icon

Ako prepísať manželov podiel na mňa?

10. mar 2025

Mám takýto problém. S manželom sme postavili dom, na ktorý mi dala peniaze moja mama. Po čase sme však prestali spolu žiť ako manželia. Manžel si chcel postaviť svoj dom, ale banka by mu poskytla nedostatočný úver. Bolo mu poradené, že ak si úver zoberieme spolu, vyjde to lepšie. Tak sme aj spravili a postavil dom. Má však nemanželské dieťa a ja nechcem, aby som musela z môjho domu vyplácať toto dieťa. Či už ja, alebo moje deti. Notár mi povedal, že ak by manžel daroval svoj podiel mne, bolo by to pri dedičskom konaní napadnuteľné. Nechcel mi nič iné poradiť. Tvrdil, že nemôžme dieťa vydediť, že na to by musel byť závažný dôvod. Vie mi niekto poradiť? Ďakujem.

Strana
z2
rk123
10. mar 2025

a co by sme ti mali poradit? je to presne tak.
po rodicoch dedia deti a este manzel/manzelka.
cize jedine riesenie je prepisat majetok na teba

kristinka92
10. mar 2025

Cize ty si išla do úveru s manželom, s ktorým si už vtedy nežila, aby sa jemu postavil dom???

autor
10. mar 2025
kristinka92
10. mar 2025

Pane bože a to prečo?

autor
10. mar 2025

@rk123 veď áno, ale notár povedal, že je to napadnuteľné

biba_18
10. mar 2025

ak prepísať jeho časť na teba, tak len pomernú, ktorú si ty zaplatila peniazmi od rodičov - darovaním napr, kde bude jasne napísané, prečo to daruje tebe - nebude sa to počítať do dedičského ... a zrušiť bsm samozrejme
zvyšok jeho podielu sa bude deliť na rovnaké časti - resp. tam by si to mohla uhrať aby sa dedičstvo krátilo - lebo ty si zveľaďovala bla bla, ale dieťa musí dostať aspoň 1/2 zákonného podielu, neplnoleté musí dostať celý ...

autor
10. mar 2025

@kristinka92 lebo sa nemal kde presťahovať a do podnájmu nechcel ísť

katarinaba
10. mar 2025

zruste BSM, da sa to aj za trvania manzelstva a nasledne uzavrite dohodu o vyporiani majetku manzelov - dom napisete na teba a hotovo. Pokial ide o nehnutelnosti, je potrebne aby tuto dohodu odobril sud, ale je to skol len formalita, pokial sa dohodnete.
Ale aj tak, darovanie - z akeho dovodu by to mali napadnut? Muselo by ist o natlak, psychicky narusena osoba - ze bola zmanipulovana a pod. Clovek za zivota moze so svojim majetkom robit co len chce. Nemusi brat ohlad na deti a dedicov.

kristinka92
10. mar 2025

Ale to už si mal riešiť on, ako dospelý chlap. Ty si teraz natiahnutá v úvere. Vieš čo sa môže stat keď nezaplatí jednu splátku? Zodpovedná budeš aj ty

biba_18
10. mar 2025

@katarinaba nesledujem to nijak dôkladne, lebo zatiaľ sa ma takýto prípad netýkal - ale bol jeden prípad, ktorý som sledovala - aj keď to bolo dávno neviem či sa odvtedy v tomto zmenili zákony na svk - rezeš a haršányová - tam sa naťahovala o dedičstvo pre malú chiaru a neodišla z holým zadkom aj keď majetky boli poprepisované na ženu a na deti ešte za života ...

autor
10. mar 2025

@katarinaba asi preto by to bolo napadnuteľné, že to spravil práve preto, aby som ja nemusela vyplácať to dieťa

kitycat
10. mar 2025

Iˇcize si pomohla zafinancovat dva domy?

Ak muz nema ejake to svedomie a neprepise to vo ti nalezi, tak ako klobuk dole, ze ta takto oblbol.

Nechcel ist chudatko do najmu 🥲

katarinaba
10. mar 2025

@biba_18
@autor

toto som nasla na poradni od Ficeka:
Dobrý deň, chcem sa spýtať, mama mi darovala dom s pozemkom. Môže môj brat napadnúť darovaciu zmluvu po smrti našej matky a žiadať vyplatenie z tejto nehnuteľnosti? Ďakujem.
Odpoveď: Je darovacia zmluva napadnuteľná?
(odpoveď odoslaná: 17.11.2024)

Dobrý deň,

po smrti darcu majú potomkovia možnosť napadnúť darovaciu zmluvu. Musí však existovať zákonný dôvod, ktorý môže byť napríklad v prípade, že zmluva bola uzatvorená v tiesni, pod nátlakom alebo darca nebol spôsobilý na právne úkony. Okrem možného napadnutia zmluvy, súrodenec by mohol požadovať započítanie daru do svojho dedičského podielu. To znamená, že hodnota daru by sa odpočítala od jeho podielu v dedičskom konaní, ak sú v dedičstve ďalšie aktíva.

