Ako prepisovať podiel na byte?
Ahojte, dobrý deň prajem.
Začnem asi od začiatku.
Pred 15 rokmi nám zomrel otec, rodičovský byt sa prepísal 25% na mňa 25% na brata a polovica ostala na mamu. Máme ešte troch súrodencov len oni sa vzdali dedičstva.
Brat sa o mamu absolútne nestará správa sa k nej naozaj zle, žije s ňou, ja mám s manželom kúpený byt.
Tak či tak jej musíme nakupovať pomáhať s naozaj veľa vecami či lekári či nakupovať či kúrenie.
Otázka:
Mama mi navrhla že by prepísala tu svoju polovičku na mňa. Automaticky by sme bratovi vyplatili ten podiel, len neviem baby ako to je či mama potrebuje od niekoho súhlas alebo prídeme k notárovi prepiseme.
Ďakujem
Podarilo sa mi to omylom zmazat, tak este raz. Mama ti moze darovat svoj podiel na byte darovacou zmluvou. Nikoho suhlas nepotrebujete. Notar neprepisuje nehnutelnosti, ale napr. overuje pravost podpisu darcu na darovacej zmluve. Je potrebne pripravit darovaciu zmluvu (prilohou je potvrdenie o neexistencii nedoplatkov od spravcu/spolocenstva, osvedcit podpis darcu), navrh na vklad, zaplatit spravny poplatok a podat na prislusny okresny urad, katastralny odbor.
Notár samozrejme môže urobiť všetky úkony smerujúce k zápisu zmluvy do katastra (nič viac netreba robiť), akurát takáto notárska zápisnica nie je najlacnejšia.
A brat ti tiez prepise jeho poduel ci za co ho chces vyplacat? 🤔
@kitycat nemusí to vieme, ale je v takej situácii že to potrebuje a nenechám vlastnú mamu od neho psychicky a fyzicky týrať.
Je tam toho viac len naozaj nemám na to čas.
Sú o Tom aj zápisnice od polície tak neviem vážne sa iba pýtam.
mama za svojho života si svoju čiastku môže venovať komu chce...
sprav to čím skôr, lebo ja som bola v presne tejto istej situácii ako ty, dokonca súrodenec mi aj prisľúbil svoju čiastku - samozrejme po smrti rodiča ma vysmial...
@deti95060810 ♥️ ďakujem za odpoveď.
Ešte by som chcela podotknúť že chceme dať nás byť do prenájmu a ísť k mame a starať sa ako treba nikomu sa neoplatí platiť dve domácnosti o majetky a podobné veci nám vôbec nejde, máme svoje, ide o to aby dožila vklude.
Ja sa pytam este raz, ze za co ho chcete vyplacat? Myslite, ze vezme peniaze za podiel, dostavi sa ku notarovi podpisat darovanie/predaj (ked teda chcete vyplacat) a potom vezme peniaze a odstahuje sa od mamy?
Lebo nechapem preco spominas vyplacanie, brat je ocividne spokojny ..samozrejme drzim palce aby to slo ejdnoducho,
@kitycat jasne už som vás pochopila. No sám povedal že to takto chce a ja keď ho vyplatim môže sa aj na hlavu postavit a nemá tam čo robiť teda aspoň si myslim a pokiaľ on nepodpíše prvé papiere od právnika nedostane nič a ani od nás
aurtorka - chcete odkupit bratovu stvrtinu? o to ide - mama vam svoju cast daruje (prepise) - tebe, ako jedinej z deti. ostatnych surodencov (asi) z tejto maminej casti nebudes vyplacat? A bratovu stvrtinu chcete od neho kupit - aby si vzal peniaze a odisiel? Spravne?
Lebo ty pises "ja ked ho vyplatim" - ale nepises, za co mu chces dat peniaze ... ci za stvrtinu, co dostal po otcovi, alebo dopredu z maminej casti - lebo aj to robia surodenci.
autorka troška to máš popletené a doporučujem si troška naštudovať niečo o spoluvlastníctve...
vy sa musíte na sume s bratom dohodnúť... on vôbec nemusí súhlasiť so sumou akú mu ty navrhneš... ani ty nemusíš súhlasiť so sumou akú on bude chcieť...
potom na rad príde súd, ktorý určí podiel - myslím cenu za podiel - koľko by si mu mala vyplatiť...
len to vieš - súdy na sk sú na niekoľko rokov... môže to trvať aj 5-10 r.
nebolo by lepšie zobrať matku ku sebe domov? doopatrovať a byt predať - s bratom si už rozdelíte eurá...
nechápem prečo by mal podpísať papiere od právnika - ak má troška v hlave nebude s tým súhlasiť...
