Riešenia pre problémy s pigmentom na tvári

vieskto
27. máj 2025

Vítam mám problém s pigmentom . Začalo to veľmi pomaly ked som mala 24 rokov . Tak som to nerieslila že to bude tým slnkom . Od vtedy si tu tvar hraním čo môžem . Po celej tvári a moja tvar vyzerá keby mala na sebe aspoň 3 makeupy 😀 hlavne to čelo . Pomôžte čo to môže byt a prečo je to až takéto . Mám 38 rokov a už som si zvykla že vyzerám ako vyzerám . Ale som zvedavá či je tu niekto čo poradí čo s tým ?

o__o
27. máj 2025

Lekara si skusala?

ika02
27. máj 2025

Vitiligo?

bystrozraky
27. máj 2025

@vieskto hodil so. to do umeje inteligencie. Ta dala odporúčanie dermatolog s tym, ze by to mohlo byť toto: Dôležité upozornenie: Ako umelá inteligencia vám nemôžem poskytnúť lekársku diagnózu ani konkrétne lekárske odporúčania. Informácie, ktoré nasledujú, sú len všeobecného charakteru. Pre správnu diagnózu a plán liečby je nevyhnutné, aby ste sa obrátili na dermatológa (kožného lekára).
Možné príčiny problémov s pigmentáciou:
Existuje viacero kožných ochorení, ktoré môžu spôsobovať zmeny pigmentácie, ako popisujete. Medzi časté príčiny patria:
* Melazma: Toto je častá porucha pigmentácie, ktorá spôsobuje tmavšie škvrny na koži, najmä na tvári (čelo, líca, horná pera, brada). Často ju spúšťa slnečné žiarenie, hormonálne zmeny (napríklad tehotenstvo, antikoncepcia) alebo môže byť geneticky podmienená. Vzhľadom na to, že spomínate slnko ako možný faktor a lokalizáciu na čele, mohla by to byť jedna z možností.
* Pozápalová hyperpigmentácia (PIH): Tmavé škvrny, ktoré sa objavia po zahojení kožného zápalu alebo poranenia (napríklad po akné, ekzéme, popáleninách).
* Pityriasis versicolor (Tinea versicolor): Ide o kvasinkovú infekciu kože, ktorá môže spôsobovať svetlejšie alebo tmavšie škvrny.
* Iné faktory: Niekedy môžu zmeny pigmentácie súvisieť aj s určitými liekmi, inými ochoreniami alebo nedostatkom niektorých vitamínov, aj keď je to menej časté.
Prečo to môže byť také rozsiahle?
Rozsah a intenzita pigmentových zmien závisí od konkrétnej príčiny, dĺžky trvania problému, genetických predispozícií, úrovne slnečnej expozície (aj keď sa chránite, určitá miera expozície je nevyhnutná) a individuálnej reakcie kože.

januska12323
27. máj 2025

Neviem ale lekár sa ti určite vyjadrí.

kristina_969
28. máj 2025

Ahoj, kľudne mi napíš správu.. som zdravotná sestra a mám s takýmto pigmentom na tvári skúsenosti 😊

maya_hi
31. máj 2025

@vieskto slnko v kombinácii s hormonálnymi zmenami.