Pre úspešné napadnutie darovacej zmluvy by teda museli byť splnené určité podmienky a odporúčam možný krok konzultovať s advokátom, ktorý zhodnotí situáciu a navrhne vhodný právny postup.

__________________________________________________________________________________________________

Ak by prislo k dedeniu, tak by sa ten podiel mohol zapocitat a ty a tvoje deti by uz nemali asi narok na dedictvo, pokial by bolo mensej hodnoty.
Keby podiel daroval vasim detom? Moze sa rozhodnut, ze daruje majetok len jednu dietatu. Nemusi ho delit medzi vsetky deti.

No neviem, nie som pravnik, ale preco by som ja nemohla s mojim majetkom nakladat ako ja chcem? Len preto, ze by niektory z dedicov po mne bol nahnevany? Opomenut sa nesmie detic v zavete, nie za zivota darcu, predsa dedicom sa stavam az po jeho smrti.

Ale rozhodne by ma teda zaujimal postoj tvojho pravnika, ako by to bolo napadnutelne a preco. Clovek sa uci cely zivot.

autor
10. mar 2025

@biba_18 ako vypočítam pomernú časť? ak dom stál 100 a mama mi dala 80. No súčasná hodnota je 200 tak môžem odrátať 160? Potom mužova časť zo 40 je 20? Neviem či by to prešlo.

biba_18
10. mar 2025

@katarinaba prečo? sama to tam píšeš: "súrodenec by mohol požadovať započítanie daru do svojho dedičského podielu. To znamená, že hodnota daru by sa odpočítala od jeho podielu v dedičskom konaní, ak sú v dedičstve ďalšie aktíva"
... možno má ten právnik skúsenosti, že sa prihliada aj na maloleté deti... o dospelých sa nabavím, s tým nemám skúsenosti ...

tanyan
10. mar 2025

Môžete sa napríklad rozviesť a v rámci vysporiadania BSM sa dohodnúť na takom rozdelení majetku, ako chcete. Následne tvoj majetok nebude dediť jeho nemanželské dieťa.

biba_18
10. mar 2025

prečo by to nemalo prejsť? tie peniaze dala tvoja mama ...

katarinaba
10. mar 2025

@biba_18 ale je rozdiel podiel na dedictve a nutnost druheho vyplatit, ako zapocitanie daru k dedictvu.
Darujem 200 EUR za zivota. Po smrti ostanu 2 dedicia, moj majetok 10 EUR. Druhe neobdarovane dieta bude pozadovat zapocitanie daru. Tak zdedi celych 10 EUR. Je to rozdiel, nie? Nez by si delili 210 EUR? Silno pochybujem, ze tu budu hodnotne majetky k dalsiemu dedeniu.

petulda333
10. mar 2025

Cize mate 2domy? Tak sa dohodnite,ze jeden bude len tvoj a druhy jeho. Oznacim aj @draik je pravnik

autor
10. mar 2025

@petulda333 keď ja už všade vidím napadnuteľnosť. ten jeho dom má asi polovičnú hodnotu z môjho. že ak sa aj my dvaja dohodneme, či nebudú chcieť vyplatiť aj tak aj z jedného aj z druhého.

biba_18
10. mar 2025

preto existuje zrušenie bsm

autor
10. mar 2025

@biba_18 a to nebude napadnuteľné?

katarinaba
10. mar 2025

Ja viem o pripade, kedy manzelia zrusili BSM a vyporiadali majetok este za trvania manzelstva - prave preto, aby to nemanzelske dieta nededilo. Obaja boli zivnostnici, takze s tym problem nebol. Sud im BSM zrusil hned. Spisali si dohodu, kde vsetok nehnutelny majetok (sice zatazeny hypotekou) napisali na manzelku. Vratane hnutelneho vybavenia. Auto na jej meno ostalo jej, auto na jeho meno ostalo jemu. Sud dohodu schvalil bez pripomienok. Banka tiez nemala problem, kedze manzel tam ostal nadalej ako spoludlznik. Cca do roka sa rozviedli. Nikde uz nic nemenili, ani v banke, vsetko je ako pred rozvodom.
A preto mi nejako nesedi, preco by darovanie podielu manzelke malo byt pri dedeni napadnutelne, ked to iste sa spravi tym rozdelenim BSM - som zvedava na vyjadrenie pravnika, kedze ma zaujima, ci v takomto pripade by mohlo byt napadnutelne aj taketo vyporiadanie BSM? Lebo v oboch pripadoch ide o to iste - aby to nemanzelske dieta nededilo.

