icon

Ako získať príspevok na podnikanie z úradu práce?

23. mar 2026

Je tu niekto komu sa podarilo získať tento príspevok? Zaujímalo by ma, ako dlho trval proces od podania žiadosti a ako to prebieha pred komisiou? Čo od nich treba čakať, aké otázky? Ďakujem

patrike
23. mar 2026

Sused, cca 20 rocny, dostal peniaze, kupil za ne herny notebook ... zivnost je na calunenie nabytku a stolarstvo. Takze ano, ide to.

anonym_c763ea
23. mar 2026

@anonym_autor ja som pocula ze ho zrusili.

melanta
23. mar 2026
@patrike

Sused, cca 20 rocny, dostal peniaze, kupil za ne herny notebook ... zivnost je na calunenie nabytku a stolarstvo. Takze ano, ide to.

@patrike a reálne chlapec robí čo? Pretože ak dostal dotáciu, tak musí mať aktívnu živnosť na uvedené činnosti - samozrejme, môže mať živnosť a nevykonávať ju. Avšak podľa nových pravidiel už bude platiť odvody aj v prípade, že zo živnosti nemá príjem, čiže sa to až tak neoplatí. A v prípade, že mu príde kontrola z úpsvar, pretože námatkové kontroly sa robia, tak bude musieť príspevok vracať. Mne by jedno aj druhé za to riziko nestálo.

patrike
23. mar 2026
@melanta

@patrike a reálne chlapec robí čo? Pretože ak dostal dotáciu, tak musí mať aktívnu živnosť na uvedené činnosti - samozrejme, môže mať živnosť a nevykonávať ju. Avšak podľa nových pravidiel už bude platiť odvody aj v prípade, že zo živnosti nemá príjem, čiže sa to až tak neoplatí. A v prípade, že mu príde kontrola z úpsvar, pretože námatkové kontroly sa robia, tak bude musieť príspevok vracať. Mne by jedno aj druhé za to riziko nestálo.

@melanta Neriesim, neviem, to je sused z chaty. Obcas nieco susedom urobi s nabytkom, realny prijem zo zivnost netusim, aky ma.

melanta
23. mar 2026

@anonym_autor trvanie ako kedy, ako kde, od 1-2 mesiacov po polroka. Ideálne sa opýtať na tom úpsvar, kde chceš žiadať, že aká je aktuálna situácia. Otázok ani ničoho nie je potrebné sa báť. Ak máš vypracovaný podnikateľský plán a si na to podnikanie pripravená, máš všetko premyslené, tak ťa nemajú čím zaskočiť.

melanta
23. mar 2026
@patrike

@melanta Neriesim, neviem, to je sused z chaty. Obcas nieco susedom urobi s nabytkom, realny prijem zo zivnost netusim, aky ma.

@patrike ako ja osobne tiež poznám pár ľudí, ktorí sa netaja tým, že získali príspevok a reálne si kúpili zaa peniaze niečo úplne iné. Ale poznám aj 2 prípady, kedy museli príspevok vracať.

anonym_013b95
23. mar 2026
@patrike

@patrike brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr on nema dokazat na co to kupil? faktury? to sa da dakto lahko oyebat?

patrike
23. mar 2026
@anonym_013b95

@patrike brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr on nema dokazat na co to kupil? faktury? to sa da dakto lahko oyebat?

@anonym_013b95 Ved pocitac potrebuje na kreslenie vykresov nabytku a uctovnictvo. Kde vidis ojeb ?

biba_18
23. mar 2026

brat podával minulý rok - a zrušili to 😏

anonym_c7ddf5
23. mar 2026
@biba_18

brat podával minulý rok - a zrušili to 😏

@biba_18 minulý rok nič ne zrušili... Obmedzili. Mam 2 známe, kt. dostali príspevok. Skonsolidovany.. Tj nižší ako mohli dostať, ale ze dosť ľuďom zamietli.

biba_18
23. mar 2026

@anonym_c7ddf5 tak bol medzi tými čo zamietli… výsledok bol rovnaký, venoval tomu tri mesiace a už to mal podané a zrušili mu to… ja som čítala vyjadrenie a tam bolo vyslovene napísané že pozastavili…

anonym_c7ddf5
23. mar 2026
@biba_18

@anonym_c7ddf5 tak bol medzi tými čo zamietli… výsledok bol rovnaký, venoval tomu tri mesiace a už to mal podané a zrušili mu to… ja som čítala vyjadrenie a tam bolo vyslovene napísané že pozastavili…

@biba_18 známe 2 rôzne okresy západný východ, jedna živnosť otvárala v júni druhá v júli... Čiže tvoj brat asi neskor riešil a minúte boli peniaze. Ktohovie.

biba_18
23. mar 2026

@anonym_c7ddf5 január/február… takže asi nie neskoro 😏