icon

Otec na materskej - kolko moze pracovat?

Včera o 16:34

Ahojte, prosim o rady. Citam si podmienky a moznosti otca na materskej dovolenke. V clanku z 2025 pisu:

"To však neznamená, že nemôže pracovať vôbec. Otec si môže:
- uzatvoriť nový pracovný pomer alebo dohodu – aj u toho istého zamestnávateľa, ak ide o úplne iný druh práce"

Ako je toto v realite mozne? Aky uvazok resp kolko hodin moze mat otec, aby to bolo pri starostlivosti o deti mozne a akceptovane?

Pre hejterky - nezneuzivam stat, poctivo odvadzam odkedy som dostudovala a xy rokov pracovala, nikdy som si ani nenavysovala matersku. Mame teraz dve deti (1,5rocne a polrocne) a kedze sme na ne sami, uvitali by sme moznost aby vyuzil matersku aj otec a bol doma prevazne s nami. Bohuzial ma taku pracu, ze je na celu predajnu - pobocku sam a ma ojedinelu kvalifikaciu, takze ak by isiel na MD, na 99% by tato pobocka pre pol Slovenska nebola v prevadzke. Manzel ma pracu rad, chce v nej pokracovat, chape zamestnavatela ze keby on nepracoval vobec, zamestnavatel ma problem. Zaroven ale riesime aj nasu osobnu rodinnu situaciu, kedze som sama doma na dve minideti takze kto zazil, vie ze je to zahul.

Ja koncim zanedlho MD, budem pokracovat v rodicaku. Radi by sme ak by manzel mohol na MD so starsim a potom s mladsim, tj 12 mesiacov - otazka ale je, ako a kolko popri tom moze naozaj pracovat.

Dakujem za rady k veci, ako to lege artis, pri vsetkej poctivosti funguje alebo nefunguje.

melanta
Včera o 17:04

Píšeš, že je na pobočke sám a robí špecifickú prácu. V takomto prípade vôbec nie je podstatný čas. Podstatné je, že musí mať novú zmluvu na úplný iný druh práce. A reálne aj musí vykonávať úplne inú prácu. Takže ak je na pobočke sám a robí špecifickú prácu, jedine že pôjde robiť niečo absolútne iné napríklad na centrálu. Čiže nemôže počas MD robiť pôvodnú činnosť, aj keď na zmluvu napíšu inú. Reálne totiž SP kontroluje, či je dodržaný zákon ak nový pracovný pomer je u pôvodného zamestnávateľa. Kontroluje to tak, že reálne fyzicky chodia kontrolovať.

eleanor2510
Včera o 17:05

@anonym_autor je vobec mozny subeh materskej a rodicovskej?

melanta
Včera o 17:07

A áno, pozor, súbeh rodičovského a materského nie je možný. Čiže v čase, keď muž bude poberať materské, ty môžeš ostať na rodičovskej, ale bez rodičovského.

anonym_54f737
Včera o 17:07
@eleanor2510

@anonym_autor je vobec mozny subeh materskej a rodicovskej?

@eleanor2510 nie je. Autorka sa bude musieť "hodit" na "neplateny rodičák", alebo ist do práce.

anonym_03debc
Včera o 17:23

A to by mu na tej pobocke dovolili robit nieco uplne ine a aj menej hodin?
Mohli ste byt obaja na matetskej. Ty s mladsim, on so starsim. Avsak MD a RD sucasne, aj ked na ine deti, nie je mozne.

autor
Včera o 17:56

Dakujem velmi pekne za odpovede. Najma melanta, viem ze sa tymto veciam rozumies, uz som uplne v obraze.

Otazka - ci by mu dovolili robit uplne nieco ine, to skor nie. Tuto info som ale nevedela (preto sa pytam), mierne ina napln prace aj zmluva sa v jeho pripade da, ano, ale "uplne nieco ine" nie 🙂

anonym_03debc
Včera o 18:01
@anonym_autor

Dakujem velmi pekne za odpovede. Najma melanta, viem ze sa tymto veciam rozumies, uz som uplne v obraze.

Otazka - ci by mu dovolili robit uplne nieco ine, to skor nie. Tuto info som ale nevedela (preto sa pytam), mierne ina napln prace aj zmluva sa v jeho pripade da, ano, ale "uplne nieco ine" nie 🙂

@anonym_autor a ked chces aby bol doma s vami, tak kedy by akoze pracoval? Ci by realne mal nizsi uvazok?

autor
Včera o 18:08
@anonym_03debc

@anonym_autor a ked chces aby bol doma s vami, tak kedy by akoze pracoval? Ci by realne mal nizsi uvazok?

@anonym_03debc ano, mysleli sme si ze by mohol mat o dost nizsi uvazok.

anonym_03debc
Včera o 18:12
@anonym_autor

@anonym_03debc ano, mysleli sme si ze by mohol mat o dost nizsi uvazok.

@anonym_autor tak to je ale hlavne na zamestnavatelovi, ci ma moznost mu ponuknut inu pracu na menej hodin. A ty si v tomto odporujes, ked sama pises, ze je na pobocke sam a ako je nemozne ho v podstate nahradit.

anonym_a34872
Včera o 18:17

Môj muž je na materskej, išiel z ochrannej lehoty. Ja som na neplatenom voľne… ma dohodnutú už aj novú prácu v inej firme, ale od apríla (pretože sme boli v tom že nemôže pracovať aj poberať materskú). Môže sa teda zamestnať aj skôr a o materskú nepríde?

autor
Včera o 18:29
@anonym_03debc

@anonym_autor tak to je ale hlavne na zamestnavatelovi, ci ma moznost mu ponuknut inu pracu na menej hodin. A ty si v tomto odporujes, ked sama pises, ze je na pobocke sam a ako je nemozne ho v podstate nahradit.