biba_18
10. mar 2025

@katarinaba možno sa pýtali iba na možnosť darovanie a nie zrušenia bsm ...

oblecenie99
10. mar 2025

Takze autorka, po poriadku:
1. prečo?????? 🙈
2. ešte ste manželia?
3. mali ste zrušené BSM za trvania manželstva?
4. dobre tomu rozumiem, že v súčasnosti disponujete 2 nehnuteľnosťami (teda 2 x dom) a obidve tieto nehnuteľnosti sú vo vašom bezpodielovom spoluvlastníctve?
5. prečo sa nerozvediete a nevysporiadate si majetky? Jeden dom pre teba, druhý pre neho.

Len tak, hala bala prepisovať podiely jedného z manželov na druhého neviete, je to v BSM, treba ho zrušiť. A to sa tiež nedá zrušiť za trvania manzelstva len tak, "lebo chcem", ako sa ti to môže javiť z príspevkov vyššie.

Nemala si chodiť za notárom, ale normálne si zavolaj do nejakej advokátskej kancelárie, dohodni si termín a tam, po naštudovaní si všetkých podkladov a skutkového stavu ti poradia, prípadne aj nastavia jednotlivé kroky. Vlastne tam mali smerovať tvoje kroky už predtym. To nie je situácia, kedy si vygoogliš návod na jej vyriešenie na nete za pol dňa a vybavené.

@katatinababa Nerozumiem otázke darovania podielu manzelke. Dom je v BSM, manžel nemôže darovať podiel manzelke. Aj sa to volá BEZpodielove spoluvlastníctvo, na LV zapísané ako 1/1. V tvojom vyššie spomínanom prípade zrušenia BSM nevieme dôvody, nepoznám skutkový stav, ani to, čo napísali do návrhu. Spomínaš podnikanie, mohlo to byť práve z dôvodu podnikania manželov. Alebo mozno dobré mravy, ale to nie je pojem, na ktorý najdes presnú definíciu, to hodnoti súd, či sú splnené vážne dôvody, kedy by bolo ďalšie trvanie BSM v rozpore s nimi. Každý prípad sa v niečom líši, bez poznania okolností ich nemôžeme vzťahovať automaticky na iné a preto nemôžeme poradiť bez poznania okolností prípadu.
Čo sa týka napadnutia dieťaťom, vysporiadanie BSM sa týka manželov a majetku, nadobudnutého do spoločného bezpodieloveho spoluvlastnictva, nie detí, oni nie sú účastníkmi. Je to záležitosť manželov.

lienka.7
10. mar 2025

@autorka chod za právnikom, nie za notárom. Riešenie určite existuje...

katarinaba
10. mar 2025

@oblecenie99 ja pisem o zruseni BSM, jeho vyporiadani. O darovani je to uz uvaha, preco darovanie moze byt napadnutelne, ked ide o jeho majetok a za zivota si s nim moze robit co chce. To by mohlo byt aj taketo ucelove zrusenie BSM napadnutelne - to sa pytam, dobre, aby si rozumela.
A za dalsie - jasne, ze bude treba bezpodiel rozdelit na podiel - ved ona sama pise, ze to budu musiet inak podelit - kedze ona dostala dar od mami a teda nepojdu 50:50. Este je nejaka moznost vynatia z BSM - ale toto neovladam, neviem ci to ide urobit ak uz majetok maju. Az potom on jeho podiel daruje manzelke. Ale to je vraj napadnutelne - tak sa pyta na ine sposoby.
A ano, na zrusenie BSM za trvania manzelstva uplne staci, ked je jeden podnikatelom. Ziadne ine dovody netreba, staci napisat, ze kvoli riziku z podnikania sa dohodli na zruseni BSM. To viem z viacerych pripadov. A stat sa podnikatelom je otazka jedneho dna, ak by si mala v tomto smere namietky. A potom aj ukoncenie podnikania je otazka jedneho dna. A dokonca to moze byt takmer bez nakladov, ked si odmyslime tych par eur na kolky.
Preco su manzelia? A preco maju dve nehnutelnosti? Co teba do toho? Ona odpustila a ziju dalej, nie su ani prvi ani posledni. A mozno planuju rozvod, ktory vsak uz na rozdiel od zrusenia BSM taky jednoduchy a rychly nie je. Tak chcu vyriesit zatial aj ine veci. A mozno im z inych dovodov vyhovuje ostat manzelmi. Len ona sa chce chranit.
Miesto utocenia radsej pomoz. A nepisem sa katarinababa len tak mimochodom.

