icon

Ako prekonať úzkosť pred zápisom do školy?

morigan555
Dnes o 08:22

Ahojte maminy, ďalší týždeň máme zápis do školy a tuším som z toho v strese viac, ako dcéra 🙈
Vysvetlim- mám 3 deti...najstarší má PAS, navštevuje špeciálnu školu, je veľmi šikovný, úžasný, ale tam sa od neho nič * nevyžaduje* , keď mu niečo nejde, dajú mu čas, má svoju diagnózu, ktorú učitelia rešpektujú.
Najmladšia má tiež PAS, chodí do školky, no a stredná dcéra, je predškolacka, zdravá, ale...
Je veľmi hanblivá.
Napriek tomu, že navštevujeme logopediu, keď rozpráva básničku napríklad, hovorí potichu, nie je jej rozumieť, rozpráva aj rýchlo, a napriek upozorneniam, nič nepomáha.
Je skôr introvert, aj keď medzi svojimi sa jej ústa nezastavia
Ma aj slabé sebavedomie, chodíme na filialnu terapiu, kde sa ako ona hovorí " hra s tetou" a psychologická vždy povie, že je výborná.
Hanbí sa aj pozdraviť, čo už by samozrejme robiť mala, radšej sklopí hlavu.
Úchop perá je dobrý len pri upozornení, vie to, ale po chvíľke už to drží inak.
Je to ľavačka.
Keď jej niečo nejde hneď piští, že to nevie, a keď ideme niečo robiť, " učiť sa" , hneď s prístupom že to nezvládne.
Pritom je šikovná, aj v MS mi povedia, doma jej denne vytlačil xy pracovných listov, lebo ona chce, a ide jej to...ale ten jej prístup, to rozprávanie, hanblivosť, neviem ako ďalej s ňou pracovať...chcem aby bola v škole spokojná, nebála sa, lebo je to múdre dievčatko, a nechápem, prečo si v ničom neverí....

anonym_1e8c0b
Dnes o 08:26

To nemusí byt hanblivosti, ale úzkosť. Na to je psychológ

dajna8
Dnes o 08:49

Vela deti je takychto, poviem to velmi zjednodusene, nesmelych, a po nastupe do skoly sa to postupne zmeni. Ako vidis, tak inak sa sprava, ked je doma s tebou a inak, ked pracuje s niekym inym. Netreba mat podla mna obavy zbytocne dopredu z niecoho, co ani nevies, ako bude 🙂

morigan555
autor
Dnes o 09:10
@anonym_1e8c0b

To nemusí byt hanblivosti, ale úzkosť. Na to je psychológ

@anonym_1e8c0b chodíme na tie terapie, ktoré robí špeciálna pedagogička...povedala, že normálne dieťa, na terapii rozpráva normálne, odpovedá, smejú sa, žiadny problém.
Čo sa týka rozprávania u logopedicky- ona povie slovo a dcéra zopakuje pekne čisto, akurát nevie r, ale cvičíme.

morigan555
autor
Dnes o 09:11
@dajna8

Vela deti je takychto, poviem to velmi zjednodusene, nesmelych, a po nastupe do skoly sa to postupne zmeni. Ako vidis, tak inak sa sprava, ked je doma s tebou a inak, ked pracuje s niekym inym. Netreba mat podla mna obavy zbytocne dopredu z niecoho, co ani nevies, ako bude 🙂

@dajna8 no veď rozumiem..ale keď jej 100x poviem aby pozdravila , a ona na ďalšie dni dolu hlavu, nejde mi to do hlavy🙈
Keď povie nejaké slovo po logopedicke, ktorá chce aby ho zopakovala, povie ho pekne, ale básničku jej ledva rozumiem...chcem jej pomôct a neviem ako

anonym_1e8c0b
Dnes o 09:13
@morigan555

@anonym_1e8c0b chodíme na tie terapie, ktoré robí špeciálna pedagogička...povedala, že normálne dieťa, na terapii rozpráva normálne, odpovedá, smejú sa, žiadny problém.
Čo sa týka rozprávania u logopedicky- ona povie slovo a dcéra zopakuje pekne čisto, akurát nevie r, ale cvičíme.

@morigan555 tých ľudí pozná, má s nimi pozitívnu skúsenosť, ale nie vždy bude v takejto situácii
Veď uvidis čo čas prinesie a aká bude aj jej adaptácia na školu

dajna8
Dnes o 09:19

@morigan555 Chapem, je to tvoje dieta a chces len to najlepsie. No niekedy je lepsie netlacit na pilu. Ona sa bude zdravit, len sa potrebuje osmelit a mozno fungovat aj tak viacej samostatnejsie.