neumrie od hladu aj keby deň nejedla.. čo sa týka hrania, v takom veku som dcére vôbec nepúšťala TV, dieťa si musí rozvinúť kreativitu.. musíš veľa času aktívne venovať jej, a potom nejaký čas ju nechať tak, vysvetliť, že mama teraz ide napríklad variť .. môžeš ju postupne zapájať do tých činnosti .. 2 ročná mi už podávala riady z umývačky, dávala veci do pračky .. a čo sa týka prechádzok, ide sa za ruku a bez diskusie .. moja keď odmietala, som ju chytila za bundu napríklad, čo ju vrcholne vytáčalo, tak vždy nakoniec povolila a ruka bola lepšia, ako keby ju vlečiem za oblečenie ..

euka210
Dnes o 19:17

@anonym_autor mozno treba menej hovorit a viac konat...zastavit jej "zle" spravanie cinom, naucit ju dosledkom.
Skusa tvoje hranice kolko si moze dovolit...klasicke 2r dieta...je na case stanovovat jej hranice, co je ok a co nie.

anonym_1a1baa
Dnes o 19:29

@anonym_autor vytrieskaj decko a hneď sa spamätá, keď je zlá už teraz počkaj neskôr čo budeš mať doma
Pevná ruka

anonym_1181a9
Dnes o 19:48
@anonym_1a1baa

@anonym_autor vytrieskaj decko a hneď sa spamätá, keď je zlá už teraz počkaj neskôr čo budeš mať doma
Pevná ruka

@anonym_1a1baa mozno staci zmena pristupu a zmeniu pristupu nemyslim steieskat dieta. Ludia vy rozmyslate niekedy nad tym, ze problem je mnohokrat na strane rodica a nie na strane dietata a ze toto je standardne obdobie kazdeho dietata, ktore pride a odide a proste nejaky cas trva lebo je to dane neurovyvinovo? Aha nie, nerozmyslate.

autor
Dnes o 19:50
@anonym_1a1baa

Pevná ruka

@anonym_1a1baa Zásadne som proti. Nebudem v žiadnom prípade. Pýtam sa na rady ako to zvládnuť a nie toto.

autor
Dnes o 19:51
@anonym_1181a9

@anonym_1a1baa mozno staci zmena pristupu a zmeniu pristupu nemyslim steieskat dieta. Ludia vy rozmyslate niekedy nad tym, ze problem je mnohokrat na strane rodica a nie na strane dietata a ze toto je standardne obdobie kazdeho dietata, ktore pride a odide a proste nejaky cas trva lebo je to dane neurovyvinovo? Aha nie, nerozmyslate.

@anonym_1181a9 ako myslíš ze je problém na strane rodica? Ďakujem.

anonym_1a1baa
Dnes o 19:52
@anonym_autor

@anonym_1a1baa Zásadne som proti. Nebudem v žiadnom prípade. Pýtam sa na rady ako to zvládnuť a nie toto.

@anonym_autor pomohlo by to , kamoskina malá mala 1 rok to bol ancikrist ako revala nedala sa počúvať , viete čo pomohlo ? Poriadne ju vytrieskat po zadku až ma bolela ruka , použiť silu a poriadne nakricat
Hneď držala hubu
A vraj pevný režim nepomôže
Stačilo to praktikovat pravidelne a hneď bola iná

maryetta
Dnes o 19:54

Mam 4deti. Momenalne ma najmensia 2r2mesiace. A ci mi veris alebo nie-vie byt aj "horsie". Ja dakedy nechapem co to doeta dokaze. Vymselnicka masa je nic. Toto je level expert.

anonym_1181a9
Dnes o 20:00
@anonym_autor

@anonym_1181a9 ako myslíš ze je problém na strane rodica? Ďakujem.

