icon

Ako riešiť neoprávnené parkovanie na súkromnom mieste?

nevesta100
18. mar 2025

Ahojte, pred bytovym domom mame vonkajsie parkovacie miesto, kde permanentne parkuju cudzi ludia. Su to rozni ludia. Volali sme uz aj policiu, ta vsak kym dpjde, auto odide; navyse, ze su to vacsinou rozni ludia, tazko sa dlhodobo proti niekomu konkretnemu bojuje. Chceli by sme dlhodobe riesenie. Mat to teda vyriesene raz a navzdy. Skusali sme dohovorom, cedulkou na okienku atd. Nic zatial nepomohlo. Chcem sa opytat ci mate skusenosti s montazou parkovacich zabran - ake su podmienky ich uniestnenia, nakolko je to jednak verejne priestranstvo, no na druhej strane to miesto je nase sukromne. Ci je potrebne stavebne povolenie? Mame sa obratit na stavebne oddelenie metskej casti? Aky je postup? Na co si treba davat pozor?

Strana
z2
123profil321
18. mar 2025

Pokiaľ to nie je súkromné parkovisko označené príslušnou dopravnou značkou, darmo voláte policajtov.
Ale pýtať by som sa išla na mestský úrad, ako vybaviť...

katarinaba
18. mar 2025

Toto boj s veternymi mlynmi. Nepomoze ani znacka vyhradene parkovanie. Mechanicke zariadenie musi povolit obecny/mestsky urad, co samozrejme nedovolia. Poznam z vlastnej skusenosti - ludia nemaju chrbtovej kosti, policia mala vzdy cas, takze kym prisli, auto bolo fuc, nase foto nemali hodnotu. Jedna slecna dokonca povedala policajtovi - ja som nemala kde inde zaparkovat. Ak sa podarilo, policajti dali pokutu. Ale co z toho sme mali my? Za miesto sme platili nemale peniaze, nemali sme kde zaparkovat a pokuta sla do miestneho rozpoctu - super zarobok pre mesto. Ale pre nas ziadne moznosti, ziadna ochrana, ziadna zlava.
Hlavne ak sa tam ti ludia striedaju - nic nema vychovny ucinok. Situaciu ako tak vyriesila parkovacia politika. Vyhradene parkovanie nam sice zrusili, ale je menej aut, kedze nerezidenti musia platit, tak aspon najdeme parkovanie. Prajem pevne nervy.

koniarova
18. mar 2025

Ja by som si tam čapla smetiaky. 😁

huxy
18. mar 2025

Zastať svojim autom pred to zaparkované. A čakať, kým príde polícia a dá papuču. Ľudia si časom odvyknú, keď budú vedieť, že tam nemajú čo parkovať. Neviem či z bytu vidíte na to parkovacie miesto. Lebo by som nečakala v aute, ale v byte, na príchod polície

mondolina
18. mar 2025

@huxy
nemôžeš brániť výjazdu, tiež sa jedná o priestupok. hlavne keď to vyhradené parkovisko neupravuje dopravná značka.

cyberk
18. mar 2025

Porozhadzovat klince 😅 ludia si odvyknu

huxy
18. mar 2025

@mondolina myslela som, že tam majú značku, ak je to ich súkromné parkovacie miesto 🤷🏼‍♀️

zojazoja
18. mar 2025

Nedávno sme to riešili. V robote. Museli sme spraviť projekt na parkovisku a s tým ísť na políciu a od nich dostať povolenie na značky ze súkromné parkovisko, tabule ze vyhradené miesto pre tých a tých....projekt robila firma co ma na starostí dopravné značenie.

martinka13
18. mar 2025

V prvom rade musí byť miesto označené. Skúsila by som vybaviť mechanickú zábranu. Nemal by to byť až taký problém, keď je miesto platené. V prípade, že tam niekto zaparkuje, zabránila by som výjazdu svojim autom, kým nepride polícia. Chce to aj vytrvalosť. Keď ich budete denne volať, bude to musieť riešiť aj mesto. Ak teda nebudú chcieť prísť o výber poplatkov z prenájmu.

