Ako darovať byt kamarátke a ponechať si trvalý pobyt?
Dobrý deň. Chcem darovat kamarátke byt ale neviem ako to je potom z trvalým pobytom. Ak ho darujem môžem tam mať naďalej trvalé bydlisko? Ďakujem za odpovede ak sa niekto ozve 💚
@marcella1979 a ak nezruší? Môžem mať tam nadalej trvalý pobyt?
@risoriskoveronka samozrejme, že môžeš. A v darovacej zmluve to odporúčam ošetriť do budúcna.
@risoriskoveronka mozes tam byvat kym ta nevyhodi. Trvaly pobyt ta neopravnuje aby si tam byval, o tom kto tam bude byvat rozhodne majitelka bytu, teda kamoska, takze sa z teba velmi lahko moze stat bezdomovec. Dobre si to darovanie rozmysli, aj ked mas exekucie, toto ta z problemov nevytiahne
@tiezjedna áno 💚 ďakujem vám pekne.
V darovacej zmluve musiš mať podchytene seba, ako vecne bremeno s moznostou uzivania bytu a vtedy, ťa nikto z bytu nemoze dostať.
@viestta ja nemam žiadne exekúcie. A ďakujem za odpoveď
@risoriskoveronka vecné bremeno
@risoriskoveronka Pri takej dlžke vzťahov, ako v terajšej dobe vydržia, by som ani kamarátke nedarovala byt, lebo dobré vzťahy s ňou môžu veľmi skoro skončiť.
bude to zniet divne ale kamaratke by som byt nedarovala.
musia to byt riadne pohnutky, preco to chces urobit ....
trvaly pobyt neznamena na SK absolutne nic. majitel bytu Ta moze hocikedy z neho zrusit, je to len statisticky udaj, s trvalym pobytom nemáš na byt ziaden narok. nic .
vela rodicov, ked prepisuje byt na deti, si tam necha vecne bremeno dozitia, t.j. nemozu deti svojho rodica z toho bytu vyhodit, ani ho predat, kebo nikto ten byt s vecnym bremenom dozitia nekupi.
@risoriskoveronka Aj ja chcem byť tvoja kamarátka 😅
To mas kolko tych bytov, ze chces jeden darovat “kamaratke” ?? Alebo este lepsie - a kolko mas rôčkov chlapečku? Len si ty nechaj bytik na tvoje meno este sa ti v buducnosti zide. Ak chce kamaratka tvoj byt tak jej ho mozes prenajat a este mat aj peniazky z neho
Prečo jej chceš darovať byt? Práve teraz riešil kolega ubytovanie svojej 70 ročnej tety na ubytovnu. Že predala svoj byt, dala peniaze kamaratke (akože kupia vacsi a budú tam spolu byvat a kamarátka ju vyhodila a ona skoncila na ulici, teda ubytovni). Ak chceš takéto niečo spravit, tak určite cez s vecným bremenom na doživotne právo bývania
A mne by si nedarovala ale žartujem samozrejme.Toto si dobre rozmysli moja kamarátka ma mentalne postihnuteho brata predtým než zomrel otec mu tam dal doživotne právo uživania s tým že dcére prípadne dom ale musi sa o brata dospeleho postarať.Boli veľke hádky. Kamarátka dala po smrti otca svojho mentalne postihnuteho brata do ústavu dom chcela predať lenže pokiaľ tam ma doživotne uživacie právo predať dom nemôže. Aani súd nedovolil mu zrušiť uživacie právo. Taka spoň sa zabezpeč tak ked veľkodušne chceš darovať že aby si mala aspoň doživotne uživacie právo.Aj to by som tak neurobila lebo ešte neznamena že ak TI uživacie právo dá že nebude po darovaní bytu robiť TI zlé a sama odideš lebo bude robiť zlobu.A trvalý pobyt ma len informačný charakter vlastník bytu ťa môže kedykoľvek z bytu alebo domu odhlasiť s pobytu.A čo ťa k tomu vedie že chceš kamarátke darovať byt.Pochopim rodine ale kamarátke.Kto už sa nájde v dnešnej dobe že daruje cudziemu nehnuteľnosť.Ako píšu ostatne to že daruješ jej byt prepisom ešte neznamena že ťa nevyhodi aebo sa bude k tebe spravať zlé.Skôr než urobiš hlúposť ktoru neskôr trpko oľutuješ sa porad s právnikom.Ak si nejaký chlap a chceš dať nejakej frajerke byt tak sa čím skôr zobud.Ale ak ej to realna situácia tak chcela by som vedieť dôvod prečo to chceš darovať kamarátke.
@risoriskoveronka ak ho darujes mne ,slubujem ti ze ti tam nikdy nezrusim trvaly pobyt
@risoriskoveronka prosím ta, aký máš dôvod darovat jej byt? Véd to nikto nerobí.
@risoriskoveronka a keby si tam dáš doživotne právo?
@risoriskoveronka urcite si tam daj vecne bremeno, trvale uzivanie, alebo nieco. A ak hladas este kamaratku, mam zaujem ☺
@noami12 No ale ani doživotné právo nie je veľká výhoda, keď by s ňou už nevychádzal a mal s ňou len problémy.
@risoriskoveronka čo ťa k takej hlúposti vedie? Máš viac nehnuteľností a jedna ti chýbať nebude?
a možno na byte je dlh ty kamaratke daruješ byt zato že vyplatí dlh.Lebo ináč si vysvetliť neviem že darujem kamarátke byt.
@petronelag tak nevieme čo autora/ku k tomu vedie darovať kamarátke byt, rozmýšľam v akých prípadoch by som k takémuto dospela ja. Asi iba keby som bola bez rodiny a fakt najbližších a mala fakt iba kamarátku a bola by som možno nejaká chorá? Možno staršia? Neviem... za tým môže byť hocičo ale už keby som k takémuto kroku dospela tak by som si aspoň to doživotne právo tam dala. Aj keď to nie je žiadna výhra, ale tak lepšie ako čistá Darovacia zmluva bez ničoho. Keď autor/ka sa pýta na trvalý pobyt tak aspoň takto... 🙂

novy majitel bytu ti moze kedykolvek zrusit trvaly pobyt. ten ma len informacny charakter.