Aké sú možnosti pre Ukrajinskú študentku bez poistenia?
Ahojte. Chcem sa spytat, ci mate niekto skusenost, co v takej situacii. Ide o moju znamu - je Ukrajinka, neprisla sem ako vojnova utecenkyna, ale prisla studovat. Studuje tu uz dva roky a nema zdravotne poistenie (chce setrit a preto si ho neplati). Podla mna je to nezodpovedne, snazila som sa jej v dobrom dohovorit, ale neriesi to, tak som to nechala tak. Ale zaujima ma, co v takom pripade, ak sa jej nieco stane? Bude mat len zakladnu starostlivost, ktoru si bude musiet nasledne celu preplatit?
Mám známu študentku, ktorá nie je občanom EU a platí si komerčné zdravotné poistenie, cca 50€ mesačne. Bez poistenia by to tu neriskovala. Ak nemáš poistenie, potom si samoplatcom. Ak ideš napr. K doktorovi s obyčajnou anginou na vyšetrenie, to sa ešte zaplatiť dá, ale keby ju chytil napríklad zápal slepého čreva, čo je bežná vec aj u mladých, tak to sa dievča nedoplati....
ked daco vystavia jej ucet a sama si doplati. vela slovakov to tiez robi v zahranici ze si tam neplatia poistky.
V prípade že ju bude len bolieť zub tak jej dajú zaplatiť. Alebo operácia príklad slepé črevo tak poriadna pálka sa zobudi po narkoze a dajú jej účet.
Nech si dá napr. v Unione zdravotné pre cudzincov, moji známi tuším 70 eur ročne platia. Inak bude všetko platiť v plnej výške.