Príčiny tŕpnutia nôh a úst počas behu
Ahojte, nedokážem si vysvetliť prečo mám problémy počas behu.
Behávam pomerne často. Mám týždeň, kedy behávam každý deň a mám mesiac, kedy odbehnem 3x..
Behávam 3+ km ..Max 6,7km..
Behávam rekreačne
Keď som začal behať mal som problémy ako každý z nás. Trápili má rôzne veci od kondičky, dýchania, držania tela po bolesť v predkolení.. ( všetko to prešlo ) zvykol som si behať, ale bohužiaľ objavili sa mi nové príznaky..
Nedokážem si to vysvetliť..
Po behaní má veľmi bolia nohy od toho ako odtrpnu, keď behať prestanem, bolí ma veľmi hlava a žilky na hlave mám 3x väčšia, po novom mi začína tŕpnuť už aj jazyk a podnebie úst.. cca po 2,5km to začína ..
Bol som u neurologičky, keď mi začínali bolesti a malé tŕpnutie. No nevedela si rady. Všetko podľa krvných testov bolo v poriadku.
Bol som u fyziologa, ktorý nič zvláštne nenašiel.
Nechce sa mi zas behať po doktoroch a mať ďalší zápis v zdravotnej knižke. Nebaví ma to už.
Má stým niekto skúsenosti. Čo ste urobili aby to prestalo ?
Som zdravý 25 ročný muž
Pri športe treba dopĺňať elektrolyty a upraviť stravu.
@alias111 môže chýbať magnézium. Ten podobi na nervy všelijako. Alebo potom "cvaknuty" stavec v chrbtici. Môj ocko mal cvaknute stavce, nejako sa mi na seba tlačili a spôsobovalo to tŕpnutie tela. U neho predovšetkým končatín.... Cieleným cvičením to dal dokopy.
uprava stravy, elektrolyty...to by som netipoval.
Jedna sa predsa len o 3 az 7 km rekreacnym tempom, mlady clovek.
Za mna skor ta chrbtica. Velmi dolezite - udrzuj telo v rovnovahe ! Precvicuj cele telo. Beh je jednostranna zataz.
Takze sup cvicit kadejake jogovo/posilnovaco/strecingove cviky ...na spevnenie stredu tela. Na youtube milion tipov.
@romino ak máš v tele nedostatok elekrtrolytov zo stravy (magnézium, vápnik, draslík..) začnú ti tuhnúť svaly, v horšom prípade dostaneš svalové kŕče, čo môže spôsobiť bolesti a deformáciu chrbtice, posunuté stavce, svalové napätie krčnej chrbtice spôsobuje závrate, migrény ... aj joga, strečing cvičenia uvoľnia napätie, tak isto ako dostatok elektrolytov z dobre zloženej stravy.
https://www.kompava.sk/acidoza-prekyslenie-orga...
@alias111 podľa mňa... si naštuduj niečo o behu, o postupnej záťaži, o tom ako telo reaguje na záťaž a čo mu treba dopĺňať (proteín, elektrolyty... ), nosiť kompresné podkolienky... a podobné finty.
Existujú dobré knihy o behu časopisy (Running)... A choď za športovým lekárom. Prehliadka stojí cca 70 eur a je to dobrá investícia. Prehliadne ťa a dozvieš sa či je beh pre teba vhodný. Dúfam že nemusím písať o tom, že cigarety, energeťáky a podobné haluze sú pre športovca tabu 😏
@vakatko zeby v nasich zemepisnych sirkach, pri bezne vyvazenej strave ...mohol hrozit nedostatok uvedenych ? Tak ok, nehadam sa.
Som uz cital nazory, ze rekreacni bezci nemusia nic menit na svojom obvyklom stravovani.
Ja som tiez rekreacny, ...ale rekreacne som uz daval aj polmaratony, potom dokonca trailove s dlzkou viac ako 21km...
Jedine tak magnezium si obcas dam ...preventivne.
Ale tak samozrejme - najlepsie je pocuvat svoje telo. Nech ai pokupi tie doplnky a vyskusa

podľa mňa chrbtica to spôsobuje