icon

Hypotéka bez vlastných prostriedkov

bakafakamaka
17. jún 2025

Dobrý deň,

už dlhšie snívam o vlastnom bývaní.
Príjem je 1100€ v čistom, mám 28, slobodná, bezdetná, zamestnaná na dobu neurčitú.
Zvládla by som sama hypotéku? Dvojizbové byty sa tu pohybujú medzi 90 000 - 110 000€.
Problém je v tom, že nemám vlastné prostriedky na dofinancovanie. Dlhé roky som finančne pomáhala rodine, ktorá sama žije v nájme, čiže ani možnosť založenia ďalšej nehnuteľnosti alebo finančnej pomoci z tejto strany nie je možná. Je tu niekto, kto si bral hypotéku sám a dofinancovanie riešil spotrebným úverom alebo medziúverom z PSS?

Ďakujem.

denkabemommy
17. jún 2025

@bakafakamaka na takú hypotéku ti tvoje prostriedky nebudú stačiť. Rátaj s veeeelmi prižmúrenými očami, ak klesnú ešte úroky tak tých 80k dostaneš aj to už preháňam 🙂

bakafakamaka
autor
17. jún 2025
@denkabemommy

@bakafakamaka na takú hypotéku ti tvoje prostriedky nebudú stačiť. Rátaj s veeeelmi prižmúrenými očami, ak klesnú ešte úroky tak tých 80k dostaneš aj to už preháňam 🙂

@denkabemommy Presne od banky mám vypočítané 82 200€.

balerina2025
17. jún 2025
@denkabemommy

@denkabemommy a netreba mat vlastne financne, dake percento ked clovek berie hypo?

denkabemommy
17. jún 2025
@balerina2025

@denkabemommy a netreba mat vlastne financne, dake percento ked clovek berie hypo?

@balerina2025 všetci vieme ako sa to dá obísť ale jej to s tým platom nevyjde, ak by chcela napríklad jesť 🙂.

nelka93
18. jún 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka nevyjde ti dofinancovanie. Tých 82200 je maximum co si podľa výpočtov schopná platiť. Potrebuješ zohnať peniaze z iných zdrojov, nie PSS a ďalšie uvery. Navyše banka ti poskytne 70-80% z ceny bytu, nie maximum co ti vyšlo na hypo. Čiže budeš potrebovať ešte viac peňazí.

nelka93
18. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 nie. Banka neriesi odkiaľ budeš mat zvyšné percenta na dofinancovanie

sasa1310
18. jún 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka odkiaľ chceš zobrať na splátku, keď si nevieš mesačne nič ušetriť?

balerina2025
18. jún 2025
@nelka93

@balerina2025 nie. Banka neriesi odkiaľ budeš mat zvyšné percenta na dofinancovanie

sim15
18. jún 2025

@bakafakamaka ahoj mám podobný problém.A priemer ešte menej a chcem si to aj tak vyriešiť nejako.

bakafakamaka
autor
18. jún 2025
@sasa1310

@bakafakamaka odkiaľ chceš zobrať na splátku, keď si nevieš mesačne nič ušetriť?

@sasa1310 to som nepovedala. Ušetrené mám tisíce, nie desaťtisíce.

la_dolce_vita
18. jún 2025

Robi sa to bezne s tym, ze rozdiel sa riesi dofinancom, tzn spotrebnym uverom. Cize budes mat dve splatky a otazka je, ci ti to vyjde s tvojho prijmu. To treba preratat. Jednoizbak by ti nestacil na zaciatok? Pretoze aj tak budes zivorit, kedze platba za byt bude tiez nejaka suma.

la_dolce_vita
18. jún 2025
@la_dolce_vita

Robi sa to bezne s tym, ze rozdiel sa riesi dofinancom, tzn spotrebnym uverom. Cize budes mat dve splatky a otazka je, ci ti to vyjde s tvojho prijmu. To treba preratat. Jednoizbak by ti nestacil na zaciatok? Pretoze aj tak budes zivorit, kedze platba za byt bude tiez nejaka suma.

@la_dolce_vita oprava: z tvojho prijmu

misanthropicdann
18. jún 2025

Záleží koľko máš nasetrenych ale 2 izb ti nevychádza. Zameral by som sa radšej na 1 izb ktorý by ti mohol vyjsť. Čím dlhšie budes čakať tým nedosiahnuteľnejsia bude pre teba nehnuteľnosť.
Určite by som tlačil na cenu - 10% je možné zjednať pri kúpe a správnych dôvodoch.
Pri tvojom veku by ti dali aj 90% hypotéku. Takže bezucelovy úver bude relatívne malý (aj keď splatka bude vysoká).
Fixáciu na hypotéke by som si dal na tvojom mieste 1 rok.
Po roku umoris úver do hypotéky takže ti splatka môže klesnúť aj o 100-200€.
Nehnuteľnosti zatiaľ letia hore jak bláznivé takže by s tým nemal byt problém.

balerina2025
18. jún 2025
@misanthropicdann

Záleží koľko máš nasetrenych ale 2 izb ti nevychádza. Zameral by som sa radšej na 1 izb ktorý by ti mohol vyjsť. Čím dlhšie budes čakať tým nedosiahnuteľnejsia bude pre teba nehnuteľnosť.
Určite by som tlačil na cenu - 10% je možné zjednať pri kúpe a správnych dôvodoch.
Pri tvojom veku by ti dali aj 90% hypotéku. Takže bezucelovy úver bude relatívne malý (aj keď splatka bude vysoká).
Fixáciu na hypotéke by som si dal na tvojom mieste 1 rok.
Po roku umoris úver do hypotéky takže ti splatka môže klesnúť aj o 100-200€.
Nehnuteľnosti zatiaľ letia hore jak bláznivé takže by s tým nemal byt problém.

