Ako zvládať dnešné platy a žiť komfortne?
Ahojte. Vcera sme mali s priatelom taku debatu, ze ako to je mozne ze si tolko ludi moze dovolit normalne fungovat, neobracat kazde euro, este aj na dovolenku idu kazdy rok, niektori navyse aj v zime, maju obaja auto, domcek, jednoducho nestradaju po financnej stranke. Ja ked si vezmem moj a priatelov plat, tak si neviem predstavit ze az budeme mat deti, ako budeme z takych platov zit. Nemyslim teraz prezivat, to je na inu temu... ale myslim zit tak aby sme mali aj spomienky, hlavne deti, aby z toho zivota clovek aj nieco mal, mohol si dovolit hobby. Nehovorim o luxuse, ale o urcitom konforte kde nemusi clovek premyslat, na ukor coho urobit alebo kupit nieco.
Zacnem teda ja. Priatel zarobi nejakych 1200 v cistom, ja 900, mame byt na hypoteku, za ktoru platime 500e, a obaja dochadzame svojimi autami do prace, co nas vyjde cca 350e mesacne, plus samozrejme auta treba servisovat, prezuvat, atd, dajme tomu 50e mesacne. Na stravu minieme nejakych 600 eur s tym ze na obedy chodime obaja asi kazdy druhy den s kolegami v praci na menu, alebo si menu objedname. To nam ostane nejakych 600e s tym ze treba poplatit este internet, mobily, drogeriu, lieky, oblecenie, poistky, bytove + energie, vedenie uctu, co ked odratam tak sme na cca 200 eurach. Z toho mame odlozit, aj zit? Ked odlozime 100, ostane 100. Rezerva to je dost mala, tempom 1200e rocne. A clovek chce ist obcas aj do kina, divadla, na koncert, von si sadnut s priatelmi. To je dajme tomu 50 mesacne, co som podla mna povedala malo. A tych zkstatkovych 50e ked si odlozime, to mame 600 za rok, 1200 za 2 roky, mozno na nejaku velmi zlavnenu dovolenku by to vyslo, ale je to o drzku. A to nemame dieta, a nie som na materskej. Nieco zjavne robime zle. Alebo zarabame malo?
Priemerny plat je cca 1600eur udajne. To ozaj tolko mate aj vy aj vasi muzi? Alebo nas klamu? Ale potom ako to robia tie rodiny ktore ziju komfortne? Nehovorim o hornych 10%.
To taka vikendova depresia a zamyslenie 😄
@anonym_a2141d u nás prezutie platím 10€, ale muž to spraví aj doma. havarijné.predsa nie je povinné
@anonym_0a96e3 tak ty. Ja mám prezutie na moje auto 90€. Treba tie pneumatiky aj niekde uskladniť, aj to niečo stojí. Havarijné nie je povinné, ale je lepšie ho mať. Takže keď majú, tiež to ide do tej mesačnej sumy
@anonym_0a96e3 50 eur mesačne na auto to máš ročne 600 eur, toľko vari nedáš ročne na auto? Len ročná výmena oleja máš 200 eur okolo, dvakrát prezutie a vyváženie pneumatík okolo 100 eur, to máš už polku fuč a ostane ti na rok 300 eur čo je nič a ak sa ti niečo na aute raz ročne pokazí niečo a aby to bolo len 300 eur to musíš mať šťastie, lebo to je tá lacnejšia oprava ešte... A každý druhý rok STK a EK a to máš stovku automaticky, raz za 6 rokov sa mení rozvodový remeň to máš 400 eur plus, zjavne v tom nemáš prehľad a auto ti asi servisuje a financuje muž... Proste auto je veľký žrút peňazí.
@marsmykkok nuž moje 20r auto nepotrebuje ani havarijné poistenie a i značkový servis,
@anonym_0a96e3 tak ty. Ja mám prezutie na moje auto 90€. Treba tie pneumatiky aj niekde uskladniť, aj to niečo stojí. Havarijné nie je povinné, ale je lepšie ho mať. Takže keď majú, tiež to ide do tej mesačnej sumy
@anonym_a2141d áno základnom u nás v pivnici za 0€. Každý si uskladný ako sa mu chce ale nech sa potom nesťažuje že má málo peňazí
@anonym_a2141d áno základnom u nás v pivnici za 0€. Každý si uskladný ako sa mu chce ale nech sa potom nesťažuje že má málo peňazí
@anonym_0a96e3 ale nerobia to tak všetci. Ja by som nemala kde uskladniť 8 gúm z toho jedny vo veľkosti 20. Tak sa nediv, že niekto toľko platí mesačne za autá. Možno nemajú 20-ročné auto ako ty.
@anonym_a2141d u nás prezutie platím 10€, ale muž to spraví aj doma. havarijné.predsa nie je povinné
@anonym_0a96e3 Ale stále máš raz za 2 roky STK a EK to je na rok 50 eur, lebo to stojí 100 eur. A olej a filtre by sa mali meniť každý rok, pneumatiky tiež treba oboje meniť aspoň raz za 5-6 rokov to je hned 500 eur za 2 sady lacnejších, menia sa často aj spotrebné veci ako brzdy, ak máš rozvodový remeň to každých 6 rokov a podobne. Ak niekto tvrdí že nemá náklady tak potom jedine ak sa o auto nestará a jazdí na starom 5 ročnom oleji a zlých brzdách a na nebezpečných tvrdých 10 ročných pneumatikách a ohrozuje nielen seba ale aj ostatných na ceste.
