icon

Ako účinne používať kalorické tabuľky v bežnom živote?

11. apr 2026

Ahojte ženy ako mate nastavene kalórie? Od trénerky od lekára atď. Ja mám na 1600. Bielkoviny som mala dodržané tuky o 1g menej a sacharidy mi nejaké chýbali ale ma úprimne prekvapilo co koľko kalórií ma. Včera som išla tabuľky prvýkrát. Raňajky som nejedla jedla som prvýkrát až obed ptm večeru chcela som si pred spaním zohriať mlieko keď som ho hodila do tabuľky všetko sčervenelo tak mám z toho úplnú hrôzu. Samozrejme som ho rovno odložila naspäť do chladničky. Nie som vyhladovana to zas nie. Len si neviem prakticky život takto predstaviť. Idem variť rodinný obed to ako mam všetko vážiť a si zapísať? Či lepšie keď osobitne si Uvarím? Toľko času to zaberá ešteže niektoré veci sa dajú skenovať. Poradíte nejaké lifehacky ako si to uľahčiť? Mám to robiť mesiac na skúšku no ide druhý deň a mam chuť vynechať raňajky aby som sa zmestila do tabuľky. Ráno by malo byt jedlo teplé ale neviem predsa ci nie je lepšie začať jogurtom a vločkami a tam to asi až tak nenabehne. Dá sa stým vžiť?

anonym_683bd9
11. apr 2026

ja som si den predtym nahadzovala co sa chystam jest a podla toho upravovala ranajky a vecer, obedy len take jednoduche a hlavne treba si vazit jedlo lebo tam ozaj som mala 2x taku gramaz aj ked sa mi nezdalo zeby to bola velka porcia skor taka normalna

majka35
11. apr 2026

Sčervenalo ti to preto, lebo si si neustrážila pri zapisovaní množstvo mlieka. Nemohlo ti pri cca 2 dal mlieka všetko sčervenať. Mne sa tiež stane, že si nevšimnem v pravom riadku, aké množstvo tam je.

ekira1
11. apr 2026

@anonym_autor ja ich mám len pre informáciu, aby som vedela, koľko toho skutočne zjem 🫣 takže môj spôsob neber ako návod. Raňajky si dám normálne, desiatu ak som v práci, doma nie. Obed normálne a večerou vyladím deň. Ak som mala veľa tukov, už dám niečo lahšie, ak málo bielkovín, dám niečo s viac bielkovinami. Nejesť je úplna blbosť, telo nevie kedy bude " hladovať" a bude si robiť zásoby. Keď jeden deň prekročím niečo, nerúcam sa z toho, ide mi o celkový priemer, nie jednotlivé dní. A zapisujem od oka, v tabuľke mám i porcia, ak si dám viac, dám väčšia porcia, ak menej tak menšia porcia .. ale ako píšem, chcem to len informatívne vedieť. Ty ak potrebuješ presne, váž. Časom už budeš vedieť, koľko čo važi .

ekira1
11. apr 2026
@majka35

Sčervenalo ti to preto, lebo si si neustrážila pri zapisovaní množstvo mlieka. Nemohlo ti pri cca 2 dal mlieka všetko sčervenať. Mne sa tiež stane, že si nevšimnem v pravom riadku, aké množstvo tam je.

@majka35 mne ani nesedí, ako obed a večera urobia viac ako 1600. To museli byť dosť " sýte" jedlá.

simsalabim
11. apr 2026
@anonym_683bd9

ja som si den predtym nahadzovala co sa chystam jest a podla toho upravovala ranajky a vecer, obedy len take jednoduche a hlavne treba si vazit jedlo lebo tam ozaj som mala 2x taku gramaz aj ked sa mi nezdalo zeby to bola velka porcia skor taka normalna

@anonym_683bd9 presne takto som to robila aj ja.

