IKEA Billy knižnica: Ako predísť prehýbaniu políc?
caute mate daktora tu klasicku kniznicu Billy (tu sirsiu 80cm) uplne plnu knih? ja tam mam dost tazke encyklopedie a mam pocit ze sa tie police v strede dako ohybaju. bojim sa ze mi to dako rupne cele v noci. mate to dako podlozene v strede, alebo su tie uzsie 40cm verzie lepsie na tazke veci? stoji to sice malo ale nerada by som menila cely nabytok o rok.
To je bezna vlastnost drevotriesky, na taku velku sirku (80 cm) sa to prehne. Material pomaly "tecie" a priehyb sa zvacsuje. Bud otacat police, ak je to mozne alebo vystuzit zdola kovovym L alebo T profilom.
Lepsie nez jedna 80 cm polica su dve 40 cm a zvisla doska v strede.
@anonym_autor mam uz asi 20 rokov, plnu knih a zatial sa nezda, ze by boli pokrivene. Mozno vtedy bola kvalita materialu lepsia.
@anonym_autor mam uz asi 20 rokov, plnu knih a zatial sa nezda, ze by boli pokrivene. Mozno vtedy bola kvalita materialu lepsia.
@simsalabim myslim ze bola lepsia. Ja som prvy krat kupila komodu a vitrinu hemmes kazdy chvali a mne ta vitrina tie sufliky uplne lsbilne pridu. O tom kolko sa muz onadaval ze dierjy zle vyvrtane napasovali ani nehovorim a made in poland. Neviem kde to vyrabali pred 20 timi rokmi...to som mohla kupit aj v merkuri no palske som nechcela tak aj tak mam z polska
@anonym_autor
To je normalny problem lacnych kniznic, velky rozpon, tenke police, tazke knhy, my sme kupili extra policku a dali narezat a strcili v polke rozponu medzi knihy ako vystuhu jednu nad druhou, mame tri kniznice spolu, dalsia alternativa nastrcit vzadu hlinikovy uholnik.
Vzorec zo statiky hovori, ze pri rovnomernom zatazeni nosnika (police) po celej sirke, je priehyb nosnika umerny stvrtej mocnine sirky. Cize ked mas 40 cm policu a 80 cm policu, rozdiel v sirke je dvojnasobny, ale v priehybe 2^4 = 16 nasobny.
Bud kupis uzsiu policu na taku velku zataz alebo dodatocne si nechas narezat zvisle vlozky, ktore das do stredu a cele to este zakotvis o zadnu stenu. Lacnejsie ta vyjde dat si narezat celu novu kniznicu ... urcite neber 16mm material, ale 18mm.
máš tenkú policu. výrobca šetrí materialom.
@anonym_autor máme doma niekoľko knihovnic, všetky police sme v strede podložili hrubými papierovými rolkami, otapetovali podobnou farbou, držia. Ale my máme nábytok z brw, typ kent, je to drevotrieska ale sú pevné.

@anonym_autor nerupne to ale kazdy rok ked budes robit velke upratovanie potacaj police