@anonym_autor z mojej skusenosti, mozno staci inak nahliadat na to dieta, daza vzdoru je pre rodica uplne nelogicka. Mam dceru, ktora ma 2 roky a nieco a prave sa v tomto obdobi nachadza. Chytit za ruku? Neexistuje, lebo sa osamostatnuje, pokial jej nejde o zivot, ske na prechadzke a netlaci ma cas a nerobi hluposti, nech ide sama, ked ideme cez cestu musi, aj ked to je s placom. Nejedactvo je tiez nieco co sa u nas deje, ale ked zacne mrncat, ze chce kapsicku, nedam, u nas to doma nefunguje a maximalne jej to kupim ked sme v DM, cize sporadicky a snazim sa jej davat normalbe jedlo, kludne toc jedla, ktore vies, ze ti je, podla mojho nazoru, ale skutocne jedla a nie suche hluposti a proste skusaj, natierky, domace, kupene atd, ponukaj. Nedavaj snacky aby si zbytocne nezaplnila zaludok hlupostami (chrumky, kapsy a suche pecivo a cestoviny).
Za mna, napomenut okej, ale ked ides ako verlik a vidis ze ta to dieta nevnima tak to je ako hrach na stenu. Zalezi od situacie. Ja robim to, ze davam fyzicku hranicu (neznamena bitka, facka), ale ked ide niekam, kde nechcem, chytim za ruku a ideme tam kam treba, ak vylezie niekde, kde nema chodit - kuchynska linka, stol a podobne, chytim, zlozim dole. Mozes to okomentovat, to je jasne, musi tam byt nejake striecodne vysvetlenie ale nekomunikuj s nou ako keby mala 15 rokov, najma, ak ma to dieta amok, vtedy vysvetlenia nefunguju, az ked to odznie.
Ak mozes a da sa ti, nechaj dieta na par hodin denne alebo niekolkokrat do tyzdna niekomu na strazenie a najdi si cas pre seba, aby si nebola pretlakovana.
Tiez sa u nas odohralo dnes (nielen dnes 😂) niekolko zachvatov v style osupany banan a nechcem ho mat osupany a revy na minimalne 15 minut. Proste sa zazdrojuj a urob nieco pre seba nech vies k tomu doetstu pristupovat inak. Chapem, niektoee deti su temperamentnejsie, niektore su lahsie zvladnutelne, ja mam dieta, ktore je akcne, dost vzdy revalo, ale snazime sa byt konzistentni, to je dolezite.

anonym_1181a9
Dnes o 20:04
@anonym_1a1baa

@anonym_autor pomohlo by to , kamoskina malá mala 1 rok to bol ancikrist ako revala nedala sa počúvať , viete čo pomohlo ? Poriadne ju vytrieskat po zadku až ma bolela ruka , použiť silu a poriadne nakricat
Hneď držala hubu

@anonym_1a1baa ano, drzala hubu lebo bola v soku a nechapala co sa deje. Co si z toho zobrala? Rocna? Ze ma strach a ze ma byt ticho lebo pride bolest, trest. Chora hlava. To ti pozehnala aby si zbila jej dieta?

anonym_1a1baa
Dnes o 20:09
@anonym_1181a9

@anonym_1a1baa ano, drzala hubu lebo bola v soku a nechapala co sa deje. Co si z toho zobrala? Rocna? Ze ma strach a ze ma byt ticho lebo pride bolest, trest. Chora hlava. To ti pozehnala aby si zbila jej dieta?

@anonym_1181a9 kamoška to nevedela 🙂 a je mi to jedno
Chcela aby som jej strážila decko to k tomu patrí keď nieje vychované a spravila by som to znova ale horšie keby mám možnosť

anonym_1181a9
Dnes o 20:10
@anonym_1a1baa

Chcela aby som jej strážila decko to k tomu patrí keď nieje vychované a spravila by som to znova ale horšie keby mám možnosť

@anonym_1a1baa vravim, chora hlava…ludia ako ty by nemali mat deti, vlastne, na strazenie, na vychovu v skolke, ci v skole. Verim, ze to uz nie je tvoja kamoska.

anonym_1a1baa
Dnes o 20:12
@anonym_1181a9

@anonym_1a1baa vravim, chora hlava…ludia ako ty by nemali mat deti, vlastne, na strazenie, na vychovu v skolke, ci v skole. Verim, ze to uz nie je tvoja kamoska.