katkaseiner
11. apr 2026

Ono to hladovanie fakt nie je dobre. My sme si mesiac pisali s muzom vsetko (nie na gram presne, ale anazili sme sa spravne vahy dávať. Ono časom zistis ze je rozdiel medzi mozarellou a mozarellou light, ze ked si das velku papriku k sendvicu tak ta viac naplni ako bez papriky, zaroven ta paprika je kaloricky malo. Casto je ro hlavne o pokus/omyle. Milujem hrianky s maslom, tvrdym syrom a dzemom, dam si aj 3, ale ked som to nahadzala do aplikacie, tak ma skoro j-blo ze kolko kalorii to ma, cize takyto masaker robim ovela nepravidelnejsie

avanka
11. apr 2026

@anonym_autor úplne v pohode, mám na stole váhu, raňajkujem väčšinou chlieb,kľudne aj 2 krajce, cottage, šunka, vajcia, zelenina, sem tam vločky s proteínom a gréckym jogurtom, alebo si urobím vajíčkovú pomazánku,ja musím mať raňajky sýte, lebo som po noci hladná. , obed mám väčšinou varený, varím si zvlášť, buď si to chystám deň predtým alebo ráno, na olovrant mám ku káve vždy sladké, koláč a tak.
Večera detto, varím si zvlášť, keď si jedlo, napr palacinky z gréckeho jogurtu, nahodím do tabuľky, už sa potom držím receptu. Na návšteve jem normálne, nahadzujem orientačné, nie je to každý deň. Za necelé 3 mesiace som schudla 6 kíl, teraz momentálne 176 cm a 60 kíl. A to sme na veľkú noc boli v Chorvátsku 6 dní v 4*hoteli, takže také menšie obžerstvo. Veľa sme sa vybrali, Nepribrala som ani deko.
Určite to dáš, len treba trošku študovať kalorické hodnoty jedál, napr ľúbim cestoviny, v biedronke majú celozrnné, kde 100 g má len 158 kcal a chutia fantasticky. 100 g surových je veľká plnohodnotná porcia. Veľa zeleniny som jedla aj predtým, bielkoviny dobieham keď tak proteínom. Mne kalorické tabuľky pomohli začať jesť. Lebo dovtedy len kilá zeleniny, žiadne bielkoviny a ja som priberala. Takto jem dosýta a mám dokonca problém naplniť veľakrát 1745 kcal, čo mám nastavené

rozculena
11. apr 2026

@anonym_autor ja mám nastavené 1500,ale vôbec neriešim sacharidy,tuky,bielkoviny.......len kalórie.Ide to pomaly,ale ide.Kľudne si dám aj keksy,ak sa vojdem do limitu.
Občas mi vyskočia kalórie hore,občas som pod,ale ak v priemere za týždeň dodržím,tak sa nijako nerúcam.
Nesledujem tuky,sacharidy a bielkoviny,lebo viem,čo mám jesť,ja si strážim len množstvo

anonym_db6929
11. apr 2026

Je to len prvý deň, skúšaj ako ti to bude vyhovovať. Ja z rovnakého dôvodu väčšinou raňajky nejem, aby mi ostalo viac miesta na večer. Niekedy varím spolu pre všetkých, tam to zapisujem cez "pridať moje jedlo" a sebe zapíšem iba moju porciu. Dnes som robila ostatným mäso na smotane s kolienkami, sebe iba grilované mäso so zeleninou.

biba_18
11. apr 2026

jedla si plánujem deň, niekedy aj viac vopred…

anonym_7b0199
11. apr 2026

Ja som objavila teraz také kúzlo, AI, geminy 😂 a v pohode mám vyratanych 1700kcal, schudla som už 6 kíl. Mne to pomáha, ja mu napíšem čo si dám na raňajky (aj keď väčšinou je to jogurt) , potom ovocie, obed normálne v robote odfotim jedálny lístok, alebo aj to čo idem jesť si odfotim a v pohode som si zvykla, nie som hladná, dám si tam aj koláč keď chcem, minule pizzu (polku síce) a stále sa zmestim do tabuliek, na nejaké výnimky keď sme fakt sobotu na oslave alebo čo

ekira1
Včera o 04:58

@anonym_7b0199 ja zas na " radu " používam GPT, keď si vyberiem kalorický obed, alebo dokonca už raňajky 🤦 tak mi navrhne, čo zo zvyškom dňa, aby som veľmi neprepálila príjem. Napíšem mu zásoby a on mi navrhne jedlá. Alebo mu napíšem, čo chcem variť a on mi poradí, kde sa to dá " odľahčiť", aby to bolo stále normálne jedlé jedlo. Zas on nie je zástancom fitnes receptov bez chuti, alebo nejesť ovocie poobede a pod.