icon

Skúsenosti s používaním sirupu Aerius u detí?

21barborka21
14. mar 2026

Ahojte.
Dvojročnej dcére lekárka predpísala Aerius sirup na alergickú nádchu. Kamarátka mi povedala, že jej syn ho užíval tiež, ale museli prestať, lebo sa mu z neho robili na zuboch biele fľaky a následne kazy. Máte niektorá podobnú skúsenosť?

anonym_1d564b
14. mar 2026

@21barborka21 velmi nepravdepodobne, ze to mal zo sirupu. Jedine, ak dibre neumyvali zuby a davali napriklad 2 davky, rano a vecer a vecer neumyli zuby po nom. Sladke podporuje demineralizaciu skloviny (lebo cukor je krmivo pre bakterie) a ked je demineralizovana, tak sa skor uchytia bakterie a zub sa pokazi.
Liek obsahuje sorbitol a ten je zdrojom fruktozy, co je tzv.ovocny cukor, perfektne krmivo pre bakterie.
Takze by som davala, ako povedala lekarka, ale pri sirupoch treba dobre umyvat zubky.

21barborka21
autor
14. mar 2026
@anonym_1d564b

@21barborka21 velmi nepravdepodobne, ze to mal zo sirupu. Jedine, ak dibre neumyvali zuby a davali napriklad 2 davky, rano a vecer a vecer neumyli zuby po nom. Sladke podporuje demineralizaciu skloviny (lebo cukor je krmivo pre bakterie) a ked je demineralizovana, tak sa skor uchytia bakterie a zub sa pokazi.
Liek obsahuje sorbitol a ten je zdrojom fruktozy, co je tzv.ovocny cukor, perfektne krmivo pre bakterie.
Takze by som davala, ako povedala lekarka, ale pri sirupoch treba dobre umyvat zubky.

@anonym_1d564b Som rovnakého názoru, ďakujem za reakciu

amonet
14. mar 2026

moja dcera ho uziva a jic take sme si nevsimli
a to uz ma 5 rokov

anonym_068880
14. mar 2026

Syn ho užíval a nič nemal, skôr si myslím, že zlá zubná hygiena