Ako je to s dedením po starých rodičoch?
Mam otazku,ktora ma zaujima.Je Mama a otec zobraty spolu cez 45rokov.Maju dve deti dievca - Marienka a syn- Janko.Marienka je sama nema deti ani muza,ci priatela.Janko ma priatelku ,nie su zobraty ,ziju spolu a maju dve deti.A moja otazka ak sa stane Jankovi uraz,zdravotne problemy atd a zomre ,ale jeho rodicia a sestra budu zit,Ako je to s dedenim majetku? Maju narok vnucata na nieco,alebo nie?
Ak zomrú rodičia Marienky a Janka, dedí Marienka a Janko. Ak Janko zomrie skôr, po ňom nastupujú jeho deti. Takže ak má Janko 2 deti, zdedí Marinka polovicu po rodičoch a Jankove deti druhú polovicu (ciže každé dieťa štvrtinu). Ale rodičia môžu po Jankovej smrti spísať závet, v ktorom dedičom bude iba Marienka, ak nechcú, aby dedili po synovej smrti vnúčatá.
Veď ked vsteci budú žiť okrem janka tak.budu dediť jeho deti po jeho smrti jeho majetok
Veď ked vsteci budú žiť okrem janka tak.budu dediť jeho deti po jeho smrti jeho majetok
@anonym_d6ca0d autorka sa nepýta na denenie Jankovho majetku. Pýta sa na situáciu, že Janko zomrie ale jeho rodičia žijú. A pýta sa, či budú po smrti rodičov dediť namiesto Janka vnúčatá, kedže Janko už nebude.
@majkapepla po Jankovi budu dedit iba jeho deti a manzelka(ak ju nema, tak len deti), teda = rodicia, sestra po nom nededia
@majkapepla po Jankovi budu dedit iba jeho deti a manzelka(ak ju nema, tak len deti), teda = rodicia, sestra po nom nededia
@majkapepla dedia jeho deti.Naco to motas menami?
@simca06022011 ona nie je jeho žena iba partnerka
@majkapepla dedia jeho deti.Naco to motas menami?
@simca06022011 ona nie je jeho žena iba partnerka
@anonym_d94e2f to je jedno, napisala som, manzelka.. nie je manzelka, nededi.. kludne moze byt manzelkou kym sa janko pominie :D
Moj otec zomrel skor ako jeho rodicia, dedila som iba ja a mama kade boli zobraty.Keby neboli, dedim iba ja.Takze dediť budu iba Jankove deti, nie jeho rodicia
A teda ked zomreli aj starý rodicia, dedila som aj po nich, miesto otca
@majkapepla po smrti starych rodicov budu dedit vnucata. Podiel po mrtvom otcovi.
inak v otazke sa pytas na syna a v nadpise na starych rodicov:D ci to zase sa pomenil nazov? 🙂
@majkapepla po smrti starych rodicov budu dedit vnucata. Podiel po mrtvom otcovi.
@majkapepla ak sa jedna len o dedenie podielu po starych rodicoch, tak je to tak ako strucne pise
@maris5 . Lebo niektore sa tu uz chytili dedenia podielu po Jankovi a neprecitali nadpis asi, ze sa jedna o podiel po starych rodicoch.
Po Jankovi dedia deti. A tie budú dediť aj Jankov podiel keď zomrú Jankovi rodicia
inak v otazke sa pytas na syna a v nadpise na starych rodicov:D ci to zase sa pomenil nazov? 🙂
@simca06022011
čítanie s porozumením? pýta sa kto bude dediť po starých rodičoch keď už ich syn bude mŕtvy 🙏
Moj otec zomrel skor ako jeho rodicia. Otcov diel po jeho rodicoch (mojich starych rodicoch) som dedila ja ako jeho jediny potomok.
Ak Janko zomrie, po jeho rodicoch polovica dedicstva pripadne Marienke a druha polovica jeho detom.