maddie1711
18. mar 2025

Ak sa jedna o bytový dom tak pravdepodobne mavate pravidelne schodze. Na nej navrhnúť aby správcovi budovy aby bola na tom parkovisku osadená dopravná značka zákaz vjazdu (len pre dopravnú obsluhu, tj obyvateľov) u nás to takto štandardne bytovky majú. minule som dostala papuču lebo som si nevšimla značku a tiež som takto zaparkovala na 15 min pri jednej bytovke. No senior a mestská polícia boli rýchlejší. Ak sa jedna o mestské parkovisko ,,patriace” k tej bytovke a máte tam problém s parkovaním tak by to prejsť malo.

nikiki29
18. mar 2025

Záleží či to máte nejako papierovo ošetrené… my máme súkromný pozemok, nie verejné priestranstvo a sme už bezradní, máme označenie na obrubníku pred miestom, aj na zemi je vypísané číselné označenie… a aj tak tam parkujú. Riešime to 7 rokov. Bezúspešne. Chceli sme vybaviť tabuľu zákazu odbočenia na dopravnom, ale bolo to mega drahé, lebo treba projekt atď. 😪 ľudia sú drzí, nechápaví, už sa mi aj vyhrážali, keď som ich žiadala o opustenie pozemku. A majiteľovi prevádzky, ktorého zákazníci si z nášho pozemku urobili verejne parkovisko je to jedno. Ten sa najprv len tváril ako to bude riešiť a nakoniec nás vysmial. Takže držím palce. Na verejnom priestranstve podľa mňa nemáte šancu…

maddie1711
18. mar 2025

@nikiki29 ak myslíš na riadnom mestskom parkovisku nie na verejnom priestranstve tak tam šancu majú. U nás c meste je hneď niekolko takýchto bytoviek kde majú vyhradené napr pre blok 7-8, a stale niekto volá políciu. Ak nechytila jedného, chytia druhého, alebo rovno upozorňujú susedia že neparkujte lebo dávajú papuče…

judit47
18. mar 2025

Ak mas na ten pozemok LV tak si daj normalne tycky, je to tvoje nato povoleie netreba. Kluc budete mat len vy a nikto vam tam nezaparkuje. Vsetci to tak mame pred bytovym domom.

nikiki29
18. mar 2025

@maddie1711 jasné, v tom prípade čo píšeš asi uspejú… ale autorka napísala, že sa jedná o verejné priestranstvo. Keby mali vyhradené mestské parkovisko, predpokladala som, že by to uviedla…

mk1111111111
18. mar 2025

Napisala si to zmetocne. Tak je vase? Zakupene? Lebo, ak je len pred domom, na verejnom priestranstve, moze tam parkovat kto chce

aandrea9
18. mar 2025

@nevesta100 súkromné nie je ani nahodou. To je len tvoje zbožné zelanie. U nás pred činžiakom pozemok okolo cinziaka patri mestu. Takže tam môže parkovať hocikto. Mesto vylecnilo parkovacie miesta pre ľudí na sídlisku ale za to miesto sa platí poplatok za užívanie mestu. A nie malý.

ibrunova
18. mar 2025

Ja si myslím, že ak mesto nemá zriadené rezidentné parkovanie, tak si tam môže parkovať, kto chce. Jedná sa o jedno jediné miesto, či ako?

deti95060810
18. mar 2025

príde tam auto s označením ZŤP a môže tam parkovať aj pol dňa... aj na tvojom.
známa býva pred školou kde chodia rodičia s post. deťmi. škola park. mesta nemá a všetci rodičia majú nálepky ZŤP. parkujú na platených miestach pred panelákmi - našťastie len pár minút kým odovzdajú dieťa. Polícia príde, odíde...a to je tak všetko...

melanta
18. mar 2025

@ibrunova WTF? Akože kúpim si byt v novostavbe, k nemu parkovacie státie za 15 000, tak ako je pri novostavbách bežné a podľa teba tam môže parkovať každý, lebo nie je zahrnuté v rezidenčnom parkovaní? Mýliš sa. Autorka má na dané parkovacie miesto list vlastníctva. Takže nemôže tam parkovať nikto.

ibrunova
18. mar 2025

@melanta ona píše o bytovom dome, predpokladám, že je to panelák.
Mala by to upresniť, či je to ich miesto, či ako to je.

melanta
18. mar 2025

Podľa mňa niektoré to tu nepochopili. Autorka píše o parkovacom státí, ktoré je v jej osobnom vlastníctve. Čiže za neho zaplatila 10 a viac tisíc euro. Tak ako sú pred novostavbami parkovacie státia iba v osobnom vlastníctve.

