icon

Ako funguje dedenie darovanej nehnuteľnosti?

nikolas444
28. nov 2023

Dneska sme mali dedičské konanie , Darovacia zmlúva je všetko napísané pre moju mamu , chcem sa opýtať že ked otec daruje nehnuteľnost pre svoju manželsku tak všetko dedí ona alebo iba 50% a ďalší 50% sa deli medzi deťmi.
Lebo otec ma syna on dneska prišiel tiež a vravel že on chce rozdelit 50% že či je to možné lebo ked dobre viem darovacia zmluva zahŕňa osobu pre koho daruje a ostatný by stoho nemali čo vyšpekulovat.
Do darov.zmlúv. nie je uvedéné videdenie.
Dá sa dajak vyriešiť aby dostal 100% všetko mamka alebo bohužiaľ iba 50% a dalsi 50% sa deli medzi deťmi?
Dakujem za skorú odpoved , ospravedlňujem sa za gramatické chybi.

vans73
Autor odpoveď zmazal
melanta
28. nov 2023

Tak dedičské alebo darovanie? Kto daroval komu čo? To, čo vaši rodičia budú vlastniť v čase smrti dedia deti a manželka. Manželka podľa toho, či je majetok v BSM alebo nie. Ak je v BSM, tak manželke ostáva jej polovica, druhú polovicu dedí manželka a deti rovným dielom. Ak nie je majetok v BSM, dedí manželka a deti rovnakým dielom. Skús napísať kto čo zdedil a kto čo komu daroval. Lebo je to napísané akoby to písal hotentot.

kabo25
28. nov 2023

@nikolas444 nechápem, čo sa dedilo dnes na dedičskom (resp čo bolo predmetom dedenia) a na co ma byt darovacia zmluva. Je to dosť nechápavo napísané

patka06
28. nov 2023

@nikolas444 Darovacou zmluvou daruje majetok komu chce a v pomere v akom chce za života.
Predmetom dedičstva je majetok, ktorý zosnulý vlastnil v čase smrti, tam sa buď dedí podľa zákona alebo zo závetu ak bol spísaný/
Z tvojho príspevku vôbec nie je jasné o čo ti ide.
V dedičskom konaní na nepreberá darovacia zmluva.

nikolas444
autor
28. nov 2023

@melanta vysvetlim jednoducho lebo je to nadlho ... Moj otec zomrel predtým podpisal vyplnil darovaci list na moju mamku , ale mal predosleho manzelstva jedneho syna a a dneska sme boli u notara že co ako bude a povedal tam jeho prvý syn prvého manželstva že chce polovicu zo vsetkeho alebo 1/4 podla zákona.
Ale nemôže nič podla mňa dostať ked moj otec pred smrťou napisal darovaci list stým že všetko daruje manželke takže mamke.

patka06
28. nov 2023

Ak darovacou zmluvou previedol za života svoj majetok na tvoju mamu - v čase smrti nebol už jeho vlastníkom. Ak teda stihol prepísať aj na katastri.
Syn z predošlého manželstva má narok dediť len časť z toho čo jeho otec vlastnil, keď zomrel.

h2
28. nov 2023

@nikolas444 Strašne nezrozumiteľne napísané, tak ale skúsim sa z toho vysomáriť: To, že tvoj otec napísal nejaký "darovací list", neznamená nič, pokiaľ to nebola oficiálna notárom overená darovacia zmluva a následne nedošlo k prepisu nehnuteľnosti na tvoju mamu na katastri (zápis na list vlastníctva). K čomu zrejme ani nedošlo, keďže predmetom dedičstva je aj nehnuteľnosť. Tvoj nevlastný brat určite nemá nárok na polovicu. Neviem, či otec bol jediným vlastníkom nehnuteľnosti, alebo boli spolu s mamou. Ak boli spolu a nehnuteľnosť bola v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, dedí sa len otcova polovica, mame tá jej zostáva. Tú otcovu dedí rovnakým dielom manželka a deti zomrelého. Čiže ak ste boli s nevlastným bratom len dvaja súrodenci, z otcovej polovice dedíte ty, mama, aj brat každý po tretine, z celej nehnuteľnosti je to potom 1/6 pre brata. Ak bola nehnuteľnosť celá v otcovom vlastníctve, brat z nej dedí 1/3, rovnako, ako ty, aj tvoja mama.

zuzanaete
28. nov 2023

Musis presne vysvetlit “darovaci list”. Je to darovacia zmluva, ktora sa davala na vklad aj do katastra? Alebo je to nieco ako zavet? Ze len napisal toto a toto darujem tej a tej osobe.

