Aké sú naše nároky pri sťahovaní do Rakúska?
Ahojte chcela by som skúsiť ísť bývať do prenájmu s manželom a s našou dcérkou ktorá má 1 rok . A plus aj mamina s tatinom s 10 ročným vnukom. do Rakúska - Viedeň,Berg,Kittsee atď. Na čo mame nárok pri prisťahovaný?. Mama má chlapca od malicka v starostlivosti.A ja beriem rodičovský príspevok a prídavok…Manžel má icalidny dôchodok 60%….Tatino má tiez invalidný dôchodok len neviem koľko precwnt má uznaných …. Mame nárok na niečo poberať po pristahovani či musíme mat niečo dobývane?… ďakujem za všetky odpoveďe 🙂
Čo by ste ešte nechceli? 🤣 toto sa akože fakt pýtaš? Áno? Dom či byt zadarmo nechcete? Nájomné zadarmo?
A vôbec z čoho chcete potom tu žiť? Ako či kde sa chcete zamestnať? Alebo chcete žiť zo sociálnych dávok?
Ak mate z coho financovat najom a naklady na zivot,tak vyskusaj.Vzhladom na to,ze nikto z rodiny nepracuje,tak to nevidim moc ruzovo.
Je uz sice velmi davno,co som zil v Rakusku,ale
dostat akukolvek davku,obnasa vela papierovania a byrokracie.
Toto nemôže byť pravda. Niekto si robí srandu, či chce rozprúdiť vášne🤦
Rakúsko nie je Disneyland, zlatíčka. 🎠
Nedostanete FastPass na rodinné prídavky ani suvenír so slovami „Willkommen, dávky zadarmo!“
Prídete, otvoríte kufor a čakáte, že sa z neho vysype aj rakúska sociálka? No… možno tak prach.
Ako to funguje v realite?
• Bez nájomnej zmluvy? Môžete si vybaviť tak akurát selfie pred Rathausom.
• Bez práce? Žiadne Familienbeihilfe, to nie je Kinderčokoláda, že dostane každý.
• Invalidné dôchodky? Ostávajú slovenské, Rakúsko ich nebude „upgradovať na deluxe verziu“.
• Sociálna pomoc? Áno, ale musíte dokázať, že neprišli len „na výlet za dávkami“ – inak Danke, auf Wiedersehen.
Takže ak ste čakali, že Viedeň je rozprávková krajina sociálnych rozprávok, tak… choďte si radšej pozrieť Disney+, tam to vyzerá viac realisticky. 😉
Odpalilo mi dekel😆😄
Otec je už dva roky zamestnaný v Rakusku v Kittsee v Dome dôchodcov a manžel vie tiez krasne po nemecky a už tam bude od Poľky septembra nastupovať do prace… ja sa pýtam ohľadom deti či budeme mat nárok na nejake davky
Okamžite viete útočiť… ľudia v tejto dobe nemajú vôbec zmysel podporiť, pomôcť , vysvetlit ???… pretože po tejto stránke je tu viac ľudí ktorý všetko komentujú robia sa múdry a zhadzujú človeka len za to že sa chce niečo spýtať a chce normálne rozumne a ani nie odpovede
Akože za čo by ste tam chceli dávky? Už vás tam všetkých čakajú s otvorenou náručou a tešia sa, ako vám budú platiť invalidné dôchodky a dávky na deti 😅
Ak mate z coho financovat najom a naklady na zivot,tak vyskusaj.Vzhladom na to,ze nikto z rodiny nepracuje,tak to nevidim moc ruzovo.
Je uz sice velmi davno,co som zil v Rakusku,ale
dostat akukolvek davku,obnasa vela papierovania a byrokracie.
@tundra písala som že Manžel prácu bude mat vo Viedni robotu od Poľky septembra a otec má dva roky prácu v Rakusku v dome dôchodcov
Okamžite viete útočiť… ľudia v tejto dobe nemajú vôbec zmysel podporiť, pomôcť , vysvetlit ???… pretože po tejto stránke je tu viac ľudí ktorý všetko komentujú robia sa múdry a zhadzujú človeka len za to že sa chce niečo spýtať a chce normálne rozumne a ani nie odpovede
@jankaa787 Ten uvodny prispevok si napisala tak, akoze "zajtra sa cela rodina stahujeme do AT a chceme peniaze". Tak sa nediv.
A "Poľka septembra" je super btw😄
@jankaa787 Ten uvodny prispevok si napisala tak, akoze "zajtra sa cela rodina stahujeme do AT a chceme peniaze". Tak sa nediv.
