Kúpa bytu - Nemecko
Vopred sa ospravedlňujem za moju absolútnu neznalosť. Nasetrila som taký menší obnos peňazí, okolo 35.000 a chcem s nimi niečo spraviť, kým ich miniem na blbosti alebo nechám len tak ležať a teda uvažujem o kúpe prvého bytu. Príjem mám ok, ale na zmluvu len do konca r. 2024. Chcela by som kúpiť nejaký lacnejší byt, ani neviem kde, ale tu v tejto oblasti v Nemecku sú aj také za 300.000. Alebo potom možno v nejakej krajine smerom v stredozemi, kde to mám rada a často tam chodíme za takú polovičnú sumu, povedzme 150.000 a nejake Airbnb z toho urobiť, aby sme tam mohli aj my chodiť.
Ako vôbec začať? Vlastného kapitálu treba mať minimálne 10% z kúpnej sumy či aj viac?
Z informácií na internete (kalkulačiek) mám dosť chaos.
@savoya vďaka, pozriem. Myslíš, že je to v podstate dosť peňazí vôbec nad kúpou nehnuteľnosti uvažovať?
Aky mas prijem? Rataj tak z 10 nasobkom rocneho prijmu co si vies pozicat. Mas nejake uvery? si sama?
@martinmmartin nemám žiadne dlhy a som sama s deťmi. Myslíš brutto či netto príjmu? Brutto mám tak 72.000. t.j. fakt by som si mohla požičať tak brutálne veľa? To mám aj rešpekt a ani to nechcem. Chcem prvý nejaký čo najlacnejší byt v kategórii normálny, slušný,svetlý byt
Zober si tvoj prijem netto a odpocitaj najom, auto, poistky, stravne a zvysok, co ti zvysi, si vynasob x 12 x 20 rokov (ak mas do 40tky). Tolko dostanes uz aj z urokmi, tie su momentalne tento tyzden okolo 4,5%. Momentalne, kedze mas zmluvu na urcito, hypo ti nedaju. Ak pracujes v rizikovych oblastiach, takisto mozes zabudnut na hypo bez ohladu na vysku tvojho prijmu. A momentalne banka vyzaduje okolo 15-20% kupnej sumy. A este jedna podmienka je v nemecku- ziadne schufaeintrag.
Prave preto su take vysoke ceny nehnutelnosti. Banky pozicaju kde komu a ludia sa sami seba presvedcia ze potrebuju pekne byvanie aj ked he to drahe....potom to splacaju aj tvoje vnucence. Banka ti pozicia uplne bez problemov lebo nenesie vobec ziadne riziko- ak nesplacas tak ti zoberu ten byt, predaju ho znova a este im ostane to co si im ty uz nasplacala. Ak mas stabilny prijem ktory vies zdokladovat a cca 10% kupnej ceny v cashe tak ti pozicaju urcite a potichucky budu dufat ze to splacat nebudes.
@martinmmartin to nie je pravda- v nemecku nepoziciavaju lazom plazom ako na sk. Su uplne ine podmienky ako na sk.
Neviem v ktorej oblasti chceš kupovať ale MUC a najbližšie okolie je to malo. To koľko si mozes požičať, zalezi od tvojej zárobkovej historie- ako dlho v DE pracuješ (do 5 rokov stabilnej prace je veľmi obtiažne získať hypo) a stabilitu zamestnania … čiže máš veľké mínus a ako samozivitelka v prípade straty zamestnania nemáš žiadne zaruky. Skús nejakého finančného poradcu, ale máš veľmi malé šance, s tvojou zmluvou viac menej nulove. Smerom do stredozemia … neviem, cezhraničná hypo vybaviť je hardcore ….. pred 2008 sa dalo, ale napr v E ti už bez príjmu v danej krajine nedajú nic, nakoľko nemajú žiadne zaruky a na to aby ti dali v DE na nehnutelnost mimo DE zabudni. Na Svk tiež nie, nakoľko nemáš príjem na Svk.
