Ako riešiť neplatenie nájomného u odídencov?
Ahojte. V mojom byte už 2 roky žijú odídenci z Ukrajiny. Ide o nezosobášený párik. Poberala som na nich príspevok na ubytovanie, ale potom prišli o tento nárok. Dnes mi volali, že priateľka je tehotná (2. mesiac). Bola na úrade práce, soc.vecí a rodiny odkiaľ má potvrdenie, že poberá dávku v hmotnej núdzi. Vraj ak s ňou uzatvorím znova Zmluvu o poskytnutí ubytovania odídencov, bude mať nárok vo výške 150 Eur mesačne na ubytovanie.
No a moja otázka teraz je. Zmluva o poskytnutí ubytovania odídencov, ktorú by som im teraz musela vystaviť (na základe vyjadrenia pracovníčky centra pre pomoc Ukrajincom) je vyhotovená podľa §51 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v spojení s §2 Nariadenia vlády SR č.99/2022 Z.z. o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca.
V súlade s občianskym zákonom - ak by sa z mojich nájomcov stali neplatiči, musím im poskytnúť náhradné ubytovanie. Toto ja ale nechcem a preto majú momentálne uzatvorenú zmluvu o Krátkodobom nájme, ktorou by tento nárok nemali.
Neriešili ste prosím niekto podobný prípad? Ako zabezpečiť, aby som ich mohla v prípade neplatenia bez problémov vysťahovať?
Ďakujem krásne za rady.
Jedine tak si to zabezpečíš, že budete pokračovať v Krátkodobom nájme.. Presne ako píšeš, v inom prípade by si musela poskytnúť náhradné ubytovanie. Bohužiaľ, už je na nich ako nájdu finančné prostriedky na platenie nájmu. Alebo musia nájsť niekoho, kto je ochotný uzavrieť danú zmluvu.
napíš mi IP
@vema002 a mimo to, aj pri krátkodobom najme ich len tak ľahko nevyhodis. Tým, že je tehotná, ma status chránenej osoby. Takže si daj naozaj bacha. Cize by som im povedala, ze je mi veľmi ľúto, ale byt potrebujem pre bratranca/sesternicu, kamoškinu dceru/syna, ktorý prídu do mesta študovať na VS. Skratka si niečo vymyslela, nie ze im to nepredlzim...
@zuzanaete autorka má byť charita?
@deti95060810 Nie. Preto pisem, aby zvazila, ako su na tom financne. Ak su rizikovi, tak nebude predlzovat zmluvu a zmluvu o kratkodobom najme nezmeni. Proste bud maju na najom alebo nie. Sami prenajimame a mali sme situaciu, kedy sme najprv suhlasili, ze prenajmeme rodine, kde zena bola tehotna. Ked sme zacali dohadovat detaily zmluvy, tak sme to zrusili. Najprv tvrdili, ze financie nie su problem, ale pri depozite zacali vymyslat. Tak sme to zrusili, lebo sme sa nechceli dostat do situacie, ze babo sa narodi a oni prestanu platit a naozaj nechcem poslat rodinu s babom na ulicu. Preto si treba zvazit, ci rodinu s dietatom ano alebo nie, aj ked zmluvou o kratkodobom najme nie su najomcovia tak chraneni.

@vema002 čím skôr sa ich zbav. A to ti radím naozaj v dobrom.