icon

Ako vybrať svadobné pierka pre hostí?

angie17
7. júl 2025

Ahojte, prosim Vas ako ste riešili svadobné pierka pre hodti? mali len chlapy? alebo aj zeny, ? mali ste niektora aj pre zeny naramky take zo stuzky? za kazde odporucania vam vopred dakujem.

bessie12
7. júl 2025

@angie17 všetci mali to isté. Len dievčatko, ktoré bolo mojou družičkou, malo na zápästí ružičku vo farbe ivory.

markaterka
7. júl 2025

Všetci mali pierka, deti, ženy, chlapi.

bielasovicka
7. júl 2025

Všetci hostia

anonym_99e976
7. júl 2025

@angie17 ja som mala na svadbe pierka len pre chlapov aj na všetkých ostatných svadbách co som doposiaľ bola mali len chlapi, ako čašníčka, ktorá obsluhovala zopár svadieb viem opäť povedať že väčšinou na každej svadbe mali len chlapi pierka

pribinak
7. júl 2025

Mali len muži. Ženy mali všelijaké aj drahé šaty a nechcú di ich dopichat spendlickami

tetapetra
7. júl 2025

Nič také som nemala

lenka2710
7. júl 2025

@angie17 na mojej svadbe sme dávali len mužom, otcovia a svedkovia mali väčšie, ostatní klasické

maryetta
7. júl 2025

Vsade je iny zvyk. U nas maju len slobodni chlap(c)i.

bolarazjedna
7. júl 2025

U nás je zvykom dat každému, v manzelovej rodine iba chlapom... Davali sme všetkým. Družičky som nemala.
O nič nebude, urobte to tak, ako sa vám páči a vyhovuje.

anonym_59a47d
7. júl 2025

Družbovia- slobodni chlapi/chlapci mali pierka, družičky-slobodne ženy/dievčata mali náramky☺️
Starsi druzba mal podobne ale mensie pierko ako zenich, starsia druzicka mala mensiu kyticu ako ja svoju svadobnu a svadobni rodicia mali take väcsie pierka. Urobte ako si sami uznate za vhodne ze sa vam to paci. 😊

ivanakal
7. júl 2025

To som este nepocula, aby mali pierka aj zeny... Zenich ma pierko vacsie k nevestinej kytici, pierka maju slobodni chalani, a svedkovia. K oltaru s nami kracali aj deti z anglicka a dievcatam som vyrobila kvetove naramky.

domiklik
7. júl 2025

@angie17 nikto nemal, podľa mňa je to totálne prežitok, keď to aj niekde dostanem hneď dávam do kabelky

abcabcada
7. júl 2025
@ivanakal

To som este nepocula, aby mali pierka aj zeny... Zenich ma pierko vacsie k nevestinej kytici, pierka maju slobodni chalani, a svedkovia. K oltaru s nami kracali aj deti z anglicka a dievcatam som vyrobila kvetove naramky.

@ivanakal u nás je zvyk že majú aj ženy, my máme o chvíľu svadbu, budeme dávať každému dospelému, deťom nie

osky
7. júl 2025

U nas mali iba chlapi pierka

Ale ked som bola mala,davali sa aj slobodnym dievcatam do vlasov sponky s bielou ruzickou

kris_tin257
7. júl 2025

Ja ani neviem čo sú to pierka 😀 my sme nemali, bola som na dvoch svadbách ani tam som si nič také nevšimla 🤷

moonlight1210
8. júl 2025
@kris_tin257

Ja ani neviem čo sú to pierka 😀 my sme nemali, bola som na dvoch svadbách ani tam som si nič také nevšimla 🤷

@kris_tin257 mala kyticka, zvycajne doplnena o zelene listky (asparagus, buxus, rozmarin,…), niekedy aj o maslicky a stuzky, co sa pripina spendlikom na chlopnu saka.
Mava tvar pierka, lebo je zvycajne formovana tak, ze stredna cast je ustredna, dlhsia a vycnieva nad ostatne. A postupne po bokoch sa ubera, skracuje. Umiestnuju sa kvietky a listky nizsie oproti strednej casti. Takze to vytvori taky tvar listku/pierka.
A k tomu sa to rozbieha od stredu do stran, tvori to zvycajne viacero kvietkov a liskov, ma to taky lahky, krehky vyzor, tak to ten dojem pierka umocnuje.

