Aké sú plusy a mínusy zrušenia trvalého pobytu na Slovensku, keď žijem v Čechách?
Prosím vyjadrujte sa len tí, čo máte overené info, dohady ma nezaujímajú, tých je plný net. Aké sú plusy a mínusy zrušenia trvalého pobytu na SK, ak žijem v ČR. Zatiaľ som neprišla na to, že k čomu je nutne treba OP. Ak existuje životná situácia, kde je nutné mať OP, tak mi prosím napíšte konkrétne. Ďakujem
za mna - OP sa vojde (na rozdiel od Pasu) do penazenky. Ale inak - ja mam ambasadu daleko, ale da sa vybavit OP aj s adresou v zahraniči.
Presne, zrušiť TP na Slovensku a nechať si len slovenský OP
Presne, zrušiť TP na Slovensku a nechať si len slovenský OP
@patka06 to ale praveze nie je mozne, v slovenskom OP sice nebudes mat zapisanu adresu, ale musis mat zapisanu nejaku obec. Tym padom platis napriklad komunal, pretoze drviva vacsina miest ti neodpusti poplatok, maximalne ho znizia. Tak isto napriklad mobilizacia /ano, chapem, ak niekto neveri, ze toto nam hrozi, ale co ak nahodou/, tak je viazana na trvaly pobyt, cize ho na SK mat urcite nechcem v tej chvili..teda chlap ho tam nechce..
@patka06 to ale praveze nie je mozne, v slovenskom OP sice nebudes mat zapisanu adresu, ale musis mat zapisanu nejaku obec. Tym padom platis napriklad komunal, pretoze drviva vacsina miest ti neodpusti poplatok, maximalne ho znizia. Tak isto napriklad mobilizacia /ano, chapem, ak niekto neveri, ze toto nam hrozi, ale co ak nahodou/, tak je viazana na trvaly pobyt, cize ho na SK mat urcite nechcem v tej chvili..teda chlap ho tam nechce..
@anonym_autor Je to možné, v prvom príspevku to vysvetlil maranco
Budeš mať slovenský OP a vňom zapísaný české miesto TP
@anonym_autor máš možnosť sk op s CZ adresou
@anonym_autor máš možnosť sk op s CZ adresou
@stellarstar ok. Potrebujem mat ten TP v CR, alebo staci dokladovat adresu najomnou zmluvou? Maloktori prenajimatel podpise TP..
@anonym_autor Branná povinnosť a s ňou spojená prípadná mobilizácia nie je viazaná na trvalý pobyt, ale na štátne občianstvo. To znamená, že aj občan Slovenskej republiky žijúci v zahraničí môže byť v prípade potreby povolaný do ozbrojených síl, pokiaľ spĺňa vekové a zdravotné kritériá.
Podal už chlap vyhlásenie o odmietnutí vojenskej služby?
Plánuje zrušiť aj slovenské občianstvo?
@anonym_autor Branná povinnosť a s ňou spojená prípadná mobilizácia nie je viazaná na trvalý pobyt, ale na štátne občianstvo. To znamená, že aj občan Slovenskej republiky žijúci v zahraničí môže byť v prípade potreby povolaný do ozbrojených síl, pokiaľ spĺňa vekové a zdravotné kritériá.
Podal už chlap vyhlásenie o odmietnutí vojenskej služby?
Plánuje zrušiť aj slovenské občianstvo?
@maranco no ja mam info, branna povinnost je v SR viazana prave na TP. V CR je viazana na statne obcianstvo.
@stellarstar ok. Potrebujem mat ten TP v CR, alebo staci dokladovat adresu najomnou zmluvou? Maloktori prenajimatel podpise TP..
@anonym_autor Obec v česku ti má dať nejaké potvrdenie že tam bývaš, ale spýtaj sa na callcentrum@minv.sk alebo 0800 222 222
@anonym_autor Obec v česku ti má dať nejaké potvrdenie že tam bývaš, ale spýtaj sa na callcentrum@minv.sk alebo 0800 222 222
@maranco mam dobre info - zakon hovori, ze Branná povinnosť vzniká občanovi – mužovi 1. januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 19 rokov veku, ak má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.
Bez ohladu na predchadzajucu debatu - stale nemam odpoved, ze ci je ten OP na nieco realne treba 😀 /neplanujem mat ucet v SR, dedictvo a pod. nepotrebujem riesit a ak nahodou, nie je problem si ten OP spravit, ak by to bolo velmi nutne.. /Takze nejake ine "problemy", ktore mozu vyplynut z toho, ze nemam SK OP?
