Ako prenajať dom kamarátom s bezpečnou zmluvou?
Ahojte potrebujem vašu radu...Chcem pomôcť kamarátom tak som rozmýšľala ze im dám dom do podnájmu keďže v ňom nik nebýva...len ja vôbec netuším koľko od nich pýtať... xo vlastne zaratavat..Mám urobiť normálne zmluvu?? Alebo len tak dat dohodu???ja viem ze so zmluvou som krytá..lebo aj kamarát vie odrbat..Co všetko potrebujem mat v tej zmluve??treba riešiť aj nejaké úrady??Budem vďačná za každú odpoveď keďže vôbec netuším ako sa pohnúť...Ďakujem
A vyska sumy závisí koľko osôb, koľko sú tam reálne náklady na energie, voda, plyn, elektrika, kontajner na smeti...to by som dala plus 20e akože pre istotu aby neboli nedoplatky... A nejakých 300-400e najom, s tým, že sa musia starať o dom, aj pozemok. A ešte si tam nezabudni zahrnúť poznámku, že pri malých opravách do 50e si to urobia, zaplatia sami, vyššia suma, napríklad, že nechtiac, odíde rúra, horák, atď tak ti to musia hlásiť a dáš to do poriadku, samozrejme, kým to nezavinili oni nespravnym používaním.
@rybka84 obráťte sa právnika, nech Vam spise zmluvu o najme. Budete to mat hlavne právne a ak by bol problém ľahšie takú zmluvu obhájite aj na súde.
@rybka84 obráťte sa právnika, nech Vam spise zmluvu o najme. Budete to mat hlavne právne a ak by bol problém ľahšie takú zmluvu obhájite aj na súde.
@lenka22031 vôbec nie. Právnik napíše presne to, ako je na internete zadarmo.
@rybka84 už len keď čítam ze kamarát a aj vie odrbavat... Tak nepomáhajj vôbec. To nie v zlom, ale dobre pre teba.
A už keď chceš tak veľmi pomôcť, tak...normalne zmluvu, aby tam bolo všetko napísané, hlavne, platby načas a v plnej výške podľa zmluvy. Nájom najviac na rok, s tým, že 2 mesiace pred uplynutím nájmu môžeš predĺžiť, ak budeš spokojná, ak nie, musia si hľadať nove bývanie. Ináč ich môžeš deložovať na ich náklady.
Kamarát nekamarat.
Ďalej náklady na bývanie, energie, smeti. Udržiavanie pozemku. Nerusenie susedov svojim správaním (alkohol, krik, kosenie cez sviatky atď)
Preberaci a odovzdavaci protokol, čo všetko a v akom stave tam je, odfotiť, aj merače, pre prípad preplátkov a nedoplatkov. Dohodnúť sa v zmluve, kto to bude hradiť a do akého času.
Pýtať depozit aspoň 2 najmy dopredu (vrátiš, ak pri odovzdaní bude všetko v poriadku)
Ak sa tomu bude brániť, tak radšej nájdi iných nájomcov.
A samozrejme, nezabudnúť platiť daň z prenájmu (to už je tvoja povinnosť)
@kavasmliekom ahoj ako tak som myslela ze v densnej dobe nielen kamarát sle aj rodina vie odrbat..vieš ako sa vraví za dobrotu na zobrotu...Ale zmluvu napíšem a musím ísť niekte overiť áno dačo také??..a ešte ako je to s tými preplatkami a nedoplatkami...?
A vyska sumy závisí koľko osôb, koľko sú tam reálne náklady na energie, voda, plyn, elektrika, kontajner na smeti...to by som dala plus 20e akože pre istotu aby neboli nedoplatky... A nejakých 300-400e najom, s tým, že sa musia starať o dom, aj pozemok. A ešte si tam nezabudni zahrnúť poznámku, že pri malých opravách do 50e si to urobia, zaplatia sami, vyššia suma, napríklad, že nechtiac, odíde rúra, horák, atď tak ti to musia hlásiť a dáš to do poriadku, samozrejme, kým to nezavinili oni nespravnym používaním.
@kavasmliekom ako budu tam 4 osoby...netuším ako to rozpočtitam...ešte otázka to môžem k tomu zahrnúť zvlášť aj prenájom garáže nie ??
@kavasmliekom ako budu tam 4 osoby...netuším ako to rozpočtitam...ešte otázka to môžem k tomu zahrnúť zvlášť aj prenájom garáže nie ??
@rybka84 nemusíš to dat overiť. Môžeš dať samostatnpe aj garáž, alebo k zmluve, že prenajimas spolu s domom aj garáž za nejakú sumu.
Neviem, v ktorej kde je ten dom a ci všade sú rovnaké ceny za energie, koľko ste tam platili vy. Musíš mat ročne vyúčtovanie.
My máme 220e energie pre 2 dospelých a 2 deti už spolu voda, plyn, elektrika. A plus 100e ročne za kôš na smeti 120l. To vynasaju 2x mesačne.