@simca06022011
čítanie s porozumením? pýta sa kto bude dediť po starých rodičoch keď už ich syn bude mŕtvy 🙏
@mondolina ja citam s porozumenim, tak sa ukludnime. Presne plati to co som pisala v rade... :D a hlavne podstatna vec je: "ale jeho rodicia a sestra budu zit..." to znamena ze majetok po otcovi.. ak to chcela inak formulovat, mohla.. este sa ziadny majetok po starkych nededi v tom momente.
Keď zomrie Janko, dedia po ňom jeho deti.
Keby deti nemal, dedia jeho rodičia.
@mondolina ja citam s porozumenim, tak sa ukludnime. Presne plati to co som pisala v rade... :D a hlavne podstatna vec je: "ale jeho rodicia a sestra budu zit..." to znamena ze majetok po otcovi.. ak to chcela inak formulovat, mohla.. este sa ziadny majetok po starkych nededi v tom momente.
@simca06022011
no podľa mňa nie, nadpis pasuje s otázkou v diskusii. tebe nepasuje.
ja som dokonca dedila po bezdetnom prastrýkovi, bratovi mojej starej mamy .. dokonca zomrel skôr ako moja stará mama, ale nebolo dedičské - takže keď už bolo, dedila som aj ja, keďže už aj môj otec zomrel...
@anonym_d94e2f to je jedno, napisala som, manzelka.. nie je manzelka, nededi.. kludne moze byt manzelkou kym sa janko pominie :D
@simca06022011 aj keby bola jeho manželka, tak podľa mňa nededí a dedia iba deti .
Je stanovene že ak nededí dieťa poručiteľa, dedia jeho deti .
@simca06022011 aj keby bola jeho manželka, tak podľa mňa nededí a dedia iba deti .
Je stanovene že ak nededí dieťa poručiteľa, dedia jeho deti .
@subartic nie po jeho rodicoch by nededila..
po starých rodičoch dedi bud tvoj otec alebo mama kedže su to ich rodičia.Po vašich rodičoch dedite vy.Ich deti.Ak ma Janko deti v prípade smrti dedia jeho deti.
po rodicoch dedia deti... ak marienka zije tak 1/2, janko 1/2. ak janko nezije tak marienka1/2 a jankove dve deti 1/4 1/4 co predstavuje jankovu 1/2
jankova druzka nededi
@mondolina tak potom jeho deti
Ale smeráci tento rok idú dedičské konania tak prekopať, že mnohí Slováci zaplačú, čo zas tá chunta vymyslela.
@sevrin to bude veselo, lebo už teraz sú ľudia právne negramotní, je im ľúto investovať do právnej rady 100 eur, alebo závetu. Lebo však načo oplácať nenažraných právnikov 😉Potom vypisujú také bludy na sociálnych sieťach, že až 🤦♀️
Moj otec zomrel skor ako jeho rodicia, dedila som iba ja a mama kade boli zobraty.Keby neboli, dedim iba ja.Takze dediť budu iba Jankove deti, nie jeho rodicia
@nikha2809 tvoja mama dedila po rodičoch svojho zomretého manžela?
Ja som tiež dedila po dedkovi z maminej strany. Mama umrela skôr ako jej otec, čiže môj dedko. Keď dedko umrel, dedila som ja, ako mamina jediná dcéra, keďže mama už nežila.
@nikha2809 tvoja mama dedila po rodičoch svojho zomretého manžela?
@mateson2004 nie, dedila po ňom, po starkych iba ja
Hneď druhy komentár som to doplnila
@melanta
Skoro správne ;)
Teda až na vetu "Ale rodičia môžu po Jankovej smrti spísať závet, v ktorom dedičom bude iba Marienka, ak nechcú, aby dedili po synovej smrti vnúčatá".
Neopomenuteľnými dedičmi nie sú len deti poručiteľa, ale aj potomkovia ako celok.
Navyše ak by poručiteľ aj vydedil syna, automaticky to neznamená, že by boli vydedení aj jeho deti (vnuci poručiteľa).

@majkapepla no, podla mna ak nie je zavet, tak dedia deti (mozno za urcitych okolnosti druzka.. neviem, ake su tam podmienky byvania a dokazovania)...
Keby neboli deti, tak rodicia a az potom surodenec...