icon

Ako prevádzkovať chatu v Tatrách?

6. jan 2025

Ahojte, zdedila som po rodičoch dom v Tatrách. Nechcem ho predať, s manželom si ho chceme nechať a premýšľame, že ho začneme prenajímať ako chatu. Avšak, dlhodobo žijeme v Bratislave. Dopyt by asi bol, len netuším, čo môže taká prevádzka chaty obnášať a na čo máme myslieť ešte predtým, ako sa rozhodneme, že do toho naozaj pôjdeme. Máte niektorá skúsenosť? Kapacita by mohla byť cca 20 ľudí, prerobili by sme ju a zmodernizovali. Ďakujem vopred za odpovede.

martinmmartin
6. jan 2025

A to tam budete chodit zakazdym upratovat pred novym turnusom? To budete uviazany ako pes pri bude a bude vam to organizovat vacsinu zivota

vanilkovazmrzka
6. jan 2025

Poradit ti neviem, ale mate velke stastie, toto by som si hrozne priala mat. Chatu v tatrach 🩵

vanilkovazmrzka
6. jan 2025

@martinmmartin alebo zeby si zaplatili nejakeho miestneho cloveka, ktory odovzda kluce, uprace, ak tam prave nebudu?

lenicka298
6. jan 2025

Záujem o to určite bude. Pokiaľ to pekne a vkusne zariadis, pritiahne to kopec ludi. Otázne je, ako si tu prevádzku predstavuješ. Predstav si, že budeš mať obsadené každý víkend, prípadne celé týždne v sezóne. Pokiaľ nebudeš pendlovat hore dole, tak tam potrebuješ mat človeka, na ktorého sa dokážeš spoľahnúť, že to bude udržiavať v poriadku. Pokiaľ by si to chcela mať na vyššej úrovni, (my chodievame na taku luxusnu chatu každý rok) tak to zahŕňa pravidelne kosenie trávnika, žiadne odpadky, napustenie čerstvej vody do kadi/vírivky, nachystanie dreva na grilovanie, čisté prezlecene posteľné prádlo, čisté riady. Ked sa nieco pokazi, okamžite to riešiš, opravujes, aby bolo vsetko tip-top. No sú aj objekty, kde to funguje tak, že ten čo odchádza uprace, a majiteľ si to potom ani nekontroluje, a nerieši také veci. Ďalšia vec na zváženie je, pre koho bude objekt určený- či pre rodiny, alebo aj pre mladých na "ožran party". V tom prípade treba rátať s hlukom, sťažnosti, viac rozbitých veci...

autor
6. jan 2025

Asi by sme to riesili, ako pise
@vanilkovazmrzka, niekoho by sme si najali na odovzdavanie, kontrolu a udrziavanie objektu. Neviem, ci niekto miestny, nepoznam tam ludi, nie je to rodicovsky dom - len ho rodicia investicne kupili a nestihli sa do toho zahryznut. Na upratovanie tiez nejaku firmu by som najala, my by sme to mali len ako biznis, ziadny citovy vztah k domu nemam. Poprad je blizko a urcite niekto taketo sluzby ponuka..
Skor ma zaujima, ake papierovacky to vsetko obnasa, urady a pod.
Neviem vybrat kriteria, na zaklade ktorych sa rozhodnut 😁 nechce sa mi do toho ist, zaroven chcem dokoncit sen mojich rodicov

frflos_nespokojny
7. jan 2025

vela zalezi kde je ta chata, potom aka forma kurenia.
nejde o to iba upratat, ale treba aj servis. pokosit, pripadne pri vypadku kurenie atd.
ak mas zabezpecovacku, treba stale niekoho poslat. mal som kolegu , ktory sa o dve drevenice staral ( mal ju blizko, tak nebol problem). firma pride cez pracovnu dobu a ked sa nieco pokasle v sobotu?
chata moze byt v tatranskej lomnici ale aj na strbskom plese, alebo podbanskom.

luccija
7. jan 2025

@frflos_nespokojny tak v sobotu príde živnostník, ktorý si to dá dobre zaplatiť.Zase kúrenie, elektrika, voda sa nekazia stále a je dobre už mať dohodnutých takýchto majstrov do predu.

frflos_nespokojny
7. jan 2025

@luccija najlepsie jeden kto sa o vsetko postara. kurenie sa da aj dialkovo ovladat, ale clovek nikdy nevie. pamatam, ked kolega sem, tam odbehoval na chatu

moonlight1210
7. jan 2025

Premysliet si styl zariadenia. V akom duchu sa bude niest, aka bude astmosfera.

