icon

Ako riešiť problémy vo vzťahu s partnerom?

87modrykonik
Dnes o 15:32

Ahojte,

potrebujem názory..ja viem, že nikto s nami nežije a toto je len jeden - môj - pohľad.

Viem, že každý má chyby, aj ja. Viem, že som horkokrvná a viem, že niektoré veci veľmi analyzujem a rada idem do debát..čo môj partner nemá rád a vytáča ho to, asi sa cíti menej schopne, keď sa začnem pýtať, prečo a začo.. jednoducho, viem o veciach, ktorými ho vytáčam a skúšam ich eleminovať.

Ale je mám pocit, akoby si ma prestal vážiť. Ja si ho vážim - už asi menej, ako kedysi, ale to vyplýva podľa mňa skôr z jeho správania, ale snažím sa.

Každopádne, pointa je v tom, že ma vytáčajú jeho reakcie, ako sa so mnou rozpráva.. on sa potom tvári, že nič, život ide ďalej, ale vo mne sa to ukladá.. a cítim, ako sa mi vzďaľuje..samozrejme sú chvíle, keď mám pocit, že ho milujem najviac na svete, ale poslednú dobu prevažujú také tie negatívne pocity.

Dnešok opäť, bežný deň. Máme 1,5 ročného psa, útulkáča, asi dva mesiace. To je tiež na dlhú debatu..ale pointa je v tom, že ja sa mu venujem. Cvičím ho. Vie všetky povely. Keď sa s ním prechádzam, musí chodiť na vodítku popri nohe, okrem iného je veľký. Venujem mu čas, energiu a teším sa z toho, aký je šikovný. Išli sme dnes na prechádzku, na kávu..mala som psa na vodítku, išiel pekne vedľa mňa. Partner za mnou a a začal na ňho volať meno, že no poď ku mne ( ohľadom tohto sme už mali debatu ). Ja som sa otočila a povedala mu, nech to nerobí, veď kráča vedľa nohy, že vlastne čo chce teraz od neho, aby sa otočil a ťahal sa za ním alebo čo? On mi povedal, že prečo by ho nemal volať keď chce, že on si bude robiť čo chce. Ja som z toho na prášky. Je tak ťažké pochopiť, že ten pes potrebuje nejakú istotu v poveloch a ja tomu venujem energiu a čas? ( minule keď som mu povedala, povedal, že ho nemám cvičiť ako decko - partnera ). Aj keď ho to nezaujíma, nie je taký psíčkar ako ja, môže ma/to rešpektovať, či to chcem tak veľa? Za mňa je normálna reakcia " jaj ok láska, som si neuvedomil, sorry". alebo niečo podobné..nie toto.
No a ešte povedal, že on sa už nemôže ani ku psovi ozvať a musí držať hubu, proste úplne mu ušla pointa..

Potom sme išli okolo rybníka a ja som povedala, že vidíš, možeš si vybaviť rybársky lístok a môžeme ísť niekedy na ryby..ja si budem pri tebe čítať. A on, že a kedy ako? veď si vybav a nech sa páči, môžeš chytať ryby, ja si budem čítať..povedala som, že veď ale ty si stále hovoril, že to máš rád, ja nechcem rybárčiť..a už bol zdutý, tichý..a ja proste neviem, čo som urobila. Keď sme sa o tom bavili - hádali sa doma, povedal, že ja ani neviem, čo je sranda..a čo na tom dnes všetkom bola sranda? ja neviem. Niekedy už neviem, či ja nie som trafená.

Tie jeho reakcie ma ubíjajú.
Keď sa nepekne hádame, vie mi už aj vulgárne povedať, čo niekedy neexistovalo.

Pritom mi povie, že ma ľúbi a pod. Len ja už mám pocit, že sa stratila úcta alebo čo.

A viem, že to vyzerá ako maličkosti.. ale už sa dostávam do štádia, že strácam chuť s ním hovoriť.

Napadla ma ďalšia vec, pes bol zablatený, naložila som ho do vane, okúpala, kus ostrihala, osušila..bolo už dosť hodín, bola som unavená , spotená..on ležal na gauči. Ok, môj pes, ako vraví.. vyšla som von a on, že no konečne, veď hodinu si tam bola, čo si tam preboha toľko robila..som myslela, že ma vykotí..vravím, tak mohol si sa prísť opýtať, či nepotrebujem pomoc. Povedal, čo si si naložila ,to máš, bohužiaľ.

