icon

Ako postupovať pri dedičskom konaní a zápise nehnuteľnosti?

3. apr 2025

Dobrý deň. Verím, že mi budete vedieť poradiť aspoň vy, keďže už neviem na koho sa mám obrátiť. Mám prípad . Družka a druh žili spolu 25 rokov . Druh zomrel a bol vlastníkom pozemku a zahradnej chatky. ( Chatka má stavebné povolenie) len nie je zakreslená v mapke na katastri a nemá súpisné čislo. Družka našla notárom overený v r.2011 závet, , ze jej druh daruje pozemok s chatkou jej. Este neprešlo ani dedičské konanie, ale jeho surodenci maju takisto notarom overene osvedčenia,že sa toho zriekaju a nechávaju všetko tej družke. Teraz, keďže ona to chce dať do poriadku, si už dala urobiť novy geometrický plán, kde chatku a pozemok prišli zamerať. Geometrický plán už má. Teraz prosím o radu, keďže mame už ten nový geometrický plán, ako ďalej postupovať na koho sa mame obrátiť. Bola som na katastri, tak mi povedali, ze to musím ist na mestsky urad a oni mi to povedia, kedze potrebujem aj pridelenie supisneho čísla. Som laik ,ale myslím, že najprv je potrebne zapísať ( zakresliť ) tu chatku na kataster a potom žiadať o pridelenie súpisneho čísla, alebo sa mýlim?

Dakujem krásne ,poprosim nasmerujte ma kde mám ďalej pokračovať. Dedičske konanie ešte neprebehlo, keďze vlastnik zomrel 13.3.2025 , ale družka má už papiere notarom overene, že to ostáva jej ako som písala vyššie ,že surodenci sa všetkého vzdávaju.

Pekny deň prajem.

fialkafialkovita
3. apr 2025

Kataster chatku zapíše do listu vlastníctva na základe oznámenia obce o pridelení supisneho čísla vydané obcou, zakreslí do mapy podľa geometrickeho plánu.

autor
3. apr 2025

@fialkafialkovita - vrela vďaka, ste zlata, že ste sa ujali odpovede. Takže najprv kataster a potom mestský úrad?

autor
3. apr 2025

Nie, zle som to napísala. Najprv na mestsky urad ohľadom supisneho čísla a potom kataster.

katica06
3. apr 2025

Ja by som ešte doplnipa mestský úrad vám číslo nedá kým nemáte zameraný adresný bod

autor
3. apr 2025

@katica06 - na základe geometrického plánu mame aj adresny bod.

fialkafialkovita
3. apr 2025

Áno, najskôr mestský úrad. So všetkými vydanymi listinami ísť potom na kataster. Je potrebné pozrieť aj geometrák, či sa tam napriklad nedrobí pozemok alebo netreba vybavit vyňatie. Ale to by vás hádam geodet upozornil

autor
3. apr 2025

@fialkafialkovita - velikanske ďakujem. Áno pozeral geodet, netrebalo zakreslovať nič. Krásnu dobrú noc Vám prajem. ❤️

spoony
3. apr 2025

Ak bolo na stavbu chatky vydané stavebné povolenie, ale stavba nebola skolaudovaná (a v stavebnom povolení stavebný úrad neupustil od kolaudácie) tak vám mestský úrad pravdepodobne nepridelí súpisné číslo. Stavbu je nutné najprv skolaudovať a následne žiadať o vydanie súpisného čísla.
S kolaudáciiou však bude asi problém, nakoľko stavebný úrad vychádza z platného právneho stavu, ktorý je vedený na katastri a vlastník pozemku a stavby je zosnulý. Asi najvhodnejšie by bolo ísť s tou darovacou zmluvou na kataster a požiadať o jej zápis. Keď budete zapísaná ako vlastníčka pozemku požiadate o kolaudáciu chatky, pričom darovacou zmluvou budete dokladovať, že stavba realizovaná na základe stavebného povolenia prešla na vás. Po kolaudácii požiadate o vydanie súpisného čísla a následne pôjdete na kataster zapísať stavbu do katastra nehnuteľností.

autor
4. apr 2025

@spoony - je skolaudovaná, len nie je zapísaná v katastri. Mame všetké podklady.

fialkafialkovita
4. apr 2025

@spoony ak som to dobre pochopila, žiadna darovacia zmluva nie je. Nehnutelnosti, t.j. pozemok a chatka, sú predmetom dedičského konania na družku. Čiže bude mať preukázané vlastníckeho právo

autor
4. apr 2025

Takže bili sme dnes na mestskom úrade. Možnože niekomu pomôžem, keby mal niekto takýto prípad. Takže družka čaká kým neprebehne dedičske konanie. Potom, keďže už stavba bude mať nového majiteľa, stačí závet, geometrický plán, ísť na mestsky urad, kde Vám pridelia súpisné číslo a potom kataster. Ďakujem všetkým ktorý sa ujali odpovede. Majte pekný dníček.