Zjednodusit pocet kusov nabytku a ozdob. Budes sa cudovat, kolko toho sa znici a zmizne (hlavne pribory. Neviem preco, ale je to tak).
Kupuj teda nie stylove, ale bezne sady, co sa lahko doplnaju (najlepsie je mat zasoby na mieste v zamknutej komore, odkial ich bude doplnat priamo sluzba, co sa ti bude starat o chatu).

Nepremokave potahy na matrace, postelne pradlo odolne castemu praniu (pri 20 osobach to daj krat tri na osobu. Potrebujes jedno oblecene, jedno v zasobe v sufliku pre hosti a jedno v prani. To je minimum).
Detto uteraky (ak ich chces ponukat vo vybaveni).

Deky, koberce, ozdobne vankuse, kozusiny, atd - rychlo to schadza z dizajnu. Kupuj robustenejsie veci s odolnymi potahmi, co sa lahko cistia.

Zabezpec si sluzbu, ktora sa postara o upratanie, vymenu pradla, uterakov, utierok. Asi aj upravu okolia. Tam odporucam ist do travnika, par krikov a nejake tie stromy. Vynechat zlozite zahony, tahave rastliny, skalky, ... Cim jednoduchsia udrzba, tym lepsie.
Altanok s ohniskom je pridana hodnota, ale opat nieco lahko cistitelne. Ziaden zlozity gril.

Zabezpec si spravcu, co bude davat kluce a zbierat ich. Pripadne bude k dispozicii aj vo vecernych hodinach, ked niekto pride neskor.

Potrebujes si zriadit zivnost na prenajom a nahlasit sa do ORSR. Nahlasit sa na danovy urad. Nahlasit sa mestsky urad, zistit si miestne dane a poplatky, povolenia.
Nastudovat si zakony okolo prenajimania.
Myslim, ze musite mat povolenie aj od hygieny. Je mozne, ze ta vam vymedzi maximalny pocet ludi na chatu naraz. Lebo nejde len o postele.
Hladala by som firmu, co sa zaobera zalozenim zivnosti na tuto oblast - najlepsie vedia, co vsetko vam treba. Casto staci splnomocnenie a obehaju to za vas.

Je super mat zriadenu stranku s rezervaciami. To zahrna v podstate to, co eshop - gdpr na data klientov, pripadne spolupracu s bankami, ak chcete platby kartou. Mozno neskor aj spolupracu s airbnb, bookingom, ci inymi portalmi.
Atd.
Lahsie sa k tebe klienti dostanu, mas prehlad v terminoch a obsadeni (klienti tiez). Vies si zariadit, kedy treba castejsie volat upratovaciu sluzbu, kedy staci raz za mesiac.

Obcas niekto uz taku rozbehnutu stranku predava. Treba hladat. Nedavno som taku ponuku videla na apartman v Tatrach, ak chces, poslem ti link.

moonlight1210
7. jan 2025

A zariadit striedmo.

Jednak, turisti nepotrebuju vela ozdob, potrebuju miesto pre svoje veci, co si priviezli a chcu si ich rozlozit. Pri odchode sa im lahsie kontroluje, ci nieco nezabudli.

Za druhe - dezinfekcia. Ak sa vyskytnu trebars plostice, potrebujes, aby sa priestory dali lahko a rychlo vycistit.

Napadli mi este stojany na pradlo. Hlavne v zime toho budu susit vela.

letfenixa
7. jan 2025

Aktuálne sme sa z chaty v Tatrách vrátili. Sušič som ocenila velmi. Chýbala nám mikrovlnka. A kúrenie bolo slabé.

autor
9. jan 2025

@moonlight1210 dakujem za cenne rady. Prosim, poslala by si mi ten link? Dakujem