icon

Ako postupovať pri vybavovaní nemocenskej dávky?

speranza0
8. jan 2025

Vedel by mi niekto poradiť ohľadne nemocenskej dávky mam v tom chaos.K 31.12.24 mi skončil pracovný pomer a v ochrannej 7dnov.lehote mi doktorka vypisala PN keďže mam nejak.zdravot.problemy a povedala mi ze PN pošle na Sociálnu poisťovňu elektronicky a že ja mám dat vedieť svojmu bývalému zamestnávateľovi že som na PN a že on tých prvých 10dni platí PN a potom až Sociálna od 11dna a vraj on ma môže kedykoľvek tých 10dni skontrolovať ci som ozaj doma.Dnes som volala na Sociálnu poisťovňu a tam mi povedala ze rozhodnutie ci mam nárok v tej ochrannej lehote mi príde vyjadrenie do 30dni a že nemusím nič oznamovať bývalému zamestnávateľovi keďže mi skončila zmluva že on už s tým nič nemá a že od dňa kedy som na PN to je od 7jan.by mi mala platiť nemocenské socialka a že a tých 6dni medzi tým si musím sama uhradiť zdravotné. Tak ako to je vlastne?

mogaa
8. jan 2025

no ak si išla na PN od 7.1. tak ano, za tých 6 dní si platíš zdrav.poistenie sama....ak ti skončil PP pred vystavením PN, tak celú PN platí SP a kontrola ti môže prísť kedykolvek....

speranza0
autor
9. jan 2025

@mogaa Ahoj.A nie je to tak ze aj po ukončení PP. si v tej 10dnovej lehote a to platí ešte bývalý zamestnanec alebo kedy to tak je iba keď máš pracovný pomer a ideš na PN?

mogaa
9. jan 2025

@speranza0 zamestnávateľ platí PN len do skončenia PP, od ďaľšieho dňa po skončení platí PN SP...

speranza0
autor
9. jan 2025

@mogaa ďakujem