icon

Ako dostať peniaze späť od priateľa?

beech
26. júl 2013

Priaťel si zobral hypotéku na byt(neprerobený)a spolu sme si ho prerobili,ako tehotná s bruškom som mu pomáhala ukladať podlahu do izbičky aby synček mal peknú izbičku keĎ sa narodí,,ja som kúpila všetko zariadenie do bytu a zaplatila som aj prerábku bytu(jadro),počas tohto obdobia sa nám narodil synček,priateľ platil účty ohľadom bytu a ja som sa platila stravu,oblečenie,kozmetiku,pre malého kočík,postieľku, plienky,umelé mliečka,proste všetky ostatné výdavky spojené s bývaním,keď mal malý 1 a pol rôčka zistila som že priateľ si našiel priateľku!tak sa chcel rozísť, ,pri odchode z bytu v novembri 2012 som tam musela nechať skoro všetok nábytok lebo k mojej mame sa to nezmestilo už má zariadený byt kde sme sa museli presťahovať,ale spísali sme papier že ak predá byt tak do 2 mesiacov od predaja bytu mi peniaze vráti ale najneskôr do 30.5.2013(papier overení na matrike a aj orazení)!nestalo sa ,nevrátil mi peniaze ,tak som bola podať trestné oznámenie ,z polície mi poslali že zastavujú trestné stíhanie že on mi chce peniaze vrátiť,tak to ukončili,mňa ani nepredvolali a to že mi chce peniaze vrátiť mi písal do správy keď som naňho podala trestné oznámenie,ale zasa a zasa klame že vybavuje pôžičku a nič nevracia!Suma nie je malá je to 9800€ čo mi má vrátiť,som zúfalá ,peniaze potrebujem pre malého ,má 2 rôčky,a to poberal aj daňový bonus na malého aj keď sme spolu už nebývali,a na a malého mi nedáva ani halier a ani sa oňho nezaujíma!ani na narodeninky mu neposlal ani sms!

sissy27
26. júl 2013

tak v prvom rade nečakať, že ti bude na malého niečo dávať sám, ale riešiť to súdnou cestou žiadosťou o výživné... a čo sa týka dlžných peňazí, tak by som sa obrátila na exekútora, on ti povie aký je postup, čo k tomu potrebuješ a či to je vôbec cez neho vymáhateľné, lebo nie celkom dobre rozumiem čo si mám predstaviť pod pojmom "papier overený a orazený na matrike" - matrika pokiaľ viem sa zaoberá evidenciou obyvateľstva a vecami s tým súvisiciami, nie majetkami, úvermi a osobnými problémami ľudí...

kaktusik007
26. júl 2013

ak sa da predpokladat, ze tym papierom a overenym podpisom uznal svoj dlh, tak treba to dat na sud na vratenie bezdovodneho obohatenia sa ku ktoremu doslo, ale - je dolezite, co je na tom papieri a aky je to papier.... takze skus pripadne toho exekutora, ten ti povie ze ano, spravi exekuciu, ale potrebuje platobny rozkaz s pravoplatnostou zo sudu, a tiez ti povie ze ci tym papierom ten platobny rozkaz mas sancu ziskat...
alebo je bezplatna pravna pomoc, alebo pravnik.... alebo niekto, kto sa na to pozrie a uzna ze ano, je to dobre napisany papier 🙂

ale na MK ti len tak nik neporadi... bez toho aby ten papier aj videl 🙂

martinkatinka
26. júl 2013

Ja by som sa na tvojom mieste obrátila cez úrad práce a sociálnych vecí na právnika - toho by ti mali dohodiť, keďže si na materskej, respektíve rodičovskom, mal by ti byť pridelený a ty zaňho nebudeš platiť, spolu sním budeš riešiť žiadosť o výživné a aj "ten papier z matriky" .... matrika vlastne fungovala ako notár, lebo sa tam overovali podpisy.

habibi78
26. júl 2013

daj ho na sud, toto zbytocne riesis s policiou...

jajka71
26. júl 2013

chod na policiu, podaj tresne oznamenie, potom na sud alebo rovno za exekutorom! cim skor, tym lepsie....lehoty su komplikovane necakaj, nemas na co, podaj si taktiez o vyzivne na sud, a mas dve muchy jednou ranou....

gianna
26. júl 2013

V danom pripade ide o obcianskopravny spor, teda to treba riesit cestou sudu, nie policie. Ak mas papier, kde uznal dlh a zaviazal sa ho splatit do urciteho datumu, mozes podat na sud navrh na vydanie platobneho rozkazu. V tomto platobnom rozkaze sud zaviaze tvojho byvaleho, aby ti do 15 dni tie peniaze zaplatil, resp. aby v tej istej lehote podal odpor. Predpokladam, ze dovod na podanie odporu nebude mat, preto bude platobny rozkaz po uplynuti tej 15 -dnovej lehoty pravoplatnym a vykonatelnym exekucnym titulom, a ty mozes poziadat sudneho exekutora o vykonanie exekucie. V zase vsak plati, ze ak tvoj priatel nema ziadne peniaze ani majetok, tak to nevymozes. Ak chces, napis do IP, poradim, ak budem vediet 🙂

ultra
27. júl 2013

Policia s tymto nema nic spolocne. Policia riesi porusenie zakona ak ide o priestupky alebo o trestne ciny (preciny). Policia je povinna prijat akekolvek oznamenie ale ako aj v tomto pripade vec odmietne nakolko sa nejedna o trestny cin ani o priestupok. Ide o obciansko-pravne konanie kde je prislusny na rozhodovanie - sud. Tak ako bolo uz pisane -pokial mas doklad o uznani dlhu treba podat miesne prislusnemu sudu navrh na vydanie platobneho rozkazu - ktoreho sa v pripade neplnenia v lehote s radostou ujme exekutor. Pises ze priatel ostal byvat v tom byte - tak exekutor ma s coho exekuovat. Aj keby nie - exekucia si ho pocka.