2% z dane - vysvetlenie
Dobrý deň, asi budem pôsobiť hlúpo, ale financie idú úplne na kilometre mimo mňa. Nenašla som žiadnu polopatistickú stránku, tak skúsim tu. Ako to prosím funguje? Tento rok už nič, ale od ďalšieho by som chcela niekam dať. Sú to 2% zo zaplatenej sumy, čiže neodráta sa to z preplatku a keď som doteraz nikam nepodávala, tak to "prepadlo" štátu do zatratenia? Kedy, komu, čo treba robiť, keď chcem dať? Naše personálne nás posiela s týmto do kelu a človek sa tam hanbí pýtať 🙂 Ďakujem
www.rozhodni.sk tam máš všetko popísané
Sú to 2% zo sumy dane, ktorá ti vyjde v daňovom priznaní (alebo v ročnom zúčtovaní, ak ti robí ročné zúčtovanie dane zamestnávateľ). To len pre vysvetlenie, že zo zaplatenej sumy/ preplatku. Ty môžeš daň vyššiu, ako si zaplatila na preddavkoch, ale môžeš ju mať aj nižšiu, vtedy máš preplatok, ale 2% sa počítajú zo sumy dane, ktorá ti vyjde po zohľadnení všetkých skutočností.
Ak si podávala daňové priznanie, tak sa to píše priamo do daňového priznania (na stránke fin.správy ti myslím aj doplní po dvojkliku presnú čiastku). Ak ti robí ročné zúčtovanie dane zamestnávateľ, tak ti vydá potvrdenie o zaplatení dane (trebalo zaškrtnúť okienko v žiadosti o roč.zúčt.) a ty na samostatnom vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane toto podáš do 30.4.
@nelca84 co robit ked nemam tlaciaren a vsetko zavrete? Velmi by som chcela daroovat 2 percenta ale nemam si ako vytlacit ani potvrdenie od mzdarky, ani tlacivo na darovanie :(
@missviolet Faxcopy má otvorené, pošleš na pobočku mailom čo chceš vytlačiť a prídeš si preto. Alebo poprosiť niekoho kto má tlačiareň v práci.
@ivkazba skusim Faxcopy, vdaka za tip. Pracujem vylucne na HO, kancelaria 100 km odo mna, takze tak si pomoct neviem :D ale som rada za poznatok, ze je ina cesta, tesim sa 🙂

Este stihas aj tento rok, 2% mozes darovat do 30.4.
A ano, ak 2% nedarujes, ostava cela dan statu.
Ako? Vyberies si komu chces 2% darovat, zdruzenia maju vacsinou uz v tomto obdobi predvyplnene tlaciva na darovanie 2%, vytlacis si, doplnis svoje udaje, prilozis potvrdenie od svojej mzdarky a posles na svoj danovy urad.