icon

Ako riešiť dlhé čakanie na odpoveď od Sociálnej poisťovne?

damos195
5. jún 2025

Ahojte👋🏻

Rad by som sa informoval ohľadom manželky. Keďže takéto papierovačky a ostatné veci riešim viac ja ako ona.

Koncom apríla cca 27./28.4 som bol s manželkou na pobočke soc. poisťovne v Prešove. Manželka niesla tlačivo, ohľadom materskej k dátumu 24.4.2025. To je, 6 týždňov pred plánovaným termínom.

Pani pri okienku, sa nás ešte pýtala, či používané EUP - elektronické služby. Ja som ich už ako živnostník využíval avšak manželka nie. Tak sme zriadili elektronické služby aj jej. Doteraz však neprišlo žiadne vyjadrenie ohľadom materskej. A čakáme už cez 30 dni.

Pre porovnanie: manželka žiadala v januári spätne k 28.11.2024 o tehotenské, vtedy ešte nepoužívala EUP, rozhodnutie jej prišlo na adresu cca o týždeň - týždeň a pol po podaní žiadosti. A dávka sa riadne vypláca.

Preto sa chcem informovať, či ste sa s niečím podobným stretli. A pripadne ako ste to riešili.

Zatiaľ sme napísali cez formulár na soc. poisťovni ohľadom toho. Myslite, že je lepšie ísť aj na pobočku osobne. Mne to príde tak, že je to dlhá čakacia doba a takisto možno to pani ani nenahrala do systému, je to možné, že sa to mohli stať?

Ďakujem za rady…

balerina2025
5. jún 2025

@damos195 myslim ze maju na to 60dni.

damos195
autor
5. jún 2025
@balerina2025

@damos195 myslim ze maju na to 60dni.

@balerina2025 všade píšu 30 dni, v ojedinelých prípadoch sa to môže natiahnuť na 60 dní. Aj to musia nejako odôvodniť…

balerina2025
5. jún 2025
@damos195

@balerina2025 všade píšu 30 dni, v ojedinelých prípadoch sa to môže natiahnuť na 60 dní. Aj to musia nejako odôvodniť…

@damos195 mozno daco preveruju...nemala nejake navysenie 3m pred materskou?

damos195
autor
5. jún 2025
@balerina2025

@damos195 mozno daco preveruju...nemala nejake navysenie 3m pred materskou?

balerina2025
5. jún 2025
@damos195

@damos195 skuste tam zavolat.

cyberk
6. jún 2025

Mne ten papier prisiel po polroku🤣 ale materska nabehla bez problemov v cas kedy aj mala 🙂 tak som neriesila

lilinka88
6. jún 2025
@damos195

@damos195 zo zákona je lehota na rozhodnutie 60 dní, vo výnimočných prípadoch sa môže predĺžiť na 120 dní. EUP s tým nemá vôbec nič, rozhodnutie príde buď na adresu uvedenú na tlačive alebo do e-schránky, ak má aktívnu na doručovanie písomností

damos195
autor
6. jún 2025
@lilinka88

@damos195 zo zákona je lehota na rozhodnutie 60 dní, vo výnimočných prípadoch sa môže predĺžiť na 120 dní. EUP s tým nemá vôbec nič, rozhodnutie príde buď na adresu uvedenú na tlačive alebo do e-schránky, ak má aktívnu na doručovanie písomností

@lilinka88 no aktivovali sme ti schránku tak stále čakáme

damos195
autor
6. jún 2025
@cyberk

Mne ten papier prisiel po polroku🤣 ale materska nabehla bez problemov v cas kedy aj mala 🙂 tak som neriesila

@cyberk ak sa môžem opýtať kedy ti to nabehlo od podania žiadosti?

balerina2025
6. jún 2025
@damos195

@damos195 ja ju mam aktivovanu a tiez mi tam stale nic nechodi, chodi mi postou, tak nerozumiem :/

lilinka88
6. jún 2025
@damos195

@damos195 píšeš o EUP - elektronický účet poistenca. To nie je elektronická schránka, tá sa nevybavuje na SP.
Do EUP rozhodnutie nepride. Čiže ak má cez e-slovensko aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie písomností, príde rozhodnutie tam, ak nemá príde na korešpondenčnú adresu uvedenú na žiadosti, resp na adresu trvalého bydliska (ak na žiadosti nebola vyplnená iná korešpondenčná adresa)

damos195
autor
6. jún 2025
@lilinka88

@damos195 píšeš o EUP - elektronický účet poistenca. To nie je elektronická schránka, tá sa nevybavuje na SP.
Do EUP rozhodnutie nepride. Čiže ak má cez e-slovensko aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie písomností, príde rozhodnutie tam, ak nemá príde na korešpondenčnú adresu uvedenú na žiadosti, resp na adresu trvalého bydliska (ak na žiadosti nebola vyplnená iná korešpondenčná adresa)