@nevesta100 mám niekoľko takýchto parkovacích státí. Normálne mám na nich mechanické zábrany, tak ako veľa susedov. Žiadne povolenia neboli potrebné.

madeincssr
18. mar 2025

@nevesta100 davat si tam po odchode docasne aspon nejaky dopravny kuzel ste uz skusali?

melanta
18. mar 2025

@ibrunova a novostavba je čo ako nie bytový dom? A keby to aj bol panelák - ak je státie v jej osobnom vlastníctve, tak platí, čo som písala. Okrem majiteľa tam nemá oprávnenie parkovať nikto.

ibrunova
18. mar 2025

@melanta ak je to tak, ako píšeš, nemáš tam ceduľku, že je to tvoje vyhradené státie? Lebo ak tam autorka nič nemá, nie jej tam žiadny zákaz ani upozornenie, tak tam ľudia parkujú. Asi to nemajú odkiaľ vedieť. Kamoška to tak má, ale je tam tabuľka s jej ŠPZ, takže tam neparkuje nikto. Asi toto by bolo treba doriešiť.

melanta
18. mar 2025

@ibrunova všade pri novostavbách sú na parkoviskách cedule zákazu státia s poznámkou "vyhradené parkovanie" alebo sú tam označenia súkromné parkovanie prípadne inak je to označené. Vždy. Napriek tomu kým som nemala mechanické zábrany, si tam ľudia bežne parkovali. A nie na 5 minút, ale normálne. Pritom išlo o ľudí z danej novostavby, ktorí vedeli, že parkovacie státia sú v osobnom vlastníctve. Ale keďže oni si žiadne nazakúpili, parkovali cielene na cudzom vlastníctve. Prípadne ľudia kúpia byt na prenájom, ale nezakúpia státia a podnájomníci potom nemajú kde parkovať. Preto u mňa má každý k bytu aj parkovacie státie.

123profil321
18. mar 2025

Inak, u nás idú zavádzať rezidentské parkovanie. Keď si vybavím kartu, prakticky môžem parkovať kdekoľvek v danej zóne. Čiže aj pri vedľajšom paneláku. Snáď si teda potom nenájdem lístoček za stieračom, že keď nebývam v ich paneláku, nemám právo tam parkovať... 🤔🤔

maddie1711
18. mar 2025

@melanta keď je to v osobnom vlastníctve, tak si tam moze dať tu plechovú blbosť a zámykat si ho, nakoľko jej patrí. Skôr by som povedala že ide o bytový dom pri ktorom je klasické bezplatne mestske parkovisko a moze tam parkovať hocikto aj na úkor toho že domáci nemajú kde zaparkovať.

maddie1711
18. mar 2025

Takéto značky sa dávajú, osádza a schvaľuje ich mesto v spolupráci so správcom bytového domu. Obe sú klasické mestské parkoviska pri bytovkách akurát si majitelia vydupali zákaz vjazdu a vyhradené parkovanie pre obyvateľov bloku. Platí sa len za osadenie značky, žiadne ročne poplatky ako píšu niektoré baby vyššie. Len to musí riešiť správca, nie jednotlivci.

Pokial sa ale jedna o nejaké parkovisko ktorého vlastníkom ste napríklad vy, obyvatelia bytovky tak v takom prípade si zabezpečenie (napr rampu) musíte riešiť sami,

veve234
18. mar 2025

@nevesta100 zdravím, môj sused si načierno vykachličkoval v strede chodníka parkovacie miesto a našróboval si tam tie zábrany na zámok. Takže ak vám parkovacie miesto reálne patrí tak zábranu si tam môžete dať za to vám nikto nič nemôže ale mali by ste si kúpiť značku ktorou bude parkovacie miesto označené vašou ŠPZ

bosorkabb
18. mar 2025

V našom meste si každý kto má také miesto vrátane nás dal zábranu. A je pokoj. A nie nikto to nikomu nehlásil.
Nič iné nezaberá.

Strana
z2