@anonym_1181a9 neboj sa prístup k jej deťom mám stále 😊
K dobrým deťom sa správam ukážkovo
Ale tie čo nepoznajú úctu rešpekt to pocítia bolesťou a je mi jedno aký tvrdý trest bude
Asi dám na detské ihriská klince žiletky aby sa od malička učili že život nieje med lízať 🙂

dagas
Dnes o 20:12
@anonym_1a1baa

@anonym_1a1baa ty sa daj liečiť!

anonym_1a1baa
Dnes o 20:13
@dagas

@anonym_1a1baa ty sa daj liečiť!

@dagas za to že nenávidím deti a hnusia sa mi ? Je to bežná vec a nieje to choroba 🙂

anonym_1181a9
Dnes o 20:17
@anonym_1a1baa

@dagas za to že nenávidím deti a hnusia sa mi ? Je to bežná vec a nieje to choroba 🙂

@anonym_1a1baa dobre, zaujimava si uz bola, gratuluje, si attention seeker, nazvala by som to aj inak, ale nepotrebujem ban. Nebudem sa viac zahadzovat takouto osobou, aby si sa tu zivila v cudzej diskusii. Kazdy si je strojcom svojho stastia.

anonym_1a1baa
Dnes o 20:17
@anonym_1181a9

@anonym_1a1baa dobre, zaujimava si uz bola, gratuluje, si attention seeker, nazvala by som to aj inak, ale nepotrebujem ban. Nebudem sa viac zahadzovat takouto osobou, aby si sa tu zivila v cudzej diskusii. Kazdy si je strojcom svojho stastia.

@anonym_1181a9 je to pravda a nie zaujímavosť
Ja som spokojná neboj

marca12
Dnes o 20:25
@anonym_1a1baa

Hneď držala hubu

@anonym_1a1baa Kriste pane,strieskat cudzie dieta,to si teda vyriesila. Bitkou si nevydobijes respekt. Akurat sa boji rodicov a to je uboha vychova.

anonym_1a1baa
Dnes o 20:27
@marca12

@anonym_1a1baa Kriste pane,strieskat cudzie dieta,to si teda vyriesila. Bitkou si nevydobijes respekt. Akurat sa boji rodicov a to je uboha vychova.

@marca12 to už mňa nemusí zaujímať , mňa má poslúchať keď strazim nič viac

marth16
Dnes o 20:44
@anonym_1a1baa

Hneď držala hubu

@anonym_1a1baa nebývam vulgárna, ale tebe dobre jebe 🤦 dúfam, že sa to kamoška dozvedela a dala ti riadne po papuli aby si sa naučila chovať.

anonym_1a1baa
Dnes o 20:52
@marth16

@anonym_1a1baa nebývam vulgárna, ale tebe dobre jebe 🤦 dúfam, že sa to kamoška dozvedela a dala ti riadne po papuli aby si sa naučila chovať.

@marth16 nevie to a budem to dieťa tlct kým nebude rozprávať a neboj sa už má 5 rokov a nerozpráva ešte 😉🖕🏻

marth16
Dnes o 20:55
@anonym_1a1baa

@marth16 nevie to a budem to dieťa tlct kým nebude rozprávať a neboj sa už má 5 rokov a nerozpráva ešte 😉🖕🏻

@anonym_1a1baa čistý trol alebo si ušla z liečebne 🤣

anonym_1a1baa
Dnes o 20:55
@marth16

@anonym_1a1baa čistý trol alebo si ušla z liečebne 🤣

@marth16 žijete v rozprávke že svet je krásny ? 😊 A keď zajtra rozbijem sklo a dám to na preliezky a odfotím vám to bude to dôveryhodnejšie ? 😊