Ako preplatiť sobotný sviatok pri mesačnej mzde?
Ahojte, prosím o pomoc, už sa točím v kruhu ☹ Momentálne riešim preplatenie odpracovaného sviatku v sobotu. Daní zamestnanci majú rovnomerne rozvrhnutý pracovný čas 8 hodín po-pia, odmeňovaní sú mesačnou mzdou. Pracujú však na striedačku aj cez víkendy, za čo dostanú zákonný príplatok za sobotu/nedeľu a zároveň si potom čerpajú náhradné voľno cez týždeň. Čiže čiže ak je pracovný fond 20 hodín, a oni tých 20 hodín odpracujú aj keď nie po-pia, ale niekedy je tam víkend, je to v poriadku, dostanú plnú mesačnú mzdu plus teda tie príplatky za víkend. Prípadne keď reálne opracujú 22 hodín, tie 2 hodiny sa im prenesú do ďalšieho mesiaca a môžu si to NV vybrať potom.
Teraz pripadol sviatok na sobotu a neviem, ako im to mám preplatiť, keďže podľa zákona nie je možné dať im príplatok za sviatok a zároveň poskytnúť NV. Keď im dám príplatok za víkend a príplatok sa sviatok, mám uvedené hodiny teda odrátať z reálne odpracovaného času, aby im nevznikol kvoli nim nárok na čerpanie NV? To mi však nejako nesedí, lebo mi príde, že ich ukrátim. Či nie? Vďaka
@anonym_autor https://www.echoz.sk/praca-vo-sviatok/ - pozri nižšie riešenia, je to tam celkom pekne vysvetlené
Pri čerpaní NV za sviatok je to trochu iné než pri čerpaní NV.
Môžu nastať dve situácie. 1. NV si nebudú čerpať, nič z reálneho času sa neodpocitava. Nárok maju za ten deň na: odprac.mzdu podľa počtu hodín, príplatok za sobotu 50%, príplatok za sviatok 100% pr.hod.zar., príplatok za nadcas 25% phz, spolu odpracuju 20 hod + 2 = 22h
2.a NV si budú čerpať za sviatok. V tom prípade dostanú zaplatené mzdu za odprac.hodiny, príplatok za sobotu 50%, príplatok za nadcas 25%;v deň, keď budú čerpať nahradne voľno - náhrada mzdy 2hx100% z phz, spolu odpracuju 18 h +2h = 20h.
2.b NV si budú čerpať za nadcas. V tom prípade dostanú zaplatené mzdu za odprac.hodiny, príplatok za sobotu 50%, príplatok za sviatok 100%; v deň, keď budú čerpať nahradne voľno za nadcas - nič, spolu odpracuju 18 h +2h = 20h.
Pri čerpaní NV za sviatok je to trochu iné než pri čerpaní NV.
Môžu nastať dve situácie. 1. NV si nebudú čerpať, nič z reálneho času sa neodpocitava. Nárok maju za ten deň na: odprac.mzdu podľa počtu hodín, príplatok za sobotu 50%, príplatok za sviatok 100% pr.hod.zar., príplatok za nadcas 25% phz, spolu odpracuju 20 hod + 2 = 22h
2.a NV si budú čerpať za sviatok. V tom prípade dostanú zaplatené mzdu za odprac.hodiny, príplatok za sobotu 50%, príplatok za nadcas 25%;v deň, keď budú čerpať nahradne voľno - náhrada mzdy 2hx100% z phz, spolu odpracuju 18 h +2h = 20h.
2.b NV si budú čerpať za nadcas. V tom prípade dostanú zaplatené mzdu za odprac.hodiny, príplatok za sobotu 50%, príplatok za sviatok 100%; v deň, keď budú čerpať nahradne voľno za nadcas - nič, spolu odpracuju 18 h +2h = 20h.
