Ako funguje ochranná lehota počas tehotenstva?
Dobrý deň.
Pracovný pomer ukončený ku dňu 31.1.2024 a momentálne som nezamestnaná a plánujem tehotenstvo. Ak správne chápem, 6 mesiacov som v ochrannej lehote. Teda do 31.7.2024.
Moja otázka znie - do tohto dátumu stačí keď budem tehotná v akomkoľvek týždni alebo musím byť už minimálne v 13tt ? (odvtedy má totiž žena nárok na tehotenské). Ako to prosím je?
Ďakujem.
@alenah31 Vážne sa to týka aj PN? Lebo áno určite budem na rizikovom od začiatku kvôli predchádzajúcim tehotenstvam....
áno skutočne, od 1.6.2022 platí toto:
"Osemmesačná ochranná lehota sa vzťahuje aj na ženy, ktoré otehotneli v období 180 dní od zániku nemocenského poistenia. Takýmto ženám, ktorým zanikne nemocenské poistenie napr. z dôvodu straty práce, začne plynúť osem mesačná ochranná lehota od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom prvýkrát. Aj táto ochranná lehota (rovnako ako všetky) však zanikne vznikom nového nemocenského poistenia."
Zdroj:
https://img.socpoist.sk/news/socialna-poistovna...
@alenah31 ďakujem
Dobrý deň, dobre tomu rozumiem, že ak som otehotnela do tych 6 mesiacov od skončenia pracovného pomeru, mám nárok na tehotenské automaticky? Že nemusím si priplácať nejaké dobrovoľné poistenie alebo čosi také?
@majecka12 presne tak.
Ale ked bola situacia, ze som po rodicovskej dovolenke vybrala v praci dovolenky (plus OČR), a az nasledne som išla na podporu. V tom prípade asi nemám narok na tehotenské ze? Hoci som stihla do 6 mesiacov otehotnieť. Lebo sa mi zda, ze pocas rodicovskej je odvadzanie nemocenského prerušené. 😥
@majecka12 mate…mala som to tak aj ja..po rodičovskej som bol dlhodobo pn, vybrať dovolenka a potom opäť PN a následne výpoveď
Ďakujem krásne za vaše odpovede 🤗
Ešte predsalen jedna otázka. Ak podám oznámenie sociálke a zdravotke, ze sa starám o dieťa do 6 rokov, nemá to negatívny vplyv na tehotenské a materskú (pripomínam, že sa to týka otehotnenia v ochrannej lehote), že?
Ďakujem.

pokiaľ v tomto období otehotnieš - čiže do 180 dní od skončenia PP - máš nárok na oboje - materské aj tehotenské. Dokonca keby bolo treba aj nemocenské ti budú vyplácať - tehotná má OL pre nárok nie 7 dní po skončení PP, ale 8 mesiacov po skončení PP.