A teda, ak ide o vyporiadanie BSM - pises, ze je to vec manzelov. A pri darovani nejde o vec dvoch dospelych osob a ich osobneho majetku? Ked vies, tak napis, preco by darovanie mohlo byt napadnutelne?

autor
10. mar 2025

@oblecenie99 čo sa týka posledného odstavca: viem, že dieťa nebude napádať zrušenie BSM, že nie je účastníkom. Ale keď dôjde k dedičskému konaniu, či nemôže namietať, ako bol majetok rozdelený pri zrušení BSM.

oblecenie99
10. mar 2025

@katarinaba Nemusíš byť na mňa až taká nepríjemná, autorke som sa snažila poradiť v dobrej viere, tvoj nick som skomolila ozaj omylom. Ospravedlňujem sa ti, ak sa ti zdalo, že na teba utocim, určite to nebolo v úmysle, ja som v podstate celú diskusiu neprecitala poriadne, iba preletela, až na tvoj posledný príspevok, kde si riešila to darovanie. Celkovo tu nie sú úplne dobré rady, a jediná a najlepšia rada je, ist za tým právnikom. Otázka "prečo" bola skôr recnicka, autorka zbytočne skomplikovala svoj život a dala sa do novej pozície, ktorú musí teraz riešiť. Nič ma samozrejme do toho, ani nemusí na to odpovedať, proste ma to zaujalo, to je všetko.
Autorka, aj pre teba: Buď sa teda rozvediete a vysporiadate si BSM, dohodou, alebo rozhodnutím súdu. Alebo sa zruší BSM teraz a následne sa vysporiada. Ak by potom manžel zomrel, nemanzelske dieťa a vaše deti by následne dedili po otcovi časť, ktorú nadobudol po vyporiadaní do svojho vlastníctva. Po tebe by pochopiteľne dedili len vaše spoločné deti. Iné by to bolo, ak by ste nemali vysporiadané BSM a manžel by zomrel, v dedičskom konanj by si mohli deti uplatňovať nároky.
Nerozumiem, prečo by muselo dôjsť k darovaniu medzi vami, lebo ak dôjde k zrušeniu BSM (rozvodom, či rozhodnutím súdu), tak má prísť ďalší krok, a to vysporiadanie, opäť dohodou, či rozhodnutím. Zbytočne by sa dohodli, že toto celé je moje a následne by sa prevádzalo na druhého. Vyrieši sa to v dohode o vyporiadani, komu čo pripadá. Alebo v rozhodnutí. Ak máš na mysli to, že by po smrti otca dieťa napadlo samotnú dohodu o vysporiadaní BSM, osobne som sa s tým nikdy nestretla. Viem, že už súdy riešili prípad odporovania takejto dohody, ale to je niečo úplne iné (veritelia), kedy sa napadla dohoda, nie rozhodnutie či zmier o vysporiadaní, ale dohoda. Tam veriteľ môže argumentovať, že úkon je ukracovací, čo tiež nie je len tak, ale opakujem, to je úplne iná situacia.

Dá sa vo všeobecnosti dedičom napadnúť darovacia zmluva, po smrti poručiteľa, ale tiež to nie je iba tak. Nemyslím si, že by obstal argument, že otec dostal menej pri vyporiadaní. Tiež, či sa má prihliadať na záujmy maloletých detí pri vyporiadaní .. no ale to sa týka prípadu, keď o Tom rozhoduje súd, nie pri dohode. AK vôbec môže niečo takéto napadnúť po smrti otca.
Aj keby ste sa dohodli, že ty nadobudnes väčšiu časť, dohoda bude platná. Na to máme aj judikatúru, pokiaľ sa teda nezmenila.

alickapusinka
10. mar 2025

Len sa modliť aby sa mu niečo nestalo alebo tebe lebo bude poriadný problém. Isť ručiť na dom ani keby ma prosil na kolena.Vybabral s tebou podľa mna ak nie teraz neskôr určite.Píšeš že ma dieťa ak by sa mu niečo stalo dedi aj jeho dieťa.Myslíš že bude chcieť nechať zavet.

Strana
z2