@anonym_0a96e3 ale nerobia to tak všetci. Ja by som nemala kde uskladniť 8 gúm z toho jedny vo veľkosti 20. Tak sa nediv, že niekto toľko platí mesačne za autá. Možno nemajú 20-ročné auto ako ty.
@anonym_a2141d OK.... poďme a porovnajme náklady na údržbu nové a 20r auto . Ktoré je drahšie?
@anonym_a2141d OK.... poďme a porovnajme náklady na údržbu nové a 20r auto . Ktoré je drahšie?
@anonym_0a96e3 načo tu mám porovnávať? Si sa divila, kde dáva 50€ mesačne za autá, tak ti to vysvetľujem. Keďže nechápeš
A ak na to nemá nemusí mať ani auto a môže chodiť bus/vlak/MHD. Veď autorka ani deti nemá nemusí sa ponáhľať logistikovať medzi mš zš krúžky
rady na usetrenie tu uz padli - cestovanie, stravovanie.
moja poznamka, Budte radi a vdacni, este ste mladi, a mate uz byt , ktory splacate. Kolki su vo vasom postaveni, este len vo faze podnajmu a sporenia na svoj podiel na hypo, resp, este nemaju take prijmy abz vobec dostali hypo.
vy uz aspon splacate svoje.
Nepíšeš odkiaľ ste, ale tie platy mi prídu nízke. Pláty, čo tu píšu cez 2000€+ sú podľa mňa už nadštandard, ale muž by mal mať aspoň 1400-1500€ a ty tiež aspoň o 100-200€ viac. Takže poobzerala by som sa po lepšej robote. Chápem,že ak ste z juhu alebo východu, tak to čo máte, je asi super a ste vďační za robotu. Preto je dôležité uviesť aj odkiaľ ste.
A potom všetko čo ti vyššie uviedli - dve autá sú pre vás luxus. Koľko odchádzate, keď miniete 350€ na benzín? Chodíte každý iným smerom? Nedá sa vám chodiť spolu, možno aj na úkor voľného času, že budete musieť jeden druhého dlhšie čakať a pod. U nás v robote bežne jeden dovezie druhého a rovnako potom popoludní sa čakajú a chodia jedným autom. Alebo sa dohodnúť s niekým,že budete chodiť autom s niekým alebo niekto s vami, aby sa tie náklady na palivo rozdelili.
Strava ako písali - ak chceš ušetriť, nemôžeš chodiť na menucka. To máš 20€ denne spolu. Keď tak pôjdete 10x za mesiac, máš hneď 200€. Keby si varíte, vyjde vás to 400€ mesačne a hneď máš ušetrené.
Aby sa vám nestalo,že sa zaradís do tej skupiny žien, ktoré tu potom každý mesiac píšu ako čakajú na materskú, rodičák, lebo sú s príjmom ltt. Vezmi si,že muž bude PN a dostane len 1/2 platu a ty 500€ rodičák
@anonym_autor podla mna vela prejete a precestujete.Neviem aku ste brali hypoteku ale ste mladi tak asi na 30 rokov a pride mi prilis vysoka.Napr.my sme brali 140tis. A platime o dost menej.
Potrebujete obaja zvýšiť príjem. Priateľ by mal zarobiť aspoň 1600 eur/m v čistom a ty aspoň 1200 v čistom. Dve autá sú vám dosť, stačilo by možno iba jedno. A variť si doma. A plus prepočítať hypo. My s manželom sme stredná trieda, naozaj poznám kopec ľudí, čo zarobí 2x toľko ako my. Manžel má v čistom 3300 eur, ja mám 2500 eur. Auto máme jedno služobné (žiadne výdaje) a jedno súkromné. Hypo už nemáme. Ale mali sme, 15 rokov. Ale na začiatku sa nám žilo ťažko, to je pravda. Neboli sme na súčasných pozíciách a začínali sme v prenájme rok a pol. Ale ešte raz, my sme bežná stredná trieda, nevyskakujeme si.
@anonym_96defd uprimne napisat, ze stredna trieda a nevyskakujeme si s takym prijmom bez hypo je smiesne;)
@anonym_96defd uprimne napisat, ze stredna trieda a nevyskakujeme si s takym prijmom bez hypo je smiesne;)
@anonym_5f3760 sme stredná trieda. Okolo nás sú ľudia v domoch, s platmi v hrubom od 7k vyššie, s luxusnými SUVčkami a dovolenkami 3x do roka v Tichom oceáne. Čiže áno, my v našom 3i byte s dovolenkami na Slovensku a max v Maďarsku sme stredná trieda.
@anonym_5f3760 sme stredná trieda. Okolo nás sú ľudia v domoch, s platmi v hrubom od 7k vyššie, s luxusnými SUVčkami a dovolenkami 3x do roka v Tichom oceáne. Čiže áno, my v našom 3i byte s dovolenkami na Slovensku a max v Maďarsku sme stredná trieda.