@anonym_03debc neodporujem si nic. Ak by muz povedal ze ide na MD a hotovo, zamestnavatel je nahraty. Takto chcel vyjst v ustrety aj jemu, muz by mal nizsi uvazok (zamestnavatel by bral aj tych menej hodin, len aby ho mal a uplne na rok nevypadol) a bol by viac doma s nami a zaroven by pobocka dokazala fungovat dalej. 😉 Samozrejme chapem, ze nemas vsetky detaily (to sa v par info obsiahnut neda) takze nevies vyhodnotit situaciu presnejsie, ale neboj sa, ja si neodporujem, viem velmi dobre ake mame moznosti co sa tyka jeho prace a uz teraz viem ake su moznosti aj zo strany systemu.

aliziana
Včera o 18:43
@anonym_autor

@anonym_03debc neodporujem si nic. Ak by muz povedal ze ide na MD a hotovo, zamestnavatel je nahraty. Takto chcel vyjst v ustrety aj jemu, muz by mal nizsi uvazok (zamestnavatel by bral aj tych menej hodin, len aby ho mal a uplne na rok nevypadol) a bol by viac doma s nami a zaroven by pobocka dokazala fungovat dalej. 😉 Samozrejme chapem, ze nemas vsetky detaily (to sa v par info obsiahnut neda) takze nevies vyhodnotit situaciu presnejsie, ale neboj sa, ja si neodporujem, viem velmi dobre ake mame moznosti co sa tyka jeho prace a uz teraz viem ake su moznosti aj zo strany systemu.

@anonym_autor ideálne robiť čo najmenej (napr. 10h týždenne), ideálne z domu (nakoľko on sa má fyzicky starať o dieťa, nie manželka ani stará mama), a teda ako píšu hore, iná zmluva

konikkon
Včera o 20:11

@anonym_autor toto je u vás už asi pasé. Súbeh rodičaku a Materskej nie je možný. Sú možné len dve materské naraz, čo ste už premeškali. Takže váš problém je vyriešený.

maurora
Včera o 20:35

My sme to riešili minulý rok a budeme zase. Manžel ale nastúpil na materskú hneď po pôrode, takže sme boli na MD spolu ja s novorodencom a on so staršou 11 mesačnou. V práci nebolo možné, že by na pol roka “vypadol” tak sa dohodli so zamestnávateľom na novej dohode, novej pozícii - oficiálne a výrazne zníženom úväzku. Po pol roku sa to zasa navýšilo naspäť. Teraz od marca sa to zasa chystáme tak vyriešiť. Kontrolu nemal ani raz, ale mal vždy nachystané pracovné výkazy keby prišli a každý mesiac ich posielal na sociálnu poisťovňu aby to skontrolovali a poslali materskú.

anonym_66a73f
Včera o 21:23
@melanta

Píšeš, že je na pobočke sám a robí špecifickú prácu. V takomto prípade vôbec nie je podstatný čas. Podstatné je, že musí mať novú zmluvu na úplný iný druh práce. A reálne aj musí vykonávať úplne inú prácu. Takže ak je na pobočke sám a robí špecifickú prácu, jedine že pôjde robiť niečo absolútne iné napríklad na centrálu. Čiže nemôže počas MD robiť pôvodnú činnosť, aj keď na zmluvu napíšu inú. Reálne totiž SP kontroluje, či je dodržaný zákon ak nový pracovný pomer je u pôvodného zamestnávateľa. Kontroluje to tak, že reálne fyzicky chodia kontrolovať.

@melanta prosím ťa a môže sa vôbec počas MD vykonávať aj práca mimo domova? Kvôli zabezpečniu starostlivosti o dieta myslím. Ako to SP posudzuje? Nás totiž teraz SP vyzvala na dolozenie dohody o PČ zamestnanca, ktorý si zrejme čerpá materskú z HPP, pričom u nás na základe dohody odpracuje jeden deň tyzdenne. Fyzicky musí do práce prísť, nie je to home office. Bude to problém?

autor
Včera o 21:42
@konikkon

@anonym_autor toto je u vás už asi pasé. Súbeh rodičaku a Materskej nie je možný. Sú možné len dve materské naraz, čo ste už premeškali. Takže váš problém je vyriešený.

@konikkon presne tak 🙂

melanta
Dnes o 07:37
@anonym_66a73f

@melanta prosím ťa a môže sa vôbec počas MD vykonávať aj práca mimo domova? Kvôli zabezpečniu starostlivosti o dieta myslím. Ako to SP posudzuje? Nás totiž teraz SP vyzvala na dolozenie dohody o PČ zamestnanca, ktorý si zrejme čerpá materskú z HPP, pričom u nás na základe dohody odpracuje jeden deň tyzdenne. Fyzicky musí do práce prísť, nie je to home office. Bude to problém?

@anonym_66a73f nie je to problém. Logiku to síce nedáva, keďže ťažko sa starať počas materskej o dieťa, ak je človek v práci. Ale môže byť.