@maranco mam dobre info - zakon hovori, ze Branná povinnosť vzniká občanovi – mužovi 1. januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 19 rokov veku, ak má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.
@anonym_autor mas spravne info.ja som tiez zrusil velmi davno TP a este kvoli danovej povinnosti.
@tundra no konecne niekto, kto realne zrusil SK TP. Mas Sk OP? Alebo len pas? alebo .. budem rada za skusenosti..
@tundra no konecne niekto, kto realne zrusil SK TP. Mas Sk OP? Alebo len pas? alebo .. budem rada za skusenosti..
@anonym_autor 12 rokov nemam OP.Doteraz som ho nepotreboval.Pas je plnohodnotny preukaz totoznosti.Info.,ze mozem poziadat o OP a zapisat tam trvaly pobyt v zahranici,mam z MK.Bola tu diskusia,kde pisali,ze nemusis podavat danove priznanie,ked zijes v zahranici,ale zakon hovori,ze kazdy s TP ma povinnost DP podat.Ked nemas OP si v podstate "Zahranicny slovak".Pri predlzovani zbrojneho preukazu, stacil tiez pas.
@anonym_autor 12 rokov nemam OP.Doteraz som ho nepotreboval.Pas je plnohodnotny preukaz totoznosti.Info.,ze mozem poziadat o OP a zapisat tam trvaly pobyt v zahranici,mam z MK.Bola tu diskusia,kde pisali,ze nemusis podavat danove priznanie,ked zijes v zahranici,ale zakon hovori,ze kazdy s TP ma povinnost DP podat.Ked nemas OP si v podstate "Zahranicny slovak".Pri predlzovani zbrojneho preukazu, stacil tiez pas.
@tundra ďakujem za info. Čiže reálne si nikdy nemal problém s úradmi, že máš "len" pas? Zamestnávateľ, socka, zdravotka, banka, mobil atd., všetko sa dá s pasom?
Začni si zvykať už dnes, odlož občiansky doma a nos zo sebou už len SK pas.
Aspoň zistíš či ti stačí pas, alebo niekto bude špekulovať.
nemam trvaly pobyt ale mam op -zakon to umoznuje... nevyhody boli len v tom ,ze som sa musela odhlasovat zo smeti a ta tetka na urade co ledva zila stale chcela ine dokumenty ,stale jej daco vadilo ..taak som uz na nu nemala nervy ... vyhoda mat Op - ked som na sk sluzi ako ID .. nechcem vlacit pas aby som ho nestratila ...
k daniam -aj ked som trvaly na sk mala dan som odvadzat nemusela,kedze na sk nemam nic z coho dane idu-ziadna praca ,nehnutelnost ani nic na podnikanie etc,, v tomto pripade dane platit netreba kedze somm danovnikom v inej krajine a ani 0lovu dan nic...
@tundra ďakujem za info. Čiže reálne si nikdy nemal problém s úradmi, že máš "len" pas? Zamestnávateľ, socka, zdravotka, banka, mobil atd., všetko sa dá s pasom?
@anonym_autor nie, nemal som problem.Obcas v banke,ked pride novy clovek,tak o tom nevie,ale to bolo skôr na zaciatku.Pri predlzovani povolenia vo Švajciarsku, musim predlozit pas.Mam svajciarsku id kartu,ale nikdy som ju este na Slovensku nepouzil.Riesili sme dedicstvo,hypo,stacil vsade pas.Pre niekoho nekomfortne,mne to staci,kazdy nech sa rozhodne podla seba.Dve deti dokonca o OP, ani neziadali,boli maloleti,ked sme odisli.
k daniam -aj ked som trvaly na sk mala dan som odvadzat nemusela,kedze na sk nemam nic z coho dane idu-ziadna praca ,nehnutelnost ani nic na podnikanie etc,, v tomto pripade dane platit netreba kedze somm danovnikom v inej krajine a ani 0lovu dan nic...
@ukgirls ani daňové nemusíš podávať? Lebo na toto som tiež našla rozporuplné informácie. Niekto tvrdí, že netreba, niekto, že treba, aj keď je nulové.