@lilinka88 veď vravím, že schránka je vytvorená…

lilinka88
6. jún 2025
@damos195

@lilinka88 veď vravím, že schránka je vytvorená…

@damos195 v prvotnom príspevku píšeš, že ste zriadili EUP a spomínaš aj tehotenské,že vtedy EUP nepoužívala a rozhodnutie prišlo na adresu. Preto ti vysvetľujem,že je úplne jedno či eup používa alebo nie, či ho má zriadené alebo nie, to s tým, kam a kedy príde rozhodnutie vôbec nesúvisí.

balerina2025
6. jún 2025
@lilinka88

@damos195 v prvotnom príspevku píšeš, že ste zriadili EUP a spomínaš aj tehotenské,že vtedy EUP nepoužívala a rozhodnutie prišlo na adresu. Preto ti vysvetľujem,že je úplne jedno či eup používa alebo nie, či ho má zriadené alebo nie, to s tým, kam a kedy príde rozhodnutie vôbec nesúvisí.

@lilinka88 podla mna to zavisi aj od toho, ako stihaju spracovat ziadosti. niekedy je mozno slabsie obodbie a niekedy asi maju toho vela tak nestihaju....hm

lilinka88
6. jún 2025
@balerina2025

@lilinka88 podla mna to zavisi aj od toho, ako stihaju spracovat ziadosti. niekedy je mozno slabsie obodbie a niekedy asi maju toho vela tak nestihaju....hm

@balerina2025 aj to, aj môže byť,že má hraničný počet dní a čakajú až na pôrod, aby mohli rozhodnúť, môže byť dávka z ochrannej lehoty a čakajú na doklady od zamestnávateľa, príliš málo info, aby sa dalo jednoznačne odpovedať. Každopádne vsuvka s EUP, ktorá je dlhšia ako podstatná časť, je úplne irelevantná. A za tú dobu čo to vypísal, mohol zavolať do klietskeho centra pobočky a povedali by mu aká je situácia, nie tu špekulovať či sa to niekomu stalo.
Stať sa môže ak to,že bude mať predĺženú lehotu

balerina2025
6. jún 2025
@lilinka88

@balerina2025 aj to, aj môže byť,že má hraničný počet dní a čakajú až na pôrod, aby mohli rozhodnúť, môže byť dávka z ochrannej lehoty a čakajú na doklady od zamestnávateľa, príliš málo info, aby sa dalo jednoznačne odpovedať. Každopádne vsuvka s EUP, ktorá je dlhšia ako podstatná časť, je úplne irelevantná. A za tú dobu čo to vypísal, mohol zavolať do klietskeho centra pobočky a povedali by mu aká je situácia, nie tu špekulovať či sa to niekomu stalo.

@lilinka88 ano to som mu uz radila nech priamo vola

mouxa
6. jún 2025

@damos195 Ja viem, ze je to ine, ale ja som cakala na invalidny dochodok 10 mesiacov a aj tam su lehoty 😅

natalka13
6. jún 2025

Ma manzelka schranku na eslovensko?
To je nieco ine ako ucet v socpoist.

damos195
autor
6. jún 2025
@lilinka88

@lilinka88 áno o 22:30 sa dovolam… písal som to preto lebo som chcel aspoň nejaké info…

damos195
autor
6. jún 2025
@natalka13

Ma manzelka schranku na eslovensko?
To je nieco ine ako ucet v socpoist.

@natalka13 áno

balerina2025
6. jún 2025
@damos195

@lilinka88 áno o 22:30 sa dovolam… písal som to preto lebo som chcel aspoň nejaké info…

@damos195 mozes poslat aj email.

lilinka88
6. jún 2025
@damos195

@natalka13 áno

@damos195 od 8 do 14tej si tam mohol už x-krát zavolať a vedieť odpoveď. Hádam od večera do rána vydržíš. Tak či tak si tu nedostal odpoveď, ktorá by ti pomohla

natalka13
6. jún 2025
@damos195

@natalka13 áno

@damos195 tak eup axeslovensko su 2 rozdielbe veci.
Ak nema este info musi cakat.