@anonym_96defd tak to je otazka na co to miniete, kedze mat vyse 5k bez hypo, tam sa schova aj lepsia dovolenka, lyzovacka atd…
@anonym_96defd tak to je otazka na co to miniete, kedze mat vyse 5k bez hypo, tam sa schova aj lepsia dovolenka, lyzovacka atd…
@anonym_5f3760 šetríme, máme ďalší byt, ktorý prerábame pre deti, čiže všetky peniaze išli dlhodobo do šetrenia, do kúpy, teraz do rekonštrukcie. My nelyžujeme, horúco nemáme radi, čiže žijeme si svoj život 🙂 Ako sa nám páči.
Mna by celkom zaujimalo ako sa to rata,ta stredna trieda,alebo vrstva.Podla akeho prijmu,podla coho???
@anonym_autor
Je to smutne povedat ale vzhladom na to kolko zarabate minate nad pomery, menucka a dve auta sa luxus pre inu zarobkovu kategoriu.
@anonym_autor mám príjem 1400e a žijem z toho s 2 puberťákmi a dokážem ušetriť. Prikrývam sa takou perinou na akú mám.
Mna by celkom zaujimalo ako sa to rata,ta stredna trieda,alebo vrstva.Podla akeho prijmu,podla coho???
@anonym_e8b199 Stredná trieda je spoločenská vrstva obyvateľstva, ktorá stojí medzi nižšou a vyššou triedou a má relatívne stabilné príjmy, vzdelanie a životnú úroveň.
Typické znaky strednej triedy:
• Pravidelný príjem zo zamestnania alebo podnikania
• Stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie
• Práca v profesiách ako učitelia, úradníci, technici, zdravotníci, IT pracovníci, menší podnikatelia
• Schopnosť pokryť základné potreby, niečo si odložiť, občas cestovať či investovať
• Vlastní alebo spláca byt/dom, auto, má prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu
Jednoducho povedané:
👉 Stredná trieda nežije z ruky do úst, ale zároveň nie je finančne natoľko zabezpečená, aby si nemusela robiť starosti o peniaze.
Podľa bežne používaného prístupu (napr. OECD a niektorých analýz):
• Medián disponibilného príjmu na osobu na Slovensku bol približne 1 000 € mesačne (okolo 12 000 € ročne) – teda polovica obyvateľov má viac a polovica menej. 
• Stredná trieda sa často definuje ako príjem medzi 75 % a 200 % mediánu:
• ~750 € – 2 000 € mesačne (čistého) na osobu. 
👉 Podľa tejto metodiky:
• Pod ~750 € mesačne sa považuje skôr za nižší príjem,
• Medzi 750 € a 2 000 € mesačne sa nachádza stredná trieda,
• Nad ~2 000 € mesačne sa považuje skôr za vyššiu triedu (bohatšiu).
tj napis kolko mate prijem na osobu (cisty a podla tojo sa to da urcit)
Netuším čo treba na aute robiť každý mesiac za 50€ a to jazdím na aute rok výroby 2005, netuším ani to že ako sa dá oplieaskať toľko na stravu. Mám dve deti na sš, do 15 neboli vôbec pri mori, a keď sme vlani šli tak sme šli našim autom a varili sami.
A to o All inclusive letecky môžem snívať. Celé roky sme s mužom mali brigádu aby sme mali aspoň na niečo.
@anonym_0a96e3 ja si zase kludne viem predstaviť dat 600 eur na stravu pri dvoch ludoch
zadavatelka otazky teda nema az tak nizky prijem, ma 1050€ na osobu ale ma neprimerane vydavky vzhladom na svoje prijmy
Tak ono to nie je len o tom že platy máte nízke, ale chýba vám finančná gramotnosť. Ako takmer všetkým Slovákom.
600€ na stravu je dosť veľa ak ste len dvaja, pokiaľ nemáte nejaké intolerancie alebo obmedzenia. Platiť hypo 500€ v nejakej riti odkiaľ musíte obaja dochádzať - súdiac podľa sumy za benzín poriadne ďaleko - do práce, ktorá je aj tak nahovno platená, je absolútna blbosť. Ak máte nejakú nízko kvalifikovanú prácu ktorú môže robiť ktokoľvek, choďte ju robiť do zahraničia. Aj keď je otázne, či by ste s vyšším platom vedeli hospodáriť
@anonym_0a96e3 ja si zase kludne viem predstaviť dat 600 eur na stravu pri dvoch ludoch
@zmrzlinka8 keď vám na to financie bez problémov vychadzajú a nechodíš vyplakavať na koňa že ako máte málo že niet na riadne dovče a že kebyže máte dieťa tak nevyžijete
samozrejme dá sa stravu minút aj 2k ale treba k tomu aj adekvátny príjem

@anonym_0a96e3 prezutie 4x ročne na 2 autá, pzp, možno aj havarijné poistenie + servis STK napr. spriemeruješ, tak to tak kľudne vyjde aj 50€ mesačne