veronikaszabova
28. nov 2023

@zuzanaete
@h2
Dala som sem jeho minulu diskusiu

h2
28. nov 2023

@veronikaszabova Vďaka, ale, bohužiaľ, príliš to nepomohlo, to je rovnako chaoticky popísané. 🙈

janicast
28. nov 2023

@nikolas444 rozumiem tomu,že teda Vás ako deti tým ,,vydedil,,?

h2
28. nov 2023

@janicast Nie, chcel vydediť toho syna z prvého manželstva. Ale neviem prísť na to, či sa mu to podarilo, alebo nie.

janicast
28. nov 2023

@h2 nemá právo ho vydediť..Na to sú len výnimočné dôvody,napr. že bol.odsudený za umys.trestný čin...Ze sa nevideli-nestretavali atd nie je dôvod

h2
28. nov 2023

@janicast Ja som slovo "vydediť" napísala len preto, že si ho použila ty vo svojom príspevku. Bolo to myslené tak, že chcel majetok darovať za života manželke a možno deťom z druhého manželstva (ale to už z príspevku nie je jasné), proste dosiahnuť to, aby syn z prvého manželstva nededil, lebo by nebolo čo. Len to asi nedotiahli do konca a vyzerá to tak, že ten dom bol v čase smrti stále jeho vlastníctvom.

sasa1310
28. nov 2023

@janicast tu nejde o vydedenie. Tu ide o darovanie majetku počas života. Otázne, či sa to aj dotiahlo do konca.

sasa1310
28. nov 2023

@nikolas444 takto. Tvoj otec daroval všetko za života aj sa to prepísalo na tvoju mamu alebo napísal závet, kde všetko daroval tvojej mame? Lebo to je dosť rozdiel. Ak napísal závet, že po jeho smrti ostáva všetko mame, tak závet je neplatný, keďže jeho syn aj vy ste neopomenuteľní dediči. Ak aj v závete daroval nejakú malú časť všetkým svojím deťom (neopomenul ich v ňom) aj vtedy má každé dieťa nárok na polovicu zo svojho zákonného nároku, to je to čo ti povedal notár, že 1/4.
Čiže nastáva otázka či to bolo darovacou zmluvou alebo závetom.

janicast
28. nov 2023

@h2 potom teda podľa mňa má právo na čiastku

janicast
28. nov 2023

@nikolas444 ozaj a prisiel priamo na to dedičské?tam ako reagoval notár?

moonlight1210
28. nov 2023

@nikolas444 ako ti napisali, su dolezite dva body:

1. ci je ta zmluva overena u notara (ci ju podpisal otec u notara a je o tom zapis a na zmluve notarska peciatka o overeni. Teda je tam od notara napisane, na ktorom notarskom urade sa to overilo, ktory notar to bol, datum a cislo zaevidovania zmluvy. Pripadne ak ma darovacia zmluva viac stran ako jednu, ci je zviazana od notara farebnou snurkou a snurka zapecatena/prelepena. Obcas je zmluva opeciatkovana aj krizom cez strany, aby sa ziadna strana nedala vybrat, a potom sfalsovana, prepisana vratit naspat.).

2. Ak je riadne podpisana a zaevidovana u notara (vid bod. 1), tak je dolezite, ci nasledne bol otec so zmluvou a s mamou na katastri a dali prepisat podla zmluvy nehnutelnosti na nu.

Ak nesplnate ani jeden bod, nevlastny brat ma pravdu a musite ho vyplatit.

Ak splnate len prvy bod, no nie druhy, tak musite brata vyplatit. Nehnutelnost sa musi prepisat na noveho majitela.

Ak splnate oba body (overena zmluva, aj zapis na katastri), brat ma smolu.
A moze ziadat iba vyplatenie z hodnoty hnutelneho majetku (napr. auto, nabytok, sperky, umelecke diela, …). Ak aj toto vsetko nie je overenou zmluvou darovane tvojej mame, ci tebe s bratom.

Ak otec iba napisal papier, ktory nazval darovacia zmluva, ci zavet, ci posledna vola, no nikde to uradne neoveril, tak zial sa mylil a nic vam nezabezpecil. Ak zijete na Slovensku, brata musite vyplatit. Tu takto doma napisane a v sufliku odlozene neoverene dokumenty nemaju pravnu vahu.

nikolas444
autor
7. jan 2024

@moonlight1210 chapem vsetko som pochopil , darovacia zmluva je iba , s notarom overené ale nie je videdeny iba spomenutý na koho čo dáva. A bohužiaľ takto potom ma narok ďakujem krásne