Ako ovplyvní zmena Občianskeho zákonníka prenájom bytu?
Ahojte,
prenajímame byt a zachytila som, že sa má meniť Občiansky zákonník.
Chcem sa spýtať, či sa tieto zmeny nejako dotknú aj mňa ako bežného prenajímateľa, napríklad pri zmluve, výpovedi alebo právach nájomníka.
Budem vďačná za jednoduché vysvetlenie alebo skúsenosti.
Ďakujem 🙂
@evka_p_m iba hlupák prenajima podla obcianskeho zákonníka. Zmluva ma byt uzatvorená na zaklade zákona o krátkodobom prenájme. Ta ťa chráni ako prenajímateľa viac, samozrejme pokiaľ to nerobíš na čierno.
@gemerka1pre byt je to teda viac menej jasná voľba, no garáže a domy budú asi jedine cez OZ, ak to dobre chápem.
@evka_p_m iba hlupák prenajima podla obcianskeho zákonníka. Zmluva ma byt uzatvorená na zaklade zákona o krátkodobom prenájme. Ta ťa chráni ako prenajímateľa viac, samozrejme pokiaľ to nerobíš na čierno.
@gemerka17 toto som hned zprvoti pisal aj ja, ale v nejakej diskusii pod clankom na denniku n bolo, ze vramci tej novely sa rusi zakon o kratkodobom najme.
To by samozrejme ovplyvnilo veci...
Lenze, ja si asi pockam na nejake realne znenie a nie iba trosku chaoticke clanky v novinach.
Nehovoriac, ze poistene to mam tak, ze prenajimam svojej sro a ta to podnajima dalej... Ale teda samozrejme, ak sa meni iba OZ, tak su novinari dost "blbi", lebo naozaj nikto pricetny nema zmluvu podla OZ ale podla zmluvy o kratkodobom najme...
@gemerka17 toto som hned zprvoti pisal aj ja, ale v nejakej diskusii pod clankom na denniku n bolo, ze vramci tej novely sa rusi zakon o kratkodobom najme.
To by samozrejme ovplyvnilo veci...
Lenze, ja si asi pockam na nejake realne znenie a nie iba trosku chaoticke clanky v novinach.
Nehovoriac, ze poistene to mam tak, ze prenajimam svojej sro a ta to podnajima dalej... Ale teda samozrejme, ak sa meni iba OZ, tak su novinari dost "blbi", lebo naozaj nikto pricetny nema zmluvu podla OZ ale podla zmluvy o kratkodobom najme...
@anonym_d8fb57 O zrušení zákona o krátkodobom nájme som čítal v tej diskusii aj ja. Tak som si pozrel ten návrh zákona a tam nič také nie je.
@anonym_d8fb57 O zrušení zákona o krátkodobom nájme som čítal v tej diskusii aj ja. Tak som si pozrel ten návrh zákona a tam nič také nie je.
@miro25 tak to by bolo super... Cas preluskat zakon (navrh) som este nemal. Tak si ma potesil a zaroven sa mi chce grckat z urovne novinarskej prace. Lebo presne ako hore @gemerka17, moja prva reakcia bola, ze "a koho zaujima pri prenajme OZ"... teda to zatial vyzera, ze burka v serbli...
Ja teda to mam pozichrovane este z cias spred zakona o kratkodobom najme na ten podnajom... ale aj tak...
Dik este raz.

Co presne sa meni? Neviem o žiadnej zmene.