icon

Nárok na platené voľno pri pohrebe vzdialeného príbuzného

zuzlon
11. apr 2025

Dobrý deň,potrebujem radu ohľadom plateného pracovného voľna.Zomrela mi teta a ja som ekonomke oznámila, že prinesiem doklad o účasti na pohrebe.Bolo mi povedané, že nemám nárok.Je pravda, že v zákonníku sa definujú príbuzný ako rodičia, manžel/ja,deti, súrodenci ale o ďalších v rodine sa nekonkretizuje.Musela som si nahlásiť dovolenku na tento deň.Ako to v skutočnosti je? Zuzana

maranco
11. apr 2025

pozri si § 141 Dôležité osobné prekážky v práci
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

zuzlon
autor
11. apr 2025

@maranco , už som pozerala, všetci príbuzní sú definovaní,okrem tety,uja,sesternice,bratranca

maranco
11. apr 2025

@zuzlon a zamestnávateľ môže poskytnúť ak chce aj voľno navyše, ako je povinný zoznam

zmrzlinka2021
11. apr 2025

@zuzlon platí zákonom práce, ak to nemáte v kolektívnej zmluve inak

patka06
11. apr 2025

Predpokladám, že teta nežila s vami v spoločnej domácnosti.
Podľa Zákonníka práce nemáš nárok na platené voľno od zamestnávateľa.

zuzlon
autor
11. apr 2025

@patka06 nie,museli sme 2 hodiny cestovať

pinkgirl
11. apr 2025

Teta do zoznamu naozaj nezapadá na voľno cez paragraf. Riešiš si to v čase osobného voľna, čo je v pracovnom pomere deň dovolenky.

deti95060810
11. apr 2025

nie nemáš nárok...
synovi povedal zamest. že nemá nárok na deň volna ani na pohreb starého rodiča....

patka06
11. apr 2025

@deti95060810 u starého rodiča záleží na zamestnávateľovi, čo považuje za nevyhnutne potrebný čas.

muchotrafka298
11. apr 2025

Nemas narok, nezili ste spolu v jednej domacnosti. Ekonomka postupovala spravne, na tvojom zvazeni je, ci sa pohrebu zucastnit a zoberies dovolenku alebo nie.
Moja kolegyna bola vytocena, ze nedostala platene volno na pohreb babky svojho frajera, ktora citujem "bola mi blizsie ako moja rodina". Tak fakt, toto zamestnavatela zaujima 🙈

podbel2512
11. apr 2025

Moj muz si bral toto volno na pohreb mojej starej mamy. Uznali mu.

luliu
11. apr 2025

@podbel2512 tak to už vôbec nie je zákonný nárok a na tetu tiež nie

patka06
11. apr 2025

@luliu Na pohreb manželkinej starej mamy má podľa ZP nárok na platené voľno od zamestnávateľa na nevyhnutne potrebný čas, max. 1 deň

zuzlon
autor
11. apr 2025

@patka06 ide o moju tetu, tá nie je spomenutá

zuzlon
autor
11. apr 2025

@podbel2512 ,asi naozaj záleží od zamestnávateľa

patka06
11. apr 2025

@zuzlon nie, na tetu nie je nárok, reagovala som na komentár o starom rodičovi manželky - tam nárok podľa ZP je.

moz
Odpoveď bola odstránená
namecheck
14. apr 2025

No, zakonniku prace nemas narok na volno. V takychto pripadoch to je o individualnej dohode a vztahu so zamestnavatelom. Toto som nasiel: https://potom.sk/blogs/kedy-mate-narok-na-volno...