Ok, mám.. on tiež robil veci, ktoré mu brali čas, ale bola som pri ňom, aj keď mne to fakt význam nedávalo. Nikdy som nepovedala, že si unavený? Tvoj problém, čo si si naložil, to máš. Naopak, aj keď som povedala niekedy svoj názor, bola som pri ňom. A keď mu to poviem, povie, že veď nemusela si. Ty si chcela, tvoj problém.

Ja sa akosi proste v tom celom začínam strácať. Akoby sme neboli tím.

Strana
z2
unicornlady
Dnes o 15:43

Vy nejak vzájomne stále do seba rýpete. Mne by to prišlo veľmi únavné a útočné.

anonym_b0a436
Dnes o 15:47

Choďte od seba, 100 riadkov textu, nič o nom pekne nepíšeš

anonym_1e2a5a
Dnes o 15:47

ani sa mi to nechcelo citat, otras.

enmery
Dnes o 15:49

Ahoj, ja len v krátkosti. Problém nie je pes ani tvoja zvedavosť/inak neustála potreba vedieť prečo a čo je ďalej dohnal ľudstvo od jaskýň a jedenia mamutov až sem, napr držať telefón a byť pripojený na internet/. Myslím, že Boh, univerzum, hocičo Ti dáva brutálne najavo, že toto nie je chlap pre život. S jeho ješitnosťou, neschopnosť komunikovať,počúvať, podporiť a prepáč, VULGÁRNE NADÁVAŤ ŽENE. Je dno a kde sa končí úcta a rešpekt, nie je o čo bojovať. A to si predstav, že nemáte deti a žiadnu vydrbanú smrteľnú chorobu či choré dieťa. Tento by Ťa psychicky úplne rozložil.

Bud tu budeš písať o pár rokov s deťmi, že taký sveto svete nebol predtým alebo sa hlboko zamyslíš a uvedomíš, že nie si v base.

Pre rýpalky, niekedy sa stane, že ľudia sú super ako kamoši, sú možno fajn ľudia ale spolu to proste nefunguje. To sa v živote stáva. Treba ísť ďalej neublížovať si navzájom.

Dávaj si obrovský pozor, komu venuješ čas a energiu, lebo je síce pekné, že jedna strana si veľa uvedomuje a je pripravená pracovať, keď toho istého nie je schopná aj druhá strana, je to len zbytočne premrhaný čas, ktorý Ti už nikdy nikto nevráti. Nie peniaze, ale čas je tou najvzácnejšie komoditou, ktorú máme!

sara07

urob si na A4 dva stlpce za a proti
daj si tyžden a píš si tam postrehy, alebo si to rovno začni teraz pisat ...
urob si analyzu či ti stojí za to ten vztah, či má vyznam na nom pracovat, či viete obaja aspon nejakou rôznou formou pracovat na nom , zvladat bežny život
nedávate to so psom ako budete s dietatom
sama musíš prist na to či to chceš dalej alebo nie ... čo všetko chceš / nechceš dávat do toho vztahu

sara07
@enmery

Ahoj, ja len v krátkosti. Problém nie je pes ani tvoja zvedavosť/inak neustála potreba vedieť prečo a čo je ďalej dohnal ľudstvo od jaskýň a jedenia mamutov až sem, napr držať telefón a byť pripojený na internet/. Myslím, že Boh, univerzum, hocičo Ti dáva brutálne najavo, že toto nie je chlap pre život. S jeho ješitnosťou, neschopnosť komunikovať,počúvať, podporiť a prepáč, VULGÁRNE NADÁVAŤ ŽENE. Je dno a kde sa končí úcta a rešpekt, nie je o čo bojovať. A to si predstav, že nemáte deti a žiadnu vydrbanú smrteľnú chorobu či choré dieťa. Tento by Ťa psychicky úplne rozložil.

Bud tu budeš písať o pár rokov s deťmi, že taký sveto svete nebol predtým alebo sa hlboko zamyslíš a uvedomíš, že nie si v base.

Pre rýpalky, niekedy sa stane, že ľudia sú super ako kamoši, sú možno fajn ľudia ale spolu to proste nefunguje. To sa v živote stáva. Treba ísť ďalej neublížovať si navzájom.

Dávaj si obrovský pozor, komu venuješ čas a energiu, lebo je síce pekné, že jedna strana si veľa uvedomuje a je pripravená pracovať, keď toho istého nie je schopná aj druhá strana, je to len zbytočne premrhaný čas, ktorý Ti už nikdy nikto nevráti. Nie peniaze, ale čas je tou najvzácnejšie komoditou, ktorú máme!