@tiika dakujem pekne. Pozerala som ten link, mojho pripadu sa zrejme týka tá čast: Výkon práce vo sviatok súbežne s prácou nadčas. Ak som to správne pochopila, za tých 8 hodín v práce v sobotu, ktorá bola zároveň aj sviatkom, patrí zamestnancovi mzda, príplatok za sobotou, za sviatok a môže si teda aj čerpať NV? Lebo tá odpracovaná sobota je vlastne nadčas a za ten nadčas mu NV patri, aj ked dostane príplatok za sviatok?
Mna stále mätie ten paragraf 122 Zák. práce, že za sviatok patri mzda plus príplatok. Ale v prípade čerpania NV len mzda bez príplatku
Mna stále mätie ten paragraf 122 Zák. práce, že za sviatok patri mzda plus príplatok. Ale v prípade čerpania NV len mzda bez príplatku
@anonym_autor áno, za NV/sviatok len mzda bez priplatku, avšak za náhrada mzdy (100% priemeru) v deň čerpania.
@tiika dakujem pekne. Pozerala som ten link, mojho pripadu sa zrejme týka tá čast: Výkon práce vo sviatok súbežne s prácou nadčas. Ak som to správne pochopila, za tých 8 hodín v práce v sobotu, ktorá bola zároveň aj sviatkom, patrí zamestnancovi mzda, príplatok za sobotou, za sviatok a môže si teda aj čerpať NV? Lebo tá odpracovaná sobota je vlastne nadčas a za ten nadčas mu NV patri, aj ked dostane príplatok za sviatok?
@anonym_autor áno, môže čerpať NV buď za sviatok alebo nadcas, podľa toho mu to druhé mzd.zvýhodnenie (sviatok alebo nadcas) zostava zachované. Ten spomenutý príklad je veľmi podobný, iba vo výpočte nedali variantu s NV.
A teda nároky zamestnanca o.i:
1. (bez NV) príplatok sviatok + nadcas
2.a príplatok za sviatok + nahradne voľno za nadcas
2.b príplatok za nadcas + nahradne voľno za sviatok + náhrada mzdy
@anonym_autor áno, za NV/sviatok len mzda bez priplatku, avšak za náhrada mzdy (100% priemeru) v deň čerpania.
@tiika posledná otázka a už fakt končím a veľmi pekne ďakujem🙂 Ten par. 122 platí v prípade odpracovania sviatku, ktorý pripadol na po-pia resp. obvyklý pracovaný deň, však? Teda buď príplatok alebo NV. Vlastne v prípade súbehu nadčasu a sviatku platí tiež, ale tam je možné to NV čerpať z titulu nadčasu, čiže je možný aj príplatok, aj NV.
@tiika posledná otázka a už fakt končím a veľmi pekne ďakujem🙂 Ten par. 122 platí v prípade odpracovania sviatku, ktorý pripadol na po-pia resp. obvyklý pracovaný deň, však? Teda buď príplatok alebo NV. Vlastne v prípade súbehu nadčasu a sviatku platí tiež, ale tam je možné to NV čerpať z titulu nadčasu, čiže je možný aj príplatok, aj NV.
@anonym_autor asi mieriš na nejaký tvoj konkretny postup ale odpoviem všeobecne
- par. 122 platí v prípade odpracovania sviatku, ktorý pripadol na po-pia resp. obvyklý pracovaný deň, však? plati pre každý sviatok, rozlišuje sa či pripadol na obvyklý/neobvyklý prac.deň + či vtedy zamestnanec pracoval/nepracoval. Tvoj prípad: neobvyklý prac.deň+pracoval = praca + sviatok + nadcas
- Teda buď príplatok alebo NV; áno, ale tu su 2 veci sviatok+nadcas = príplatky za sviatok+nadcas alebo priplatok za sviatok / nadcas + NV za sviatok / nadcas
- Vlastne v prípade súbehu nadčasu a sviatku platí tiež, ale tam je možné to NV čerpať z titulu nadčasu, čiže je možný aj príplatok, aj NV.; áno, je mozny priplatok za sviatok + NV za nadcas