@martinmmartin tiež myslíš, že kvôli tej zmluve na dobu určitú môžem na to zabudnúť?
A este - pri kupe treba pripocitat cca. 10% z kupnej sumy extra naklady- poplatok za notara, prepis a dan z kupy. Ak pojdes cez maklera, tak este plus 4-6 % maklerske poplatky.
@olimuc v Nemecku pracujem zatiaľ iba tak rok a pol, stále u jedného zamestnávateľa. MUC určite nie, to je tam drahé.
Kontaktuj financneho poradcu. To su ludia ktory vedia rozpravat priamo s bankou a maju proviziu ked uzavru zmluvu. Takze urobia vsetko preto aby to vyslo alebo hned budu vediet ze s tebou netreba stracat cas. Ako hovorim riziko banka nema absolutne ziadne, najvacsie riziko nesies ty ked prides o vsetko co si do bytu vrazila a vysadia ta na ulicu ked nebudes splacat. Banka je maitel bytu kym bezi hypo nie ty. Takze ked je poradca dostatocne slizky a sikovny tak to na teba dokaze napasovat ale ty musis vediet do akeho rizika ides. Kolega ( v Nemecku)musel vydokladovat ze ma cash na ucte tak si pozical vacsiu sumu na tri dni aby mal pekny vypis z uctu a hned to aj vratil...a banke to stacilo
@martinmmartin skúsim.
Ale ak je pravda, to čo píšu iní a hypo mi nedajú v žiadnej krajine a zmluva na dobu neurčitú bude tak najskôr v roku 2024/2025, ak vôbec, čo zatiaľ s tými peniazmi?
Ja len, v nemecku neexistuju taki financni poradcovia ako na sk. Ak donesies prijem, vedia ti orientacne povedat, kolko by ti vyslo (nezavazne). Az ked budes mat presnu nehnutelnost, tak ti povedia, ake podklady potrebuju a ci ti hypo vobec daju. Ak ti daju, v pohode. Ak nedaju, pisomne nedostanes nic. A urcite ti nedaju hypo na nehnutelnost v inom bundeslande, iba v tvojom, kde mas pracu. Mimo nemecko takisto absolutne nie.
@martinmmartin v nemecku banka nechce neschopneho cloveka, ktory nevie splatit dlh- mat pre banku nehnutelnost znamena, ze v drvivej vacsine na nej prerobi, ak nesplacas. Ak nesplacas, ide nejnutelnost do drazby ,kde sa niekedy preda uplne ze pod cenu, ze ani naklady hypoteky a podlznosti nevykryje. V takom mnichove ci hamburgu pri cenach nehnutelnosti je to fakt kazdodenny chlieb.
Ak rozmyslas nad nemeckom, tak krok jedna je ist do tvojej banky (kam ti chodi vyplata) a opytat sa. Budes vediet na com si, mozes potom skusit ine banky. Prijem je podla mna ok, a ta zmluva - to by tiez mohlo byt ok. Otazne je kolko ti ponuknu a ci budes vediet za to nieco kupit. Rataj 10-13% na poplatky (Dan, realitka, notar). Zalezi od bundeslandu. To by si mala mat v hotovosti, ale mne napriklad pred 3ma rokmi pozicali 105% bez problemov. Len realita sa zmenila. Prijem ti uznaju aj na SVK, takze teoreticky moze kupit byt aj tam.
tak skus ich na burze spenazit,kup nejake akcie,mozu ti za rok zaronit peniaze.
@vevesh co je to prosim schufaeintrag?
@lasoli schufa je spolocnost, ktora zbiera o tebe ekonomicke zaznamy- ci platis faktury, najom, telefon, kredity, atd. na cas. A cele to nasobi "socialnym faktorom" (cize ked byvas v stvrti, kde je vacsina ludi na socialke alebo priamo v stvrti socialnych bytov, tak ti vyjde dost blbe skore, s ktorym na 99% hypo nedostanes....)
@vevesh aha tak to maju vymakane, to je asi ako v londyne

Passau,Augsburg