icon

Ako postupovať pri sťahovaní do Čiech?

lia_
28. nov 2025

Dobrý deň, rada by som sa informovala ako najlepšie postupovať.
Ja som zo Slovenska, momentálne žijem aj pracujem (TPP) na Slovensku a teda som aj poistená tu.
Priateľ je Čech, podniká a žije v ČR. Máme vzťah na diaľku.
Riešime spoločnú budúcnosť a založenie rodiny. Pravdepodobne sa ja budem sťahovať do ČR. Pred dvomi rokmi som otehotnela, žiaľ o dieťa som prišla. Jediné, čo som riešila bol tehotenský príspevok na SR.
Rada by som to skúsila znovu, chcela by som zostať zamestnaná vo svojej práci a plynuje prejsť na materskú. Zároveň máme záujem pravdepodobne rodiť v ČR. Zatiaľ som si naštudovala, že môžem rodiť v zahraničí, následne mi to vie moja poisťovňa preplatiť. Neviem ale či nahlásiť dieťa na moje alebo partnerove poistenie, pediatra predpokladám, že v ČR, trvalý pobyt (dieťaťa) neviem kde bude lepšie. Materskú budem poberať zo SR. Neviem ale, či a za akých podmienok získať aj príspevok pri narodení dieťaťa zo SR, alebo prídavky na dieťa, takisto ako riešiť rodičovskú? Ako vyriešiť občianstvo dieťaťu, aby som to celé zbytočne nekomplikovala. Neviem, či som ešte niečo podstatné nevynechala.. Vopred ďakujem za prípadnú radu.