icon

Ako postupovať pri ukončení magistra a úrad práce?

misisisi12
24. máj 2025

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či niekto máte skúsenosť s tým, že ako mám postupovať, keď začiatkom júna ukončím magistra... mám v pláne pokračovať na III. stupeň - PHD, lenže músim najskôr absolvovať pohovor. Mám aj uzatvorenú od mája do konca augusta u bývaleho zamestnávateľa Dohodu o vykonaní práce, lenže popravde neviem ako to funguje, pretože informácie na internete sú mätúce a účtovníčky mi nie sú ochotné v práci dať bližšie info s tým, ako budú za mňa odvázať odvody atď... a bojím sa aby som nemusela každý mesiac dávať veľkú časť výplaty na zdravotku.. chat gpt tiež nevie a dáva mi rôzne info a už som zúfala. Za každú radu, tip, Vašu skúsensoť budem veľmi vďačna 🙂

lucinika
24. máj 2025

@misisisi12 sústavná príprava na povolanie ti končí dňom štátnej skúšky, následne máš 10 kalendárnych dní aby si sa zaevidovala na UPSVAR. Počas tohto obdobia je platcom poistenia štát. Ak ťa príjmu na doktorandské štúdium pošleš zmluvu na UPSVAR (postup ti pracovníčka vysvetlí)a vyradia ťa z evidencie.

misisisi12
autor
24. máj 2025
@lucinika

@misisisi12 sústavná príprava na povolanie ti končí dňom štátnej skúšky, následne máš 10 kalendárnych dní aby si sa zaevidovala na UPSVAR. Počas tohto obdobia je platcom poistenia štát. Ak ťa príjmu na doktorandské štúdium pošleš zmluvu na UPSVAR (postup ti pracovníčka vysvetlí)a vyradia ťa z evidencie.

@lucinika jasne tomuto rozumiem, ale môžem sa evidovať na úrade aj keď mám počas leta prácu na dohodu? Pretože na internete je to tak zvláštne opísané, akoby som mohla byť buď na úrade evodivoaná ako nezamestnaná alebo mať iba dohodu

zalka
24. máj 2025

@misisisi12 ak budeš na dohodu robiť každý pracovný deň a aj to mzdarky tak výkazu v ZP... Tak nebudeš nič doplácať do ZP, ak by ti vykazovali prácu len na konci mesiaca tak si budeš musieť doplácať odvody do ZP sama nad rámec zaplatenych odvodov do ZP.
Predpokladám ze dohoda bude trvať viac ako 40 dní, čiže aj keby si sa evidovala na UP tak ta vyradia, skrz príjmu alebo prekročenia doby.

Takže na UP nechoď a skontroluj si ako ta mzdarky prihlásia do ZP aby ti nevznikol zbytočný nedoplatok.

misisisi12
autor
24. máj 2025
@zalka

@misisisi12 ak budeš na dohodu robiť každý pracovný deň a aj to mzdarky tak výkazu v ZP... Tak nebudeš nič doplácať do ZP, ak by ti vykazovali prácu len na konci mesiaca tak si budeš musieť doplácať odvody do ZP sama nad rámec zaplatenych odvodov do ZP.
Predpokladám ze dohoda bude trvať viac ako 40 dní, čiže aj keby si sa evidovala na UP tak ta vyradia, skrz príjmu alebo prekročenia doby.

Takže na UP nechoď a skontroluj si ako ta mzdarky prihlásia do ZP aby ti nevznikol zbytočný nedoplatok.

@zalka ďakujem za radu 🙂