Podmienky prenosu dovolenky po PN období
Na PN som šla minulý rok v auguste až doteraz. Zostatok dv 15,5 dňa. V novej tohtoročnéj páske mam plus 25 dní. O koľko sa mu kráti dv?
@zvedava6 krátiť sa ti dovolenka môže alw aj nemusí . Je to na zamestnávateľovi.
@zvedava6 krátiť sa ti dovolenka môže alw aj nemusí . Je to na zamestnávateľovi.
@simona1998 bola som pn 4 mesiace a kratil mi ju po 3 mesiacoch.ze to je zo zakona.
ale mozno sa najdu lepsi zamestnavatelia co nekratia.
@simona1998 bola som pn 4 mesiace a kratil mi ju po 3 mesiacoch.ze to je zo zakona.
@balerina2025 ja som bola 4mesiace tiež a veru neskratili mi ju 🙂
@balerina2025 ja som bola 4mesiace tiež a veru neskratili mi ju 🙂
@simona1998 nuz mohla som poprosit zamestnavatela ale nemala som gule.
@zvedava6 dovolenka sa kráti po 100 pracovných dňoch PN v kalendárnom roku. Čiže ak si začala v auguste, do konca roka to nemuselo byť 100 prac. dní, vtedy dovolenku nekratili (záleží kedy presne v auguste začala PN a či v tom roku náhodou nebola aj iná PN). V tomto roku - ak ti už skončila PN - ti nebudú kratit dovolenku lebo to ešte nemohlo byť 100 prac. dní. Ak by si vsak marodila ešte napr. celý júl 2025, budú ti už krátiť
@balerina2025
@simona1998
nie je to na zamestnávateľovi, je to podľa zákonníka práce, platí to pre každého zamestnávateľa aj zamestnanca rovnako.
@balerina2025
@simona1998
nie je to na zamestnávateľovi, je to podľa zákonníka práce, platí to pre každého zamestnávateľa aj zamestnanca rovnako.
@tradaaa takto, zo zakona ti dovolenku ma kratit po 3 mesiacoch PN ...ale nemusi.
je to na dobrej vole zamestnavatela.
@tradaaa takto, zo zakona ti dovolenku ma kratit po 3 mesiacoch PN ...ale nemusi.
je to na dobrej vole zamestnavatela.
@balerina2025 neviem kde si zobrala 3 mesiace, ale máš pravdu v tom, ze nemusí krátiť. Ešte som sa však a tým nestretla žeby nekratil 🤷
Krátenie dovolenky – § 109 Zákonníka práce:
Ak zamestnanec splnil podmienku 60 odpracovaných dní v kalendárnom roku, zamestnávateľ môže krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní, a to o 1/12 a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o 1/12, ak v danom roku nepracoval napríklad z dôvodu PN, čerpania rodičovskej dovolenky alebo výkonu verejnej funkcie.
@balerina2025
@simona1998
@tradaaa očividne nie 🙂
@balerina2025 neviem kde si zobrala 3 mesiace, ale máš pravdu v tom, ze nemusí krátiť. Ešte som sa však a tým nestretla žeby nekratil 🤷
Ak zamestnanec splnil podmienku 60 odpracovaných dní v kalendárnom roku, zamestnávateľ môže krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní, a to o 1/12 a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o 1/12, ak v danom roku nepracoval napríklad z dôvodu PN, čerpania rodičovskej dovolenky alebo výkonu verejnej funkcie.
@tradaaa píšem , že mne neskratili, tak asi to je aj na zamestnávateľovi ako sa k tomu “postaví”
@tradaaa píšem , že mne neskratili, tak asi to je aj na zamestnávateľovi ako sa k tomu “postaví”
@simona1998 ale po 4 mesiacoch ani nemá prečo krátiť. Jeden mesiac je asi 21 pracovných dní, čiže 4 mesiace nie je ešte 100 prac. dní
@tradaaa pardon, ja som to sprosto laicky napisala ale mas pravdu takto som myslela
..''zamestnávateľ môže krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní,..''
mne povedal ze musi kratit. tak som bola smutna, ze povedal MUsi :(

@zvedava6 po 3 mesiacoch PN , ti moze zamestnavatel dovolenku kratit. ...