icon

Liečebný pobyt pre 13-ročného Lukáška so ZŤP

veverkaa2
10. apr 2025

https://www.ludialudom.sk/vyzvy/17294

Dobrý deň,

Som mama starajúca sa o 13 ročného syna Lukáška so ZŤP. Viac krát sme prekonali COVID-19, čo sa odzrkadlilo na zdravotnom stave. Syn Lukáško má tiež viaceré zdravotné problémy. Poberám na Lukáška opatrovateľský príspevok, ktorý žiaľ nevystačuje na potrebnú zdravotnú starostlivosť. Lukáško by veľmi chcel ísť v lete na letnú dovolenku, pobyt avšak z príspevku na opatrovanie si nemôžem dovoliť zaplatiť letnú dovolenku , pobyt. Lukáško by chcel ísť do kúpeľov Turčianske Teplice kde pobyt na 2 -3 noci by stál 1000 eur - 1200 eur.

Lukáškove diagnózy:

G47.31 Obstrukcne spánkove hypopnoe s prolongovanou hypoxemiou v spánku, s výraznou variabilitou frekvencie srdca počas Obstrukcnych udalostí, súčasne aj s podielom respiračnej zložky pri chronickom poškodení plucneho parenchymu
J96.10 Chronická respiračna insuficiencia hypoxemicky typ v spánku s kombináciou s Obstrukcnym hypopnoe 
K21.9 GERD a EER
J18.9 Bronchopneumonia bližšie neurčená 
J90 Pohrudnicovy výrobok
J45.9 Bronchialna astma 
J96.00 Akútna respiračna insuficiencia, nezatriedena inde, typ I
J21.1 Zápal pľúc zapríčineny respiračným syncicialnym vírusom 
Neuro-vyvojove abnormality. MR, ADHD, poruchy správania)
Inkontinencia moču 
Systolicky selest 
F70.0 ľahká MR
F80.1 oneskorený vývin reči 
F90.0 ADHD 
F98.0 

Vzhľadom na Lukáškove zdravotné/ mentálne problémy chodievame na terapie do CVI do Žiliny, na fyzioterapiu, logopédiu a psychologické terapie. Všetci terapie sú spoplatnené podľa cenníka centra, tieto terapie nehradí zdravotná poisťovňa. Na mesiac potrebujem na terapie pre syna Lukáška minimálne sumu 130 eur + náklady na cestovné. Lieky pre Lukáška mesačne vychádzajú na cca. 100 eur + Aqua Purificata do prístroj CPAP pre oboch spolu taktiež 100 eur do oboch CPAP prístrojov ( Aqua Purificata sa používa do zvlhčovača CPAP prístroja).

Napriek tomu, že dbám o naše zdravie, sa ani mne zdravotné problémy nevyhýbajú. Vlastne to začalo keď na Slovensko prišiel COVID-19. Ja som mala ťažký priebeh covidu - prvý covid. Covid som mala 4 x, Lukáško 2 x no Lukáško si prešiel niečím ešte horším ako je covid a to RSV vírusom

Na Vianoce 2023. Nie ja, ale Lukáško (aj ja po niekoľkých dňoch) sme boli (ja ako sprievodca) hospitalizovaní v nemocnici, syn mal potvrdený zápal pľúc a RSV (Respiračný syncialny vírus) zároveň, 2 týždne bol indukovaný na pľúcnej ventilácii, nakoniec to dopadlo tak, že má doma prístroj CPAP. Počas hospitalizácie som ochorela aj ja, vtedy test na covid negatívny, no potvrdený výsledok zápal pľúcnych mechurikov, na 2 týždne som musela odísť domov vyše 160 km a liečiť sa, keďže som nebola na tom dobre, vtedy mi klesala aj saturácia, horúčky, podobné príznaky ako teraz. To sa stalo tiež na Vianoce akurát v roku 2023. V apríli 2024 sa to ešte zopakovalo, myslím zápal pľúc u syna, ochorel počas amb. kúpeľnej liečby v kúpeľoch po prekonaní ťažkého infektu dýchacích ciest (zostávali 4 dni do ukončenia KL). Nasledovala opätovne hospitalizácia v nemocnici. 

Aktuálne máme už obaja CPAP prístroj na domácu terapiu / liečbu spánkoveho hypopnoe / apnoe. Používame obaja každú noc.

Ospravedlňujem sa, že som sa tak rozpísala no už som z toho všetkého vyčerpaná a hovorím si prečo vždy ja/my? Sme objaja zo všetkého vyčerpaný, unavená, nielen zdravotne, ale aj psychicky. Myslím, že aj Lukáško, preto by som mu chcela dopriať aspoň krátky liečebný pobyt.

martul
10. apr 2025

@veverkaa2 a na pobyt v kúpeľoch nemá nárok od doktora?

balerina2025
10. apr 2025

@veverkaa2 stat nekona??? mrzi ma vas stav ale ja uz sa asi nicomu necudujem !

veverkaa2
autor
10. apr 2025

@martul nie pre kontraindikácie

veverkaa2
autor
10. apr 2025

@balerina2025 nie. Riešila som to aj zo zdravotnou poisťovňou no nepochodila som, dali vyjadrenie, že o tom rozhoduje lekár no lekára nepustí na odoslanie návrhu na KL. Po prekonaní ťažkého zápalu pľúc, ktorý bol spojený s RSV vírusom. Pre kontraindikácie aj čo sa inkontinencie týka aj keď má plienku iba na noc