Ako dostať cudzinca z Ázie na Slovensko na pracovné víza?
Čelím momentálne tomuto dilema, ako to zariadiť aby to bolo všetko tak ako má byť, samozrejme to závisí od toho, či sa nejaký zamestnávateľ nájde, ktorý vybaví víza.
Ale pravdupovediac, z tejto témy vyplýva veľa otázok, čo ako treba urobiť, a v akom časovom horizonte, a čo potom a podobne, že sa pre istotu opýtam aj tu, či tu niekto niečo podobné neriešil, prípadne aký zodpovedný orgán mi vie dať odpoveď. Majú nejaké infolinky? Je to zriadené na odpoveď na takéto otázky vôbec? ... Skôr by som potreboval niekoho, kto vie tak ľudskejšie napísať postup, čo treba urobiť bod za bodom, to by bolo sa aspoň o čo oprieť, než odpovede len vrámci kompetencií úradov...
Vybavujes vsetko cez cudzinecku policiu a konzulaty sr. Ak je moslim, vopred zabudni na akekolvek povolenie ci viza🙃 najprv treba najst zamestnavatela a podpisat pracovnu zmluvu. Potom poziadat cez konzulat o pracovne viza a dolozit doklady, ktore budu potrebovat-to je od krajiny ku krajiny ine, ale zaklad je zvacsa preukazat bezuhonost, dostatok financnych prostriedkov, zaplatit zdravotku, najomnu zmluvu na sk, rodny list. Vsetky papiere v zahranicnom jazyku vyzaduju superlegalizaciu a preklad a vsetko moze byt najviac 6 mesiacov stare. Medzitym bude musiet zamestnavatel na vyzvanie cudzineckej policie zdovodnit, preco potrebuje prave takuto pracovnu silu z danej krajiny. Tento papier potrebuje on k vizam.
@vevesh Vieš k tomu aj podrobnosti alebo vieš o niekom, kto mi vie odpovedať aj detailnejšie?
Azia je velmi siroky pojem, moze to byt Japonec, a moze to byt Pakistanec......v prvom pripade je to ovela jednoduchsie ako v druhom

Skus https://www.mic.iom.sk/sk/