icon

IKEA Billy knižnica: Ako predísť prehýbaniu políc?

Včera o 14:13

caute mate daktora tu klasicku kniznicu Billy (tu sirsiu 80cm) uplne plnu knih? ja tam mam dost tazke encyklopedie a mam pocit ze sa tie police v strede dako ohybaju. bojim sa ze mi to dako rupne cele v noci. mate to dako podlozene v strede, alebo su tie uzsie 40cm verzie lepsie na tazke veci? stoji to sice malo ale nerada by som menila cely nabytok o rok.

viestta
Včera o 14:16

@anonym_autor nerupne to ale kazdy rok ked budes robit velke upratovanie potacaj police

patrike
Včera o 14:30

To je bezna vlastnost drevotriesky, na taku velku sirku (80 cm) sa to prehne. Material pomaly "tecie" a priehyb sa zvacsuje. Bud otacat police, ak je to mozne alebo vystuzit zdola kovovym L alebo T profilom.
Lepsie nez jedna 80 cm polica su dve 40 cm a zvisla doska v strede.

simsalabim
Včera o 15:01

@anonym_autor mam uz asi 20 rokov, plnu knih a zatial sa nezda, ze by boli pokrivene. Mozno vtedy bola kvalita materialu lepsia.

slavomira236
Včera o 16:05
@simsalabim

@anonym_autor mam uz asi 20 rokov, plnu knih a zatial sa nezda, ze by boli pokrivene. Mozno vtedy bola kvalita materialu lepsia.

@simsalabim myslim ze bola lepsia. Ja som prvy krat kupila komodu a vitrinu hemmes kazdy chvali a mne ta vitrina tie sufliky uplne lsbilne pridu. O tom kolko sa muz onadaval ze dierjy zle vyvrtane napasovali ani nehovorim a made in poland. Neviem kde to vyrabali pred 20 timi rokmi...to som mohla kupit aj v merkuri no palske som nechcela tak aj tak mam z polska

anonym_af8878
Včera o 16:17

@anonym_autor
To je normalny problem lacnych kniznic, velky rozpon, tenke police, tazke knhy, my sme kupili extra policku a dali narezat a strcili v polke rozponu medzi knihy ako vystuhu jednu nad druhou, mame tri kniznice spolu, dalsia alternativa nastrcit vzadu hlinikovy uholnik.

patrike
Včera o 16:38

Vzorec zo statiky hovori, ze pri rovnomernom zatazeni nosnika (police) po celej sirke, je priehyb nosnika umerny stvrtej mocnine sirky. Cize ked mas 40 cm policu a 80 cm policu, rozdiel v sirke je dvojnasobny, ale v priehybe 2^4 = 16 nasobny.
Bud kupis uzsiu policu na taku velku zataz alebo dodatocne si nechas narezat zvisle vlozky, ktore das do stredu a cele to este zakotvis o zadnu stenu. Lacnejsie ta vyjde dat si narezat celu novu kniznicu ... urcite neber 16mm material, ale 18mm.

anonym_2e0c26
Včera o 16:58

máš tenkú policu. výrobca šetrí materialom.

anonym_b1115d
Včera o 17:45

@anonym_autor máme doma niekoľko knihovnic, všetky police sme v strede podložili hrubými papierovými rolkami, otapetovali podobnou farbou, držia. Ale my máme nábytok z brw, typ kent, je to drevotrieska ale sú pevné.