@enmery dobrý matroš, na čom ideš 😂😂😂

87modrykonik
autor
Dnes o 15:50
@anonym_b0a436

Choďte od seba, 100 riadkov textu, nič o nom pekne nepíšeš

@anonym_b0a436 Nepíšem nič pekné, lebo píšem to, čo ma trápi a čo sa vo mne hromadí, mám pocit, že reakcie na seba máme dosť neprimerané a nepekné, aj keď sa ľúbime a nezlepšuje sa to, je to únavné. Možno si tým niekto prešiel a má radu. Jasné, že sú pekné veci. Ale s tým predsa nepotrebujem pomôcť.

87modrykonik
autor
@anonym_1e2a5a

ani sa mi to nechcelo citat, otras.

@anonym_1e2a5a a na čo reaguješ? Veď nečítaj, nepíš, nerieš.

anonym_60a40f

Kolko mate rokov a ako dlho ste spolu?

enmery
Dnes o 15:51
@sara07

@enmery dobrý matroš, na čom ideš 😂😂😂

@sara07 🤦‍♀️

87modrykonik
autor
Dnes o 15:51
@unicornlady

Vy nejak vzájomne stále do seba rýpete. Mne by to prišlo veľmi únavné a útočné.

@unicornlady áno, je. Ľúbim ho, on detto myslím. Ale toto je veľmi únavné a mne príde, že to je dokola to isté.

anonym_1e2a5a
Dnes o 15:54
@87modrykonik

@anonym_1e2a5a a na čo reaguješ? Veď nečítaj, nepíš, nerieš.

@87modrykonik zakazujes mi moje ludske prava?

87modrykonik
autor
Dnes o 15:55
@sara07

urob si na A4 dva stlpce za a proti
daj si tyžden a píš si tam postrehy, alebo si to rovno začni teraz pisat ...
urob si analyzu či ti stojí za to ten vztah, či má vyznam na nom pracovat, či viete obaja aspon nejakou rôznou formou pracovat na nom , zvladat bežny život
nedávate to so psom ako budete s dietatom
sama musíš prist na to či to chceš dalej alebo nie ... čo všetko chceš / nechceš dávat do toho vztahu

@sara07 ďakujem..čo sa týka detí, on má svoje už dospelé, ja na ZŠ v striedavke. Sme spolu 5 rokov, pôvodne sme sa na začiatku rozprávali o vlastnom, on nakoniec potreboval čas, lebo že už je starý a unavený ( má o 14 rokov viac ako ja ) a potom to vyšumelo z našich rozhovorov. Vie, že ma to trápilo, lebo ja som ešte chcela, ale tak sa rozhodol. Teraz keď napr. pozeráme film, kde je bábätko, sem tam povie, že prepáč mi to, ja som naozaj chcel..a tam to končí. Ja už ani neviem, čo na to povedať.

87modrykonik
autor
Dnes o 15:57
@anonym_1e2a5a

@87modrykonik zakazujes mi moje ludske prava?

@anonym_1e2a5a To by som si nikdy nedovolila, by sa za mňa nejeden docent hanbil .-) Avšak, príde mi, že oberáš o čas a energiu mňa aj seba. Ale ako uznáš za vhodné. Pekný deň, pre mňa to tu s tebou končí🙂

87modrykonik
autor
Dnes o 15:58
@anonym_60a40f

Kolko mate rokov a ako dlho ste spolu?

@anonym_60a40f ja 38, on 52 a sme spolu 5 rokov.

anonym_474150
Dnes o 16:02
@87modrykonik

@87modrykonik Ja som si podla toho uvodneho prispevku myslela, ze mate obaja tak +/- 20 rokov🙂🫣

87modrykonik
autor
Dnes o 16:08
@anonym_474150

@87modrykonik Ja som si podla toho uvodneho prispevku myslela, ze mate obaja tak +/- 20 rokov🙂🫣

@anonym_474150 vyzerá to tak, žiaľ.

petronelag
Dnes o 16:10

Podľa mňa on má rád pokojnú atmosféru, na tom nič nie je, že volal psa k sebe a potom si musel vypočuť takú prednášku. Netreba doňho rýpať, možno má toho aj v práci dosť, ale je aj dosť možné, že už to nie je také ružové ako na začiatku.

anonym_0e6365
Dnes o 16:11
@87modrykonik

@87modrykonik 52? Veď predsa vieš,.že starého psa novým kúskom nenaučíš. A prečo je rozvedený? Nemáš s ním deti, nemáš s ním majetky. Pre mňa by to bolo jasné rozhodnutie. Takáto konverzácia a postoj je začiatok konca, resp. už aj koniec samotný. P. A. Nie je narcista?