@misanthropicdann myslis ze ceny budu aj tento rok stupat?

misanthropicdann
18. jún 2025
@balerina2025

@misanthropicdann myslis ze ceny budu aj tento rok stupat?

@balerina2025 jednoznačne. Sak úroky idú dole, ľudia nakupujú jak bláznivý. Ja som tiež len pre to teraz kúpoval.
To štatistík išli ceny hore o 14% medziročne. Od začiatku roka išli už o 4%.
Ak sa naozaj dostanú úroky na hypotékach do konca roka na 2,5% myslím si ze nehnuteľnosti za tento rok pôjdu kľudne aj 10% hore.
Úrok si vieš kedykoľvek prehodnotiť, cenu nehnuteľnosti nevieš. Radšej kúpiť teraz za drahé úroky, ako neskôr drahší nehnuteľnosť za lacnsjie úroky.

balerina2025
18. jún 2025
@misanthropicdann

@balerina2025 jednoznačne. Sak úroky idú dole, ľudia nakupujú jak bláznivý. Ja som tiež len pre to teraz kúpoval.
To štatistík išli ceny hore o 14% medziročne. Od začiatku roka išli už o 4%.
Ak sa naozaj dostanú úroky na hypotékach do konca roka na 2,5% myslím si ze nehnuteľnosti za tento rok pôjdu kľudne aj 10% hore.
Úrok si vieš kedykoľvek prehodnotiť, cenu nehnuteľnosti nevieš. Radšej kúpiť teraz za drahé úroky, ako neskôr drahší nehnuteľnosť za lacnsjie úroky.

@misanthropicdann uroky v banke ze? takze hypoteky budu teoreticky viac dostupnejsie ze?

misanthropicdann
18. jún 2025
@balerina2025

@misanthropicdann uroky v banke ze? takze hypoteky budu teoreticky viac dostupnejsie ze?

@balerina2025 hypotéky budú lacnejsie, nepovedal by som úplne že dostupnejšie.
Na 100.000€ byt žiadas 80% hypo co bude 80.000€.
Ak nehnuteľnosť o rok bude 110. 000€ 80% bude 88.000€
Ak si ledva dostala 80.000€ hypo tak o rok pri rovnakom prijme je pre teba hypotéka 88.000€ nedosiahnuteľna už.

misanthropicdann
18. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 dostupnejšie hypotéka bude pre tých ktorých výšku hypotéky limituje výška splátky voči príjmu.
Ak má niekto už existujúce úvery (napr bezucelovy) ktorý síce môže byť vo výške 10.000€ ale ma tam 400€ splátku tak on ma problém ze s novou hypotékou by jeho výška splátok presiahla maximálne % pomeru voči príjmu.

balerina2025
18. jún 2025
@misanthropicdann

@balerina2025 dostupnejšie hypotéka bude pre tých ktorých výšku hypotéky limituje výška splátky voči príjmu.
Ak má niekto už existujúce úvery (napr bezucelovy) ktorý síce môže byť vo výške 10.000€ ale ma tam 400€ splátku tak on ma problém ze s novou hypotékou by jeho výška splátok presiahla maximálne % pomeru voči príjmu.

strelkyna1
18. jún 2025

mozno by Ti dali 90 percentnu hypoteku, v tom pripade chnapni po prvej garsonke, ak si sama, tak Ti bude stacit, ak Ti neskor bude treba vacsie predas a budes mat 20 percent na novu hypoteku, ale potrebujes nejako zacat s vlastnym byvanim a neplatit stale najmy... Ak by Ti to teraz nevyslo, tak vziat brigadu na vikendy, co najlepsie platenu, potiahnut par mesiacov, dosetrit chybajuce a budes mat aj vacsi vlastny kapital aj Ti s vyssim prijmom viac pozicaju...
Nedavaj ziadosti o hypoteku hala bala, chod na istotu, najdi si dobreho poradcu, aby si mala takmer istotu schvalenia v case, ked Ti ju schvaluju
Pripadne si daj ,,predschvalit" hypo a tak hladaj to, co si mozes dovolit, len pozor, za to sa tiez niekde plati, takze ten poradca /nie prvy znamy po kurze, ale niekto, kto to robi uz roky a ma sakra vela dobrych recenzii/ by sa Ti celkom zisiel.

zobaka
18. jún 2025

malo kto ma tolko nasetrene, riesi sa to spotrebnym uverom k hypo, my sme potom ten spotrebny zlucili do hypoteky

misanthropicdann
18. jún 2025

@bakafakamaka ak si náhodou dostala ročne odmeny v posledných 3 mesiacoch. Odporúčam riešiť hypo vo VÚB. Oni priemeruju plat len za 6 mesiacov a ročne odmeny aj keby boli 500€ v čistom ti to na polročnom výpočte urobí zopár tisíc navyse na maximálnej hodnote hypotéky.