@luccys prosim vás vôbec to tak nieje každý si to zoberie ako chce keď to chcete zobrať zo smiechom tak to budete rozoberať tak keď budete chcieť človeku odpísať normálne stručne a pekne tak odpíšete tak
@jankaa787 mala si sa jasnejšie a normálnejsie vyjadriť a opísať stav. Z tohto príspevku som pochopila ze vsetci celá rodina sem chcete prísť ako nejaký ti sýrčania ktorý nic nemusia a vsetko dostanú. Vyššie píšeš že tatino ma ID a nižšie píšeš že pracuje...
@jankaa787 mala si sa jasnejšie a normálnejsie vyjadriť a opísať stav. Z tohto príspevku som pochopila ze vsetci celá rodina sem chcete prísť ako nejaký ti sýrčania ktorý nic nemusia a vsetko dostanú. Vyššie píšeš že tatino ma ID a nižšie píšeš že pracuje...
@stellarstar Ano má Ivalidny Alw pracovať môže koľko ľudí poberá Ivalidny a pracovať musia aj keby nechceli keď to potrebuju
@jankaa787 a ako chceš poradiť keď nenapíšeš základné informácie? Si to mame vycucat z prsta?
Ale hneď sú všetci jebnuti....hlavne ze ty si lietadlo 🤦♂️
@tundra písala som že Manžel prácu bude mat vo Viedni robotu od Poľky septembra a otec má dva roky prácu v Rakusku v dome dôchodcov
@jankaa787 narok na pridavky manzelovi vzniknu,ked zacne pracovat.Ziadost sa posiela na prislusny finanzamt v mieste bydliska.
Otec moze tiez poziadat,bude potrebovat rozhodnutie sudu o zvereni dietata do opatery.
(Prelozene do nemciny)
Tiez potvrdenie formularu E411 o vyske rod.pridavkov zo Slovenska.
Vsetko najdes na:
https://www.oesterreich.gv.at/de/themen/familie...
@jankaa787 prepáč, ale v prvom rade ty nevieš normálne opísať situáciu, takže s tým kto je tu ebnutý by som bola na tvojom mieste opatrná.
Máte už zabezpečené bývanie?
Nárok na prídavok na dieťa vznikne až keď tvoj manžel bude pracovať. Musí si podať žiadosť. Ale priprav sa že to trvá dlho. Na Slovensku stopnú vyplácanie dávok vrátane tvojho rodičovského príspevku. A to skôr ako čokoľvek z Rakúska dostaneš.
Prečo tvoj otec nežiadal o rodinné prídavky ak tam pracuje dlhšie?
A nezabudni riešiť zdravotnu poisťovňu.
Píšeš dosť chaoticky.
@jankaa787 nezabudni do 3 mesiacov vybavit Anmeldebescheunigung. Bez toho nevybavis skoro nic. Musis k tomu dokladovat z coho zijes. Cize bud velka suma penazi na ucte, pravidelny prijem alebo prijem partnera taky ktory uzivi vas vsetkych
@inaemre a bez toho tuším ani bývanie veľmi nejde zohnať. Môj muž mal výhodu v služobnom byte. Ale zvyšok bol boj na dlho. Už dlhšie v Rakúsku nie sme.
@jankaa787 nezabudni do 3 mesiacov vybavit Anmeldebescheunigung. Bez toho nevybavis skoro nic. Musis k tomu dokladovat z coho zijes. Cize bud velka suma penazi na ucte, pravidelny prijem alebo prijem partnera taky ktory uzivi vas vsetkych
@inaemre ja som anmeldebescheinigung nikde nepotrebovala, nepýtali ani ked som brala kredit v banke alebo pri lízingu auta
@inaemre ja som anmeldebescheinigung nikde nepotrebovala, nepýtali ani ked som brala kredit v banke alebo pri lízingu auta
@stellarstar ku materskej to potrebujes. Mij muz 15 rokov nemal lebo nevedel ze to potrebuje. Az ked chcel ist so starsou na Karenz tak to od neho pytali. Tak si to po 15 rokoch bol vybavit a zaplatil pokutu nejaku.
@stellarstar, do roku 2006 nebolo treba. Ak si prišla,skôr, nepotrebuješ žiadne

@jankaa787 no pochybujem, ze mas na nieco narok len preto, ze sa prestahujes a byvas. Treba aj nieco odpracovat aby bol narok na davky.