icon

Vorbereitung Klassen - základná škola Nemecko

lelkaformi
5. sep 2021

Ahojte,kto vie poradiť.Ak príde dieťa,kt.neovlada nemčinu zaradia ho do VKL,Vorbereitung klassen na základnú školu.Je to čisto jazyk 9-12 mesiacov.Potom by mali byť zaradené do normálneho ročníka.Len to neviem,do kt.ci prvého,druhého,tretieho?Vie niekto poradiť event.osobne info.

kikus7
Autor odpoveď zmazal
bluka2
5. sep 2021

Moja dcéra v tom bola a teraz nastúpila do prvého. Aj keď nebola 9-12 mesiacov, lebo kvôli korone tento Vorlaufkurs (tak to volajú u nás) otvorili iba v niekedy v júni, takže 2,5 mesiaca tam chodila. Má 6 rokov.

lelkaformi
autor
7. sep 2021

@bluka2 A ako sa jej tam páčilo?boli ste spokojní,čo sa týka jazyka tak sa tam naučila nemčinu?vy ste tam chodili v 5 rokoch,takže potom nastúpila do prvej triedy ako 6 ročná?ja viem len toľko je že to 5 hodín nemčiny denne a minimálne 9 mesiacov.Po skončení sa robia testy,do kt.triedy dieťa zaradia?

lelkaformi
autor
7. sep 2021

@lelkaformi nas má 7 rokov,prvú triedu ukončenú na Slovensku,ak by tam šiel tak na 1 rok,tak by potom mal ísť do 3.rocnika.Ja nechcem,aby rok stratil.Urcite ste sa aj vy skôr informovali,ako je to s tým?

bluka2
7. sep 2021

@lelkaformi tu je to 8:00-11:30, veď aj prvá trieda je 8-11:30 a druhá len o máličko dlhšie, stále nie 5 hodín. Všetci v tejto triede sa mi zdali tak 6 roční ako moja dcéra. Nikto sa mi nezdal očividne mladší alebo starší. Ako to robia so staršími, to naozaj neviem. Za tých 2,5 mesiaca sa naučila dosť, ale stále nie toľko, koľko vedia takí, čo tu žijú od narodenia. V triede majú niekoho, kto im pomáha. Dôležité je dať do družiny, aby ďalej mohli trénovať. U nás to ide možno trochu pomalšie, lebo polovica detí z toho kurzu aj v prvej triede vie po anglicky, takže moja dcéra hovorí po anglicky, keď sa nevie dobre vyjadriť. Aj jej najlepši kamarát z toho kurzu a teraz v prvej triede je z Indie, takže hovoria po anglicky. Možno na starších majú iný systém, ktovie. Moja mala vtedy 6 a teraz stále má ešte krátku dobu 6.

lelkaformi
autor
10. sep 2021

@bluka2 v tej Vorbereitung Klasse ste ako dlho boli?minimálne je 9-12 mesiacov.A potom vás preložili do prvej triedy?

lelkaformi
autor
10. sep 2021

@bluka2 vy ste tam boli len cez prázdniny?a dcére sa to páčilo ako to ona vnímala?deti si radi pomôžu,oni nemajú jazykovú prekážku?a nechceli,aby ste tam boli dlhšie?

bluka2
10. sep 2021

@lelkaformi nie, my sme v Nemecku od februára, ale tu triedu otvorili až v máji či júni. Asi ma každé mesto iné pravidlá a špeciálne teraz počas korony. 9-12 mesiacov nikto nespomínal. Deti nemajú problém žiadny, moja sa už teraz v septembri dohovorí a to prešlo len pár mesiacov! A hlavne nebude tam jediná, v Nemecku veľa detí (a dospelých) nevie po nemecky, aspoň zo začiatku. Určite deti sú s tým absolútne ok. Moja tam chodí rada. Jasné, že si pomôžu navzájom.

lelkaformi
autor
11. sep 2021

@bluka2 vy ste v akej krajine keď sa smiem spýtať.My v Baden Wurtembersku.A teraz nastupuje do prvej triedy Grundschule?Cudzincov je tu plno,starí sa už vôbec nenaučia nemčinu,ale mali určite.

bluka2
11. sep 2021

@lelkaformi my v Hessen. Tu uz školský rok začal, je v 1. triede