87modrykonik
autor
Dnes o 16:16
@petronelag

Podľa mňa on má rád pokojnú atmosféru, na tom nič nie je, že volal psa k sebe a potom si musel vypočuť takú prednášku. Netreba doňho rýpať, možno má toho aj v práci dosť, ale je aj dosť možné, že už to nie je také ružové ako na začiatku.

@petronelag tu sa nezhodneme. Je to veľký, 30 kg pes z útulku, ktorý musí byť vedený, musí poznať povely, rozumieť im a rešpektovať ich. Nešlo o žiadnu prednášku, ale o vetu, že nech to nerobí - ja viem, prečo to hovorím. On sa s ním hrá kedykoľvek len chce. Nebuzerujem ho. Nemala som žiadnu prednášku, normálne som povedala, nech ho teraz nevolá. Reakcia, že si bude robiť, čo chce, za mňa nebola ok. Lebo o psa sa starám ja, socializujem ho, učím. Ako vravím, je to útulkáč, ktorý si toho dosť zažil. Potrebuje pravidlá a ja potrebujem, aby to rešpektoval. Ja si nemyslím, že chcem niečo nenormálne. A to, že on má toho veľa v práci, je pravda. Ale aj ja mám. Prácu, deti, psa, domácnosť a školu. To neznamená, že sa prestanem k partnerovi správať s úctou a rešpektom.

anonym_d5f546
Dnes o 16:20
@petronelag

@petronelag Natom nič nie je?Ak si psičkár, tak boh ochraňuj tvojho psa. Autorka má v tomto co sa psa týka 1000% pravdu.

87modrykonik
autor
Dnes o 16:22
@anonym_0e6365

@87modrykonik 52? Veď predsa vieš,.že starého psa novým kúskom nenaučíš. A prečo je rozvedený? Nemáš s ním deti, nemáš s ním majetky. Pre mňa by to bolo jasné rozhodnutie. Takáto konverzácia a postoj je začiatok konca, resp. už aj koniec samotný. P. A. Nie je narcista?

@anonym_0e6365 Problém je v tom, že ja už neviem, či nie som ja tá vadná. Neviem to už zhodnotiť. To, že je narcista, som si myslela. Teraz už pochybujem o tom, či nie som ja narcista alebo čo. Povedala som mu dnes, nech začne od seba a ja začnem tiež od seba. Povedal, že to asi ťažko a odišiel do izby. Potom sa vrátil a že a pusu? Ja som mu nedala s tým, že si odišiel, že asi ťažko od seba začneš a teraz akože sa ideme tváriť, ž nič a problém nie sú? na koľko, na pol dňa? tak zase robím problém. Ale ja už nechcem všetko na pár hodín zametať. Stále len odpovie, že no vidíš akého k....ta máš doma..a to je celé. Rozvedený ani neviem, je 2x. V podstate kvôli iným ženám. Ja o tomto probléme u nás neviem a verím, že nie ani nie je. Často mií pri hádke ale povie, že je taký aký je kvôli mne, že ja som ho takým urobila. Potom ale žijeme normálne ďalej, že niekedy hovorí blbosti keď sa hádame. Ja už sa cítim niekedy ako v nejakom psycho filme.

motylik2559
Dnes o 16:31

@87modrykonik Ahoj autorka, mne to pride take, ze miesto toho co by ste tahali povraz jednym smerom, kazdy ho tahate opacne. Skratka, ze neustale spolu bojujete, miesto toho, co by ste sa vzajomne podporovali. Pises, ze sa lubite, ale zial laska niekedy nestaci. Vam sa tam vytraca ucta jeden k druhemu, on ti aj vulgarne nadava a to, teda aspon mne pride uz cez ciaru. Mne osobne uz nepride z toho co pises, ze tam ta laska aj vobec je. Pretoze milovanemu cloveku druhy nebude vedome ublizovat a vulgarne nadavat. Skor mi to pride, ze ste spolu uz len zo zvyku a ani jeden nemate odvahu sa vzdat tohto zvyku, ktory z toho co sa medzi vami deje, zdravy nie je. Toto uz nie je vztah v tom pravom zmysle slova. Pripada mi to, ako keby ste uz mali na seba vzajomne alergiu, neviete sa bez neprijemnych dotahovaciek bavit uz ani o beznych malickostiach vsedneho dna. Naozaj velmi porozmyslaj, ale myslim si,ze by bolo lepsie, kebyze idete kazdy svojou cestou. To je moj nazor, avsak konecne rozhodnutie je na tebe. Drzim palce

