icon

Ako a kde si vybavím nový občiansky?

zdenka1975
2. jan 2015

Ahojte, potrebovala by som radu. 19.1. mi končí platnosť OP a neviem kam ísť vybaviť nový. Nepamätám si, kde som si vybavovala pre 10 rokmi. Ďakujem za rady 🙂

hradnapani
2. jan 2015

@zdenka1975 na policiu. Ak byvas niekde na dedine, tak potom na policiu v najblizsom vacsom meste. Najdes si to aj na internete. Ale chod tam, az ked ti platnost skonci.

horana
2. jan 2015

Ja si vybavujem prave teraz. Dokonca vraj existuje predpis ze si treba zacat vybavovat najneskor 30 dni pred uplynutim platnosti, neskor uz moze (nemusi) byt dokonca pokuta, nakolko je to v zakone takto formulovane! Urcite je najvyssi cas uz teraz, netreba cakat kym platnost skonci. Samozrejme vymena je bezplatna, odfotia cloveka oni sami tam. Oni maju 30 dni na to aby ho vyrobili, aj ked obvykle im to trva v praxi kratsie, takze aby clovek just nebol bez platneho dokladu, aj ked nie je pravdepodobne ze by z toho bol problem, ale nahoda je...

kadri
2. jan 2015

@zdenka1975 op vybavujes na prislusnom oddeleni policie podla miesta trvaleho bydliska

http://www.minv.sk/?obcianske-preukazy

vydanie noveho op ma byt do 30 dni, ale je to hotove asi za 2 tyzdne (v novembri som vybavovala), info dostanes sms-kou. tiez by som necakala, ale isla dat ziadost pred skoncenim platnosti, aby si neostala v situacii, ze nemas platny id doklad. vymena z dovodu skoncenia platnosti je bezplatna

kadri
2. jan 2015

nasla som:
§ 11
Povinnosti na úseku občianskych preukazov
(1) Občan alebo jeho opatrovník je povinný...
j) požiadať o vydanie občianskeho preukazu najneskôr 30 dní pred uplynutím doby platnosti
občianskeho preukazu podľa § 5 ods. 4,

zakon c. 224/2006 z.z.

zdenka1975
autor
2. jan 2015

ďakujem veľmi pekne za rady 🙂 v pondelok môžem naklusať do Petržalky