Niekedy sa do toho vkladaju i realne pierka.

Zmysel zvyku sa pomenil, tak uz kazdy vyraba, ake chce (moze ho tvorit aj jeden kvet, aj iba zelena vetvicka listkov) a dava komu uzna za vhodne.

Mne napriklad davat to aj zenam pride divne, lebo u nas je to pre muzov. Slobodnym vpravo (srdce volne), zenatym vlavo (srdce uz zadane).
Obcas sa dodrziava, ze zenatemu musi pripnut len jeho manzelka. Slobodnemu druzicky.

Este sa zvykne odstupnovat honosnost pierka pre hlavneho druzbu a otca zenicha a nevesty. A niekedy aj dalsich druzbiv. Ostatni muzi maju menej honosne.

Zenich dostane pierko najvacsie od ostatnych, od svojej nevesty (zvycajne doladene ku jej kytici), kedze na zaciatku svadby je este slobodny aj on.
A pocas cepcenia mu ho odoberu tiez, ako neveste vienok. A dostane klobuk, ako ona cepiec, kedze sloboda je uz definitivne pa-pa. 🙂

unicornlady
8. júl 2025

U nás sa len pierka chlapom dávajú, ženám nič.
Ale čo bola kamarátka na svadbe na východe Slovenska, tak tam aj ženám dávali. Ja som bola na niekoľkých svadbách a nestretla som sa s tým, že by aj ženám niečo dávali.

kris_tin257
8. júl 2025
@moonlight1210

@kris_tin257 mala kyticka, zvycajne doplnena o zelene listky (asparagus, buxus, rozmarin,…), niekedy aj o maslicky a stuzky, co sa pripina spendlikom na chlopnu saka.
Mava tvar pierka, lebo je zvycajne formovana tak, ze stredna cast je ustredna, dlhsia a vycnieva nad ostatne. A postupne po bokoch sa ubera, skracuje. Umiestnuju sa kvietky a listky nizsie oproti strednej casti. Takze to vytvori taky tvar listku/pierka.
A k tomu sa to rozbieha od stredu do stran, tvori to zvycajne viacero kvietkov a liskov, ma to taky lahky, krehky vyzor, tak to ten dojem pierka umocnuje.

Niekedy sa do toho vkladaju i realne pierka.

Zmysel zvyku sa pomenil, tak uz kazdy vyraba, ake chce (moze ho tvorit aj jeden kvet, aj iba zelena vetvicka listkov) a dava komu uzna za vhodne.

Mne napriklad davat to aj zenam pride divne, lebo u nas je to pre muzov. Slobodnym vpravo (srdce volne), zenatym vlavo (srdce uz zadane).
Obcas sa dodrziava, ze zenatemu musi pripnut len jeho manzelka. Slobodnemu druzicky.

Este sa zvykne odstupnovat honosnost pierka pre hlavneho druzbu a otca zenicha a nevesty. A niekedy aj dalsich druzbiv. Ostatni muzi maju menej honosne.

Zenich dostane pierko najvacsie od ostatnych, od svojej nevesty (zvycajne doladene ku jej kytici), kedze na zaciatku svadby je este slobodny aj on.
A pocas cepcenia mu ho odoberu tiez, ako neveste vienok. A dostane klobuk, ako ona cepiec, kedze sloboda je uz definitivne pa-pa. 🙂

@moonlight1210 chápem, ďakujem za vysvetlenie 😊 za mňa je to zbytočný odpad ktorý potom skončí v koši lebo nikto si to nenechá 🤷 velke plytvanie či materiálu času aj peňazí, ani cepcenie som nemala keďže sme mali malé dieťa prišlo mi to ako strašne klišé a v dnešnej dobe to už nemá význam