icon

Hľadám psychológa pre dcéru s gender otázkami

Dnes o 17:20

Ahojte. Mám 11,5r dcéru, ktorá približne rok tvrdí, že sa cíti ako chlapec. Potrebovala by som to prebrať so psychológom. Aj ja sama, aby som vedela, ako sa ku nej chovať a aj ona aby išla na sedenie. Chcela by som mať nestranný názor. Viete mi poradiť psychológa v BA? Na internete ich je dosť, uvítala by som osobnú skúsenosť. Nechcem príliš progresívny prístup, ale ani úplne zastaralý.
Od mala bola typické dievčatko, suknicky, šatočky, mala frajera (tak detsky v prvej a druhej triede na ZŠ). Od konca tretej triedy prestala úplne s ružovou a sukňami, ledva si na prijímanie dala šaty. Od vtedy žiadne šaty nemala (je piatačka), nenútime ju. Oblieka sa ako galgan, ale to aj veľa iných dievčat (široké rifle, voľné tričká- neriešime to, za mňa OK, nemusí nosiť crop topy).
Vadí mi však to tvrdenie, že sa cíti ako chlapec. Neviem, ako sa k tomu postaviť. Nepríde mi ako chlapec. Rada kreslí, tancuje, pred zrkadlom sa pretŕča. Ale vďaka whaps-up viem, že o sebe so spolužiakmi hovorí v mužskom rode (robil som, bol som a pod.). S nami hovorí v ženskom rode.
Ani ja som nenosievala sukničky, šatočky, tiež radšej čosi pohodlnné, športové. Teraz chodím v šatoch a lodičkách.
Ďakujem

anonym_e7cac3
Dnes o 17:48

www.inakost.sk

Je tam aj poradenstvo pre rodičov, pre decka, komunita, ….

anonym_1e274f
Dnes o 17:50
anonym_1e274f
Dnes o 17:53

@anonym_autor "Nepríde mi ako chlapec. "

chlapci tiez kreslia aj tancuju, vacsina veci na svete je aj pre chlapcov aj pre dievcata.

Na obleceni tiez nezalezi. Su muzi, co maju radi lodicky a makeup, ale vnimaju sami seba ako muzi. Su zeny, co miluju kratke vlasy a kapsace.

Je to uplne jedno, kazdy ako sa mu najlepsie zije.

Tvoja dcera je este ale dost mladucka, tak nech kludne skusa spoznavat samu seba, pokial to nie je nebezpecne a nezdrave.
Este ma casu dost,
uvidis ako sa bude dalej menit. S odbornikmi nech kludne pokeca aj ona, aj ty,
ale

nerob z toho paniku a neries stereotypy ,ze chlapec nemoze kreslit alebo dievca nemoze
hrat hokej a podobne hluposti. vsetci sme ludia.

anonym_0d0b46
Dnes o 17:58

Poznám v KE, ale robí aj online sedenia. Ak by vám vyhovovala aj takáto forma, tak posuniem meno.

anonym_734ab4
Dnes o 18:06

ja by som sa príliš na tom nezameriavala. tiež o sebe hovorim v mužskom rode, nosím iba rifle a v mladosti som mala vzťahy s dievčatami. ale scastne som vydata 20 rokov a manželovi to nevadí)

anonym_3afeb5
Dnes o 18:12

Mna osobne by zaujimalo, ako moze vediet, ze sa citi ako chlapec. To teraz myslim uprimne, nie ako provokaciu. Dokonca kazdy chlapec ca citi inak...Ak chce robit chlapcenske veci tak nech robi...nech oravuje a sklada veci, hra futbal a ma rada zbrane a pod.... Toto kto koho ako oslovuje je uplne vymyslene...Mozno ma tuzbu byt ina, alebo si vyzaduje specialne zaobchadzanie abybolo nieco bolo v nej naplnene. hmmm proste mas chlapcov co su uplne zensky a mas dievcata co su uplne chlpacenske. Nema to nic s oslovovanim. To oslovovanie ukazuje na nieco uplne ine. Som zvedavy co na to psycholog. Je to podbne ako s farbami. Ako vies ze niekto iny vnima vidi tu istu farbu rovnako ako ty. Proste pomenuje ju rovnako to ano, ale ako ju v skutocnosti vidi, nikto nevie. Len sme sa dohodli, ze ak vidis istu farbu tak ju nejako pomenujes.

ovaaa
Dnes o 18:13

Nemám radu, len sa dobre číta ako vám dcéra dôveruje a zverí sa vám s takýmito osobnými vecami. 👍

anonym_95ea8e
Dnes o 18:28

Zacala jej puberta, človek sa mení, no chce aj zaujať......ja by som si z toho hneď nerobila ťažkú hlavu, možno je to len krátke obdobie a o mesiac si na to ani nespomenie. Je super, že má v teba dôveru a povie ti aj takéto veci. Netlač moc na pílu, má len 11 rokov....je vo vývine