@deti95060810 ak jej mama prepise svoju polovicu, tak bude väčšinový vlastník. Myslím, že potom má väčšiu váhu jej snaha ho zo štvrtinoveho podielu vyplatiť. Súd by asi vyhrala ona, takže sa im neoplatí to ťahať na súd. Viac ako trhovú cenu aj tak nedostane. Zdá sa, že brata chce mama odtiaľ dostať a inak asi nevie. Neviem načo by si autorka sťahovala mamu k sebe, keď riešia majetok.
@autorka mama nepotrebuje nikoho súhlas. So svojou časťou si môže robiť čo chce.
Ja teda neverím, že ak má mama napríklad byt v hodnote 120 000, tak brat zoberie 30 000 a kde pôjde ak teraz býva s mamou? Pod most? To je tak suma maximálne na garáž, nie na byt-ani na garsónku. Bude chcieť napríklad 80 000, aby kúpil si malý byt a s tým asi zase nebudeš súhlasiť ty. A ak sa nedohodnete a pôjde to na súd, súd môže trvať dlhšie ako život matky a neviem ako tam budete spolu všetci žiť. Ja by som to radšej riešila tak, nech mama prepíše svoju polovicu na teba, budeš mať 3/4 a potom riešila vysporiadanie, v najhoršom aj súdne, ale zobrala by som mamu k sebe kým sa to vyrieši. Zase neviem ako si to predstavuješ, že z toho že dáš svoj byt do podnájmu budeš milionárka? No nie, bude to na náklady, opravy, môžeš natrafiť na problematických nájomníkov a ešte ľutovať, nehovoriac o tom, že nemáš záruku že byt bude prenajatý celých 12 mesiacov, bude možno len napríklad 8 a tvoj zisk bude nulový. Teda ja by som išla do maminho bytu iba ak bude už byt len tvoj (potom kľudne daj svoj aj do prenájmu), kým tak nebude, nech je radšej u teba.
@ukulela píšem to v článku 25 ja 25 brat
@deti95060810 ide o zdravie našej mamky nie o peniaze ja som sa pýtala na iné veci
No a kam pojde ked ho vyplatis a on ti to prepise?
Vsak tie peniaze mu dojdu a zase dojde ku mame
@kitycat v podstate mi to je jedno kam pôjde akú cestu si vybral tou pôjde.
Neviem či ste čítali celý príspevok písala som o Tom že tu polku chce prepísať na mňa tak prečo by sa mal vracať k mame keď s tým súhlasí?
Autorka. Trocha to mutis a pleties. Ujasni si, čo od brata chces a za čo mu chces dať peniaze. A koľko. Najčistejšie je od brata oficiálne kúpiť jeho aktuálnu štvrtinu (neviem, či pod pojmom" brat mi podpise" myslíš kupno predajnu zmluvu, alebo čo) a mama nech svoju polku tebe daruje.
Ano citala som to cele.
Preto sa pytam ci sa neobavate, ze zase zaklope na dvere. Ci sa neobavate ze sa vrati tam kde byva po tom co premrha peniaze za prepis
@kitycat ale ako on potom moze prist do majetku ,ktory mu uz nebude patrit?
@silvia7762 ved take, ze "mama iba na jednu noc, zajtra mam vypaltu a idem het" a mamicke sa pohne srdiecko a zvoli a zacne ten kolotoc co maju aj teraz a mame bude trapne volat o pomoc
@kitycat ale o tom uz nebude rozhodovat vasa mama ale vy.
@silvia7762
@bosorkabb teoria je sice pekna, ale syncek tam ocividne robi neplechu a autorka tam nebude sediet a strazit to tam. Uz ani neodpisuje
@kitycat ďakujem za všetky odpovede. My sme ochotní s manželom odísť z nášho bytu dať ho do prenájmu a ísť bývať k babke nech sa o ňu má kto postarať, nie je imobilna ale samu by sme ju tu nenechali aj čo sa týka kúrenia keďže tu má každý byt svoje kúrenie. Byt má 137m2 myslím si že si tu zavádzať nebudeme a vzťahy máme veľmi dobre.