Ja som seriózny prenajímateľ 😀 aj preplatky aj nedoplatky sú ich. Čiže ako budú hospodáriť, tak budú platiť. Len neprepisuj na nich energie. Môže sa stať, že ti to nevyplatia a odpoja ťa. A to už bude drahšie 🤭
Toto je cesta do pekla. Nikdy by som to nespravila.
Toto je cesta do pekla. Nikdy by som to nespravila.
@martinka13 že dat dom do prenájmu?prevod ako to myslíš cesta do pekla ?
@rybka84 Ak chceš prenajímať, tak cudzím ľuďom, s dobrou zmluvou a prísnymi podmienkami. Ak sa v tom nevyznáš, choď do realitky a nech ti prenájom rieši ich právnik. Ale právnik opakujem, nie bežný realiťák, ktorého môže robiť hocikto. Na tomto sa nešetrí.
Nikdy neprenajímaj z dôvodu, že chceš pomôcť a najmä nie rodine a známym. Je to biznis, nie charita. Na toto musíš mať aj povahu. Inak skončíš so stratou, zničenými
nervami a ešte budeš za p..
Ak tomu, čo ti tu píšu stále nerozumieš, radšej to vôbec nerob.
Na ruku bez zmluvy nikdy ja po skúsenostiach ani rodine by som nič neprenajímala. Nikdy nevieš či TI zaplatia na čas však kamarátka. Môžu byť výhovorky znova však kamoška. Nemáme toľko na nájom nepočkáš chviľu. Nikdy by som nedávala do prenájmu kamarátom.Radšej normalne na zmluvu cudzim ľudom a tak že ak by TI nezaplatili vieš sa braniť súdne takže poriadnu zmluvu.A nie kamarátom nikdy nevieš čo poškodia koho tam budu vlačiť. Za mňa toto nie. Teraz su pracujuci sú to páry alebo jednotlivci. Príklad ak su to páry môže žena zostať tehotna už ich veľmi nebudeš môcť ani vyhodiť na ulicu ako sa povie v prípade že by TI neplatili lebo tehotna žena sa berie ako chranena osoba.Toto sú len príklady take čo sa môže stať komukoľvek z nás v prenájme.Rozmýšľaj dobre aby si za čas nepísla že si v problémoch a ONI nechcu odisť zdevastovali a poškodili dom.A nakoniec budeš TY najhoršia krava ako sa to stalo mňe.Takže nie nikdy kamarátom žiadným a ani rodine tiež nie.Nerob to radšej sa porad aby si neplakala za čas čo si urobila. A nebudeš ich vedieť potom dostať z vlastneho domu.To čo vyzera na začiatku super v konečnom dôsledku vôbec take byť nemusí a budeš mať viac starostia problémov ako keby si to prenajala cudzim ľudom na zmluvu.Dobre si to rozmysli.
@rybka84 cesta do pekla = prenajať rodine, známym...
To nie je charita, že pomôžeš, takých sa nikdy nezbavíš. Lebo známy, kamarát.
@rybka84 cesta do pekla = prenajať rodine, známym...
To nie je charita, že pomôžeš, takých sa nikdy nezbavíš. Lebo známy, kamarát.
@kavasmliekom no nad tým sa zamýšľam ci potom to nebudú nezneuzivat výhovorky atď..
@kavasmliekom no nad tým sa zamýšľam ci potom to nebudú nezneuzivat výhovorky atď..
@rybka84 budú . Po čase určite.
@rybka84 nikdy, nikdy by som neprenajala dom rodine a známym. Jedine cudzím ľuďom.

@rybka84 už len keď čítam ze kamarát a aj vie odrbavat... Tak nepomáhajj vôbec. To nie v zlom, ale dobre pre teba.
A už keď chceš tak veľmi pomôcť, tak...normalne zmluvu, aby tam bolo všetko napísané, hlavne, platby načas a v plnej výške podľa zmluvy. Nájom najviac na rok, s tým, že 2 mesiace pred uplynutím nájmu môžeš predĺžiť, ak budeš spokojná, ak nie, musia si hľadať nove bývanie. Ináč ich môžeš deložovať na ich náklady.
Kamarát nekamarat.
Ďalej náklady na bývanie, energie, smeti. Udržiavanie pozemku. Nerusenie susedov svojim správaním (alkohol, krik, kosenie cez sviatky atď)
Preberaci a odovzdavaci protokol, čo všetko a v akom stave tam je, odfotiť, aj merače, pre prípad preplátkov a nedoplatkov. Dohodnúť sa v zmluve, kto to bude hradiť a do akého času.
Pýtať depozit aspoň 2 najmy dopredu (vrátiš, ak pri odovzdaní bude všetko v poriadku)
Ak sa tomu bude brániť, tak radšej nájdi iných nájomcov.
A samozrejme, nezabudnúť platiť daň z prenájmu (to už je tvoja povinnosť)