anonym_8d1311
Dnes o 18:54
@anonym_3afeb5

Mna osobne by zaujimalo, ako moze vediet, ze sa citi ako chlapec. To teraz myslim uprimne, nie ako provokaciu. Dokonca kazdy chlapec ca citi inak...Ak chce robit chlapcenske veci tak nech robi...nech oravuje a sklada veci, hra futbal a ma rada zbrane a pod.... Toto kto koho ako oslovuje je uplne vymyslene...Mozno ma tuzbu byt ina, alebo si vyzaduje specialne zaobchadzanie abybolo nieco bolo v nej naplnene. hmmm proste mas chlapcov co su uplne zensky a mas dievcata co su uplne chlpacenske. Nema to nic s oslovovanim. To oslovovanie ukazuje na nieco uplne ine. Som zvedavy co na to psycholog. Je to podbne ako s farbami. Ako vies ze niekto iny vnima vidi tu istu farbu rovnako ako ty. Proste pomenuje ju rovnako to ano, ale ako ju v skutocnosti vidi, nikto nevie. Len sme sa dohodli, ze ak vidis istu farbu tak ju nejako pomenujes.

@anonym_3afeb5 na internete je blud týchto vecí, keby to deti nevideli na tiktoku a WhatsApp a podobne ani by im nenapadlo toto riešiť...blbé na tom je, že dieťa sa začne zapodievať tou myšlienkou a živiť to v sebe...

anonym_3afeb5
Dnes o 19:04
@anonym_8d1311

@anonym_3afeb5 na internete je blud týchto vecí, keby to deti nevideli na tiktoku a WhatsApp a podobne ani by im nenapadlo toto riešiť...blbé na tom je, že dieťa sa začne zapodievať tou myšlienkou a živiť to v sebe...

@anonym_8d1311 Presne to si myslim a obavam s, ze psychologoovia maju instrukcie to este dotiahnut dalej....

anonym_8d1311
Dnes o 19:05
@anonym_3afeb5

@anonym_8d1311 Presne to si myslim a obavam s, ze psychologoovia maju instrukcie to este dotiahnut dalej....

@anonym_3afeb5 presne tak

autor
Dnes o 19:27

Dakujem Vam velmi pekne, pozriem si tie linky a niekoho urcite oslovim. S manzelom verime, ze je to len docasne.
Suhlasim s vyjadrenim viacerych z vas, hlada sa, chce sa odlisit.
S psychologom potrebujem hovorit v prvom rade ja. Nie vzdy reagujem "spravne", uz som na nu raz spustila, ze je dievca a aj bude 🤷‍♀️. Nechcem postavit medzi nas mur. Ak raz pride za nami, ze sa jej pacia dievcata, to s muzom zvladneme. Ale citit sa ako chlapec a tuzit byt chlapcom je u mna uz moc. Az taka progresivna nie som.
Pytala som sa jej na to a vysvetlovala, ze moze robit co len chce. Nemusi nosit saty, nemusi nosit ruzovu, moze byt cim chce a co ju bude bavit (povolanie myslim). Vravela, ze sa boji byt tehotna a rodit. To som jej vysvetlila, ze je to krasne, ukazovala som jej fotky jej ako babatka, ze sme sa na nu velmi tesili, ale ak nebude chciet, nemusi mat deti, rozhodne sa sama (ja dufam, ze rodinku mat bude, ale nateraz som ju ukludnila).
Nema rada svoje meno, vymyslela si prezyvku a tak sa necha oslovovat v skole, dokonca aj niektori ucitelia ju tak volaju 🤦‍♀️. Meno ma pekne, Kristinka, volame ju aj Kiki, Kika, Kikuska. Vzdy to mala rada, len od kedy si vymyslela tu prezyvku, zrazu sa jej nepaci :(

anonym_8d1311
Dnes o 19:54
@anonym_autor

Dakujem Vam velmi pekne, pozriem si tie linky a niekoho urcite oslovim. S manzelom verime, ze je to len docasne.
Suhlasim s vyjadrenim viacerych z vas, hlada sa, chce sa odlisit.
S psychologom potrebujem hovorit v prvom rade ja. Nie vzdy reagujem "spravne", uz som na nu raz spustila, ze je dievca a aj bude 🤷‍♀️. Nechcem postavit medzi nas mur. Ak raz pride za nami, ze sa jej pacia dievcata, to s muzom zvladneme. Ale citit sa ako chlapec a tuzit byt chlapcom je u mna uz moc. Az taka progresivna nie som.
Pytala som sa jej na to a vysvetlovala, ze moze robit co len chce. Nemusi nosit saty, nemusi nosit ruzovu, moze byt cim chce a co ju bude bavit (povolanie myslim). Vravela, ze sa boji byt tehotna a rodit. To som jej vysvetlila, ze je to krasne, ukazovala som jej fotky jej ako babatka, ze sme sa na nu velmi tesili, ale ak nebude chciet, nemusi mat deti, rozhodne sa sama (ja dufam, ze rodinku mat bude, ale nateraz som ju ukludnila).
Nema rada svoje meno, vymyslela si prezyvku a tak sa necha oslovovat v skole, dokonca aj niektori ucitelia ju tak volaju 🤦‍♀️. Meno ma pekne, Kristinka, volame ju aj Kiki, Kika, Kikuska. Vzdy to mala rada, len od kedy si vymyslela tu prezyvku, zrazu sa jej nepaci :(

@anonym_autor zrejme mal niekto narážku na jej meno...