Ja sa snažím dopátrať k informáciám, ktoré sú overené. Ja viem, že je to v zákonoch, ale reálne, to fakt mám začať študovať jednotlivé zákony oboch krajín, aby som náhodou nevynechala nejakú povinnosť? Častokrát ani na úradoch nevedia, ako to má byť. Je to bordel neskutočný.
nie ani 0love..uz takmer 20 rokov v zahranici .. a nikto z okolia ani nepodava .. rozdiel je ak zijes na sk ale za pracou dochadzas a ak si rezident v zahranici-cize si tam vacsiu cast roka mas tam rodinu pracu a celkovo zivot https://danovepriznanieonline.sk/musim-podat-da...
nie ani 0love..uz takmer 20 rokov v zahranici .. a nikto z okolia ani nepodava .. rozdiel je ak zijes na sk ale za pracou dochadzas a ak si rezident v zahranici-cize si tam vacsiu cast roka mas tam rodinu pracu a celkovo zivot https://danovepriznanieonline.sk/musim-podat-da...
@ukgirls dakujem
Autorka - Presne, ako píše @ukgirls. Tiež žijeme roky v zahraničí a daňové priznanie na SK nepodávame. Pozri si medzinárodnú zmluvou o zamedzení dvojitého zdanenia.
OP stále máme, dokonca aj deti, ktoré majú dvojité občianstvo, si dali spraviť OP aj na Slovensku. Je to malá kartička, ktorá sa zmestí všade. Pas, okrem cestovania na dovolenku, so sebou nenosíme.
Tie smeti sa dajú vybaviť úplne jednoducho. Pôjdeš na Mestský úrad a tam požiadaš o zrušenie. Potrebuješ k tomu len doklad, že žiješ a pracuješ v ČR. Väčšinou to musíš raz za rok opäť dokladovať (stačí mailom).
Smeti vôbec neriešite, ak na Slovensku nemáte trvalý pobyt.
Ak ste riešiť museli máte v OP zapísaný TP v nejakej obci na Slovensku
Autorka - Presne, ako píše @ukgirls. Tiež žijeme roky v zahraničí a daňové priznanie na SK nepodávame. Pozri si medzinárodnú zmluvou o zamedzení dvojitého zdanenia.
OP stále máme, dokonca aj deti, ktoré majú dvojité občianstvo, si dali spraviť OP aj na Slovensku. Je to malá kartička, ktorá sa zmestí všade. Pas, okrem cestovania na dovolenku, so sebou nenosíme.
Tie smeti sa dajú vybaviť úplne jednoducho. Pôjdeš na Mestský úrad a tam požiadaš o zrušenie. Potrebuješ k tomu len doklad, že žiješ a pracuješ v ČR. Väčšinou to musíš raz za rok opäť dokladovať (stačí mailom).
@sovica no práveže v našom meste sú úplne na hlavu, poplatok akurát znížia, ale neodpustia. A ja principiálne nemienim platiť za niečo, čo neprodukujem. Ale o možnosti mať OP a nemať TP som netušila, toto mi príde ako naj možnosť.
@sovica no práveže v našom meste sú úplne na hlavu, poplatok akurát znížia, ale neodpustia. A ja principiálne nemienim platiť za niečo, čo neprodukujem. Ale o možnosti mať OP a nemať TP som netušila, toto mi príde ako naj možnosť.
@anonym_autor
S trvalým pobytom v ČR to nie je také easy, ako si predstavuješ. Musíš spĺňať určité podmienky, aby si tam TP dostala, kopírujem:
Ako občan EÚ môžete v Českej republike požiadať o povolenie k trvalému pobytu, pokiaľ splníte podmienku päť rokov nepretržitého pobytu na území Českej republiky. Môžete tak urobiť aj skôr, po dvoch rokoch nepretržitého pobytu, ak ste rodinným príslušníkom iného občana EÚ, ktorý už v ČR má trvalý pobyt.
Podmienky a postup:
Päť rokov pobytu:
Ak ste v Českej republike legálne a nepretržite žili päť rokov, máte automaticky právo na trvalý pobyt. O vydanie dokladu o trvalom pobyte môžete požiadať.
Dva roky pobytu (pre rodinných príslušníkov):
Ak ste rodinným príslušníkom občana ČR alebo iného členského štátu EÚ, ktorý má povolený trvalý pobyt v Českej republike, môžete o trvalý pobyt požiadať už po dvoch rokoch nepretržitého pobytu.
Žiadosť:
Žiadosť o povolenie k trvalému pobytu podávate na tlačive dostupnom na Portáli verejnej správy (gov.cz).
Doklad o pobyte:
Po splnení podmienok vám bude vydané povolenie k trvalému pobytu.
Ďalšie dôležité informácie:
Rodinný príslušník:
Táto možnosť sa týka aj rodinného príslušníka občana iného členského štátu EÚ, ktorý na území ČR pobýval za účelom výkonu zamestnania alebo podnikania (za ďalších zákonných podmienok).