87modrykonik
autor
Dnes o 16:37
@motylik2559

@87modrykonik Ahoj autorka, mne to pride take, ze miesto toho co by ste tahali povraz jednym smerom, kazdy ho tahate opacne. Skratka, ze neustale spolu bojujete, miesto toho, co by ste sa vzajomne podporovali. Pises, ze sa lubite, ale zial laska niekedy nestaci. Vam sa tam vytraca ucta jeden k druhemu, on ti aj vulgarne nadava a to, teda aspon mne pride uz cez ciaru. Mne osobne uz nepride z toho co pises, ze tam ta laska aj vobec je. Pretoze milovanemu cloveku druhy nebude vedome ublizovat a vulgarne nadavat. Skor mi to pride, ze ste spolu uz len zo zvyku a ani jeden nemate odvahu sa vzdat tohto zvyku, ktory z toho co sa medzi vami deje, zdravy nie je. Toto uz nie je vztah v tom pravom zmysle slova. Pripada mi to, ako keby ste uz mali na seba vzajomne alergiu, neviete sa bez neprijemnych dotahovaciek bavit uz ani o beznych malickostiach vsedneho dna. Naozaj velmi porozmyslaj, ale myslim si,ze by bolo lepsie, kebyze idete kazdy svojou cestou. To je moj nazor, avsak konecne rozhodnutie je na tebe. Drzim palce

@motylik2559 ďakujem za názor. To je presne to, čo ja tvrdím a chcem zmeniť. Hovorím mu, že by sme mali byť najlepší priatelia, tím, ktorí bude všetko ťahať spolu a že my len bojujeme medzi sebou a ja už nevládzem a hlavne ani netuším, prečo to tak je.. A on povie, že nie je akt. nahnevaný, že ja viem, bude to dobré. A je asi 2 dni a opäť to isté. Sú to maličkosti, ale je to veľmi únavné. Na druhej strane sa nevieme jeden druhého vzdať, chýbame si, keď sme od seba. No na nervy.

anonym_2974cc
Dnes o 16:58

Vzťah sa posunul z partnerstva do režimu obrana vs. útok. Ty ideš do vysvetľovania, a nastavovania pravidiel. On to vníma ako kritiku alebo kontrolu a reaguje vzdorom a iróniou. Následne sa uzavrie alebo útočí. Tebe sa to ukladá a rastie frustrácia. Fungujete vedľa seba, nie spolu. On môže byť viac rigidný, menej ochotný meniť návyky. Ty máš vyššiu potrebu komunikácie a nastavovania vecí. To zvyšuje konflikt. Ide o rozdiel v postoji k rešpektu a spolupráci. Ak jeden partner opakovane nerešpektuje druhého a neprejavuje ochotu meniť správanie, vzťah sa bude ďalej zhoršovať.

unicornlady
Dnes o 17:01

Inak, ak by si mala čas čítať, tak tieto knihy o vzťahoch sú super

https://www.martinus.sk/3220711-partnerske-duet...
https://www.martinus.sk/2761635-umenie-blizkost...

katjas8
Dnes o 17:01

Nemiluje ťa

biba_18
Dnes o 17:02

kvôli psovi ho fakt nemusíš buzerovať - psa mu daj aby ho viedol on, nemusíš ty. a keď ho máš ty, tak si ho veď ako chceš ty - a mal by ťa počúvať, už je dosť starý aby vedel koho z vás dvoch má uprednostniť pri počúvaní…
načo to hrotiť ešte aj kvôli tomu…

87modrykonik
autor
Dnes o 17:03
@anonym_2974cc

Vzťah sa posunul z partnerstva do režimu obrana vs. útok. Ty ideš do vysvetľovania, a nastavovania pravidiel. On to vníma ako kritiku alebo kontrolu a reaguje vzdorom a iróniou. Následne sa uzavrie alebo útočí. Tebe sa to ukladá a rastie frustrácia. Fungujete vedľa seba, nie spolu. On môže byť viac rigidný, menej ochotný meniť návyky. Ty máš vyššiu potrebu komunikácie a nastavovania vecí. To zvyšuje konflikt. Ide o rozdiel v postoji k rešpektu a spolupráci. Ak jeden partner opakovane nerešpektuje druhého a neprejavuje ochotu meniť správanie, vzťah sa bude ďalej zhoršovať.

@anonym_2974cc ďakujem a čo s tým?

zmrzlinka2021
Dnes o 17:03

@87modrykonik

Problém s tvojim kamarátom je v tom, že k sebe nepasujete. Proste si nerozumiete. Ste odlišní, čo nie je problém, ale nie ste na jednej vlne. A je prirodzené, že počas chodenia sa tieto veci ukážu.

Čiže jediným riešením je rozchod a netrápit sa. Nie ste manželia, nemá zmysel žiť takú mizériu.

Strana
z2