Prístup k právam:
Trvalý pobyt vám umožní mať prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, sociálnym dávkam a právo na zamestnanie a podnikanie.
Registrácia:
Po príchode do Českej republiky je dôležité prihlásiť svoju prítomnosť
Čo sa týka toho poplatku za komunálne odpady. Treba tam napísať písomnú žiadosť o ODPUSTENIE poplatku na základe toho, že žiješ a pracuješ v ČR a nevlastníš na SK žiadnu nehnuteľnosť (teda ak naozaj nevlastníš a TP máš zapísaný len u rodičov). K tomu dodaj náležité dokumenty z ČR a nemajú ti to prečo zamietnuť. Ak ti to nejaká premotivovaná "tetka" zamietne, choď rovno za primátorom a vydiskutuj si to s ním.
@anonym_autor
S trvalým pobytom v ČR to nie je také easy, ako si predstavuješ. Musíš spĺňať určité podmienky, aby si tam TP dostala, kopírujem:
Ako občan EÚ môžete v Českej republike požiadať o povolenie k trvalému pobytu, pokiaľ splníte podmienku päť rokov nepretržitého pobytu na území Českej republiky. Môžete tak urobiť aj skôr, po dvoch rokoch nepretržitého pobytu, ak ste rodinným príslušníkom iného občana EÚ, ktorý už v ČR má trvalý pobyt.
Podmienky a postup:
Päť rokov pobytu:
Ak ste v Českej republike legálne a nepretržite žili päť rokov, máte automaticky právo na trvalý pobyt. O vydanie dokladu o trvalom pobyte môžete požiadať.
Dva roky pobytu (pre rodinných príslušníkov):
Ak ste rodinným príslušníkom občana ČR alebo iného členského štátu EÚ, ktorý má povolený trvalý pobyt v Českej republike, môžete o trvalý pobyt požiadať už po dvoch rokoch nepretržitého pobytu.
Žiadosť:
Žiadosť o povolenie k trvalému pobytu podávate na tlačive dostupnom na Portáli verejnej správy (gov.cz).
Doklad o pobyte:
Po splnení podmienok vám bude vydané povolenie k trvalému pobytu.
Ďalšie dôležité informácie:
Rodinný príslušník:
Táto možnosť sa týka aj rodinného príslušníka občana iného členského štátu EÚ, ktorý na území ČR pobýval za účelom výkonu zamestnania alebo podnikania (za ďalších zákonných podmienok).
Prístup k právam:
Trvalý pobyt vám umožní mať prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, sociálnym dávkam a právo na zamestnanie a podnikanie.
Registrácia:
Po príchode do Českej republiky je dôležité prihlásiť svoju prítomnosť
Čo sa týka toho poplatku za komunálne odpady. Treba tam napísať písomnú žiadosť o ODPUSTENIE poplatku na základe toho, že žiješ a pracuješ v ČR a nevlastníš na SK žiadnu nehnuteľnosť (teda ak naozaj nevlastníš a TP máš zapísaný len u rodičov). K tomu dodaj náležité dokumenty z ČR a nemajú ti to prečo zamietnuť. Ak ti to nejaká premotivovaná "tetka" zamietne, choď rovno za primátorom a vydiskutuj si to s ním.
@sovica ja nemyslim mat cesky OP, ale mat SK OP s adresou v CR.. O tejto moznosti som nevedela.. akurat som este nedostala odpoved, ci staci najomna zmluva k dokladovaniu adresy, resp. potvrdenie o pobyte.. Lebo dostat TP v CR mi je jasne, ze nie je len tak jednoduche..
komunalne odpady zavisia od VZN daneho mesta. A v nasom su totalni idioti, platis, aj ked robis v zahranici, akurat ti znizia poplatok. Tak isto tu vlastnime nehnutelnost, takze to je tiez problem..
Potrebujes v CR tr.pobyt.
A potrebujes ID card, nestaci ti pas.
Stale mas sk obcianstvo. Ceske tak lahko neziskas. Je to proces so skuskami.

Slovenský OP môžeš mať aj keď nemáš na slovensku trvalý pobyt, vtedy ti do OP zapíšu adresu v Česku.
Jedine sa môže zísť ak by si niečo riešila zo slovenskými úradmi, bankami a podobne tak to môžeš elektronicky na diaľku, máš tam elektronický podpis ktorý je rovnocenný s notársky overeným podpisom.
Napríklad riešiš malé dedičstvo a urobíš splnomocnenie a nemusíš ísť podpisovať